Nieuws

Windows 10 krijgt eerste grote update

09 december 2015

Indien u zelf al bent overgestapt naar Windows 10, dan hebt u gemerkt dat uw computer recent een grote update kreeg. Ondanks die tijdrovende update zijn er geen grote veranderingen aangebracht. Wel komen veel kleine verbeteringen en aanvullingen tegemoet aan de problemen van de eerste versie.

Indien u de overstap naar Windows 10 nog niet hebt gemaakt: er is geen haast! De upgrade vanaf Windows 7 en 8.1 blijft gratis tot 29 juli 2016, en krijgen nog nieuwe updates tot respectievelijk 2020 en 2023. We raden u dan ook nog steeds aan om rustig af te wachten en de meldingen van Windows te negeren. Zodra we zeker zijn dat de installatieproblemen zijn verholpen brengen we u hiervan op de hoogte.

Ondanks de zware en tijdrovende update van Windows 10 zijn er eigenlijk geen grote veranderingen, wel zijn er veel kleine verbeteringen en aanvullingen die tegemoetkomen aan problemen uit de eerste versie. Door enkele optionele updates (u moet ze dus handmatig installeren via Windows update) in Windows 7 en 8.1 en aanpassingen aan de installatiebestanden van Windows 10 zou de voor sommigen problematische upgrade- en activatieprocedure nu ook zijn aangepakt.

Daarnaast zijn er meer personalisatieopties toegevoegd. De indeling van het startmenu is een stuk flexibeler geworden en u bent voortaan vrijer in het toekennen van allerlei kleuren aan vensters en onderdelen. Een aantal opgedrongen opties zoals de achtergrond in het aanmeldscherm kunt u nu ook uitschakelen.

Met de mobiele versie (voor tablet en smartphone) van Windows 10 in aantocht zijn er ook heel wat aanpassingen gebeurd ter voorbereiding van een vlotte samenwerking tussen de pc- en de mobiele versie. Zo kunnen bepaalde instellingen van Windows en de wachtwoorden en favorieten van uw Edge-browser voortaan worden uitgewisseld tussen uw computer en uw Windows Phone, zoals dat bij andere browsers al het geval was. Edge kreeg bovendien ook een uitzendfunctie aangemeten. Het is voortaan mogelijk om videobeelden rechtstreeks vanuit uw browser op een DLNA (platform dat uw tv, mediaspelers, consoles e.d. van verschillende merken met elkaar laat communiceren) of Miracast (technologie voor draadloze overdracht) compatibele televisie weer te geven.

Er is niet alleen goed nieuws. Bepaalde programma’s worden door de update verwijderd, het gaat dan meestal om drivers of bepaalde specifieke programma’s. Geen ervan zijn echter programma’s die op de doorsnee computer staan. Na de update krijgt u in zo’n geval wel een overzicht van welke programma’s er zijn gewist, en werken ze ook gewoon weer nadat u ze opnieuw installeert.

Een andere negatieve evolutie is dat er in het startmenu voortaan af en toe app-suggesties kunnen verschijnen. Die “functie” kunt u op dit ogenblik nog gewoon uitschakelen via het instellingenmenu, maar de gedachte dat die app-suggesties advertenties zouden kunnen worden doet ons huiveren.