Nieuws

Update Windows 10: controleer je privacy-instellingen

06 mei 2018
privacy in Windows 10

De "April update" van Windows 10 wordt een dezer dagen automatisch op je computer geïnstalleerd. Naast heel wat nieuwe functies kreeg ook de privacy deze keer extra aandacht. Een overzicht.

Onder invloed van de GDPR (d.i. de nieuwe Europese privacywetgeving) en de almaar luidere kritiek op het verzamelen van persoonlijke informatie via hun software en diensten, zijn bedrijven als Microsoft, Facebook en Google vandaag druk in de weer om (de schijn van?) meer transparantie en controle te geven aan hun gebruikers.

Knop om gegevens te verwijderen

Na het installeren van de update vind je voortaan in het menu Instellingen > Privacy > Diagnostische gegevens en feedback de mogelijkheid om te bekijken welke gegevens er op je huidige computer over jou werden verzameld en vind je er ook een knop om ze te verwijderen.

Applicatie permissies

In vorige versies van Windows 10 was het al mogelijk om – net zoals op je smartphone – per type informatie en functie van je computer aan te geven welke apps er gebruik van mochten maken. Dat was functioneel, maar zat niet erg logisch in elkaar. Voortaan kan je dan ook per app vanuit eenzelfde menu (Instellingen > Accounts > Aanmeldingsopties en klik Uw beveiligingsvragen bijwerken) kiezen van welke informatie en functies ze gebruik moeten maken.

Lokale accounts

Als je er, ondanks de vele pogingen van Microsoft om je in de richting van een Microsoft-account te sturen, al in slaagde om een anonieme(re) lokale account aan te maken, dan word je alsnog stiefmoederlijk behandeld. Heel wat functies, zoals het resetten van je vergeten wachtwoord of het gebruiken van de Windows Store, werken dan namelijk niet.

In de nieuwe update toont de boze stiefmoeder zich wat vriendelijker doordat ze je veiligheidsvragen laat instellen waarmee je het wachtwoord van je lokale account toch kan resetten, mocht je het op een dag vergeten. Jammer genoeg is dat een vergiftigd geschenk: als je de veiligheidsvragen naar waarheid beantwoordt, kan het voor een hacker een koud kunstje zijn om toegang te krijgen tot je computer.