Nieuws

Nieuw beveiligingslek in Intel-processoren: hoe bescherm je je pc?

16 mei 2019

De processoren van Intel zijn opnieuw getroffen door een kwetsbaarheid die een hacker in staat stelt om gevoelige gegevens te stelen. Het lek kreeg de naam ZombieLoad. Om je toestel te beschermen moet je dringend een update installeren. Zo ga je te werk.
In tegenstelling tot Meltdown en Spectre, twee andere beveiligingslekken die begin 2018 werden ontdekt, heeft Zombieload alleen gevolgen voor processoren van Intel, en niet van AMD. Maar het lek kan wel actief zijn op alle computers (Windows, Mac, Android, Linux ...) en sommige tablets.

Ben ik getroffen?

Als je computer van na 2011 dateert, is de kans groot dat de fout in je processor aanwezig is.

Wat kan ik doen?

Zoals in elk vergelijkbaar geval is het belangrijk om je toestel up-to-date te houden.

  • Windows-pc's: Er is een veiligheidsupdate beschikbaar. Als de update niet automatisch wordt geïnstalleerd, klik je rechtsonder op de taakbalk op het vergrootglas, typ "Update" en klik op "Controleren op updates". Vervolgens installeer je de update.
  • Macs: Apple heeft een ZombieLoad patch gelanceerd voor macOS Mojave 10.14.5, die geldt voor elke Mac en MacBook ontwikkeld sinds 2011. Mac-gebruikers moeten ook hun browser updaten. Er zijn al updates beschikbaar voor Safari, Google Chrome en Firefox.
  • Chromebooks: Aangezien Chrome OS automatisch updates uitvoert, zou je in principe beschermd moeten zijn tegen ZombieLoad.
  • Linux-computers: Een update voor Linux Kernel naar 5.1.2 is beschikbaar. Zorg ervoor dat je de laatste updates hebt.
  • Tablets hebben zelden een Intel-processor. De overgrote meerderheid van Android-tablets heeft bijvoorbeeld een ARM-processor. Toch raden we aan om te controleren of er geen recente update voor je toestel beschikbaar is.

Zijn er neveneffecten?

Voor de veiligheid moet in principe "hyperthreading" worden uitgeschakeld. Die processorfunctie laat toe om de beschikbare capaciteit van de processor beter te verdelen om zo de prestaties van de computer te optimaliseren.

De meeste updates of patches zorgen automatisch dat hyperthreading wordt uitgeschakeld. Apple zorgt er op zijn beurt voor dat de functie blijft ingeschakeld, met het advies dat ze enkel moet worden uitgezet op computers die een groot risico lopen of onbetrouwbare software gebruiken.

Het is dus mogelijk dat je toestel trager wordt na het installeren van de update. Vooralsnog blijft het moeilijk te voorspellen in hoeverre gebruikers hierdoor worden getroffen.

Hulp nodig? Wij zijn er voor jou!

Behoefte aan verduidelijking of hulp bij het oplossen van problemen op je computer, smartphone of tablet? Neem contact op met onze advieslijn digitale technologie, onze dienst waarmee je toegang krijgt tot alle kennis van onze experts.

Telefonisch bereikbaar op 02 892 37 10 (maandag tot vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 17.00 uur, vrijdag tot 16.00 uur) of via mail.

Contacteer ons

Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies