Antwoord van expert

De juiste balans tussen geluid en gewicht

14 april 2023
Teufel Motiv Go

Welke bluetooth speaker neem je mee naar het strand, de tuin of de badkamer? Primeert het geluid? En moet het vederlicht zijn? Dan zul je een keuze moeten maken, want geluid en gewicht beïnvloeden elkaar. Bij luidsprekers zul je altijd een compromis moeten vinden tussen de draagbaarheid en de kwaliteit en kracht van het geluid.
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Roy Metz
Expert luidsprekers
De grootte van de luidspreker is recht evenredig met de geluidskwaliteit

Voor je een bluetooth speaker koopt, moet je even nadenken over hoe je hem zal gebruiken. Natuurlijk zijn de verwachtingen anders wanneer je de hele dag in de bergen gaat stappen of wanneer je in je tuin voor stevige feestmuziek wil zorgen. Dé luidspreker voor alle denkbare situaties, die bestaat niet. Je zal dus een keuze moeten maken op het vlak van formaat, klank en prijs.

De grootte van de luidspreker is recht evenredig met de geluidskwaliteit die hij biedt. Het formaat van de klankkast is een belangrijke factor. Je hebt dus een bepaalde grootte nodig om goede klank te hebben. De JBL Go 3 is behalve de kleinste ook de goedkoopste, die kost maar € 43. Maar die klinkt net iets beter dan een smarthone. In onze testselectie wordt de beste geluidskwaliteit geproduceerd door de Teufel Motiv Go (€ 228, foto).

Adder onder het gras: eens een bepaalde minimumgrootte is bereikt, betekent groter niet altijd beter. De zwaarste in onze testselectie is de JBL Pulse 5 (1,5 kg), maar die staat in de onderste helft van onze lijst voor goed geluid. De Bose Portable Home Speaker scoort heel goed op het vlak van geluidskwaliteit, maar is met zijn prijskaartje van € 357 te duur. 

Kwaliteit hoeft niet duur te zijn

Het formaat is de kern van de zaak: je moet een compromis vinden tussen ofwel compact en goedkoop, ofwel groot en krachtig. De meeste bluetooth luidsprekers die we getest hebben wegen meestal rond de 7 à 800 gram. Die zijn vaak compact, goed en niet te duur. Je hebt al waar voor je geld met de Sony SRS-XB23 (€ 97), vooral als je er twee koopt en die in een stereo opstelling zet.

Voor veel consumenten zal het gewicht dus minder belangrijk zijn. Zijn zullen voor grotere modellen kiezen. Maar spendeer niet meer dan € 200. Vanaf die prijs betaal je voor een veelheid aan extra toepassingen die je niet gebruikt. 

Op zoek naar een draagbare luidspreker?

In onze vergelijker van luidsprekers vind je nog veel meer modellen die mogelijk beter bij je behoeften passen. Neem een kijkje en vind de speaker die het beste past bij je budget, gewenste prestaties, batterijduur enzovoort. 

Naar de koopwijzer voor luidsprekers