Nieuws

Windows 10: hoe zit het met de update van mei?

12 juni 2020

De Windows 10-update van mei 2020 werd nog maar pas uitgerold, maar werd al gedeeltelijk stopgezet omwille van problemen. Hoe zit het nu precies en wat mag je van deze nieuwe versie verwachten?

Samen met continue veiligheidsaanpassingen kent Windows 10 elk jaar twee grote updates. Dat is het geval voor deze “versie 2004” die eind mei uitkwam. Deze update kende door het coronavirus al een lichte vertraging, en bovendien werd de uitrol ook nog eens verstoord door problemen op sommige computers: ongewenst opnieuw opstarten, niet-werkende bluetooth, bugs in de grafische kaart ...

Microsoft zag zich dus gedwongen om de uitrol van zijn update stop te zetten op mogelijk betrokken computers. Eens alle bugs zijn opgelost, zal hij opnieuw beschikbaar zijn in de Windows Update-assistent. Wij geven je hier in ieder geval een overzicht van de nieuwigheden die deze nieuwe versie met zich meebrengt.

Verbeterde instellingen

De Instellingen-app (die eenvoudig geopend kan worden via de sneltoetsen WINDOWS + I) neemt steeds meer voorsprong tegenover het goede oude Configuratiescherm en maakt je leven zo steeds gemakkelijker.

Zo heb je onder Apparaten nu de mogelijkheid om de snelheid van de muis onmiddellijk aan te passen. Onder Netwerk en Internet kun je nu onder andere je gegevensverbruik consulteren.

Verder is er ook de mogelijkheid om de toegangsbeveiliging van je sessie te versterken. Onder Accounts > Aanmeldingsopties kun je vragen om je computer te ontgrendelen via Windows Hello, de digitale gezichtsherkenningstool waar compatibele pc's mee zijn uitgerust.

Bluetooth-koppeling

In Windows was het niet altijd even handig om bluetooth-toestellen te koppelen, zoals een hoofdtelefoon of een muis. Op compatibele pc's poogt Microsoft dit nu gemakkelijker én sneller te laten verlopen. Zo moet de update het mogelijk maken om alles – in minder stappen – te beheren via het meldingenscherm, zonder daarvoor de Instellingen te moeten openen.

Rekenmachine en kladblok

Versie 2004 biedt hier en daar nog enkele kleine wijzigingen, zoals de mogelijkheid om je rekenmachine met sneltoets Alt + Pijl omhoog boven alle andere vensters te laten zweven.

Ook het Kladblok – ondertussen al 30 jaar oud – ondergaat enkele kleine verbeteringen. Voortaan is het mogelijk om een “zoeken/vervangen” uit te voeren in de tekst en om snel in te zoomen. En een asterisk in de titelbalk betekent dat je wijzigingen nog niet zijn opgeslagen.

 

Zonder risico opruimen

Met deze versie 2004 is het niet meer mogelijk om de map Downloads leeg te maken via de Schijfopruiming-tool. Al te veel gebruikers vinkten deze keuze vermoedelijk per ongeluk aan en verloren zo belangrijke files die ze nog maar pas hadden gedownload.

Hoe bereid je jouw computer voor?

Zoals steeds raden we je aan een back-up te maken van je bestanden vooraleer deze grote update uit te voeren. Windows verwittigt je trouwens als je over onvoldoende opslagruimte beschikt voor de installatie. 

Het blijft steeds mogelijk om via de Windows Update-assistent zelf naar een update te zoeken en om deze manueel te installeren. Toch raden we je aan, gezien de kinderziektes van deze versie, om de automatische installatie af te wachten. Wanneer een update problemen veroorzaakt op bepaalde computers, wordt die uitgesteld totdat deze problemen zijn opgelost.

In ons dossier Een back-up maken en bestanden delen lees je hoe je een goede back-up moet maken.

Naar ons back-updossier

User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

6 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/07/2020

Windows 10S ondersteunt mijn Brother Printer Scanner Copier niet meer sinds hun laatste upgrade. Ik kan dus een perfect werkend toestel niet langer meer gebruiken. Ik vind dit ongehoord.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/08/2020
, Gereageerd:

Beste Pail, dat is inderdaad sneu! Windows 10S is om veiligheidsredenen een beperkter OS. Helaas leidt dit tot incompatibiliteiten. Een mogelijkheid : het uitschakelen van de S-modus (deze actie kan niet worden teruggedraaid !). Voor meer info hierover kan je ons als abonnee gerust contacteren via het rechtstreekse nummer 02-542.32.32 (elke werkdag tot 17u, vrijdag tot 16u). Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/06/2020

Fijn dat we dit "nu al " weten. Ik heb hier vorige week 3 pc's voorzien van deze update. 2 draaien zonder problemen maar de derde start inderdaad ongeveer 2x per dag opnieuw op. Komt Microsoft hiervoor nog met een oplossing of worden we (zoals zo vaak) aan ons lot overgelaten en moeten we het zelf zien op te lossen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/08/2020
, Gereageerd:

Hallo Peter, sorry voor het late antwoord ! Net als de vorige versies, lijdt versie 2004 met sommige computers aan kinderziektes. Het is altijd beter om te wachten op de automatische update. Helaas moet je geduld hebben. Je kan de problemen en hun status hier zien : https://bit.ly/3iGwUlR . ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/06/2020
, Gereageerd:

Waarschijnlijk zullen we het eerst zelf moeten oplossen en komen ze daarna met de oplossing. Zoals het al zo vaak is bij Microsoft

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/06/2020

Mensen gaan zich vragen stellen bij versie 2004. Een korte inleiding over de naamgeving van Microsoft zou voor veel gebruikers een en ander kunnen verduidelijken. Versies 1803, 1806,1903 en nu 2004 gaan dus niet over een jaartal, maar over een jaar (20) en een maand (04) alwaar de update oorspronkelijk gepland was. ...maar die meestal met enkele maanden vertraging wordt uitgerold...

Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies