Nieuws

Windows 10 Fall Creators update: wat is er nieuw?

12 september 2017
windows 10

De vierde grote Windows 10 update komt eraan vanaf 17 oktober, dat bevestigde Microsoft tijdens de IFA technologiebeurs aan het begin van deze maand. De belangrijkste nieuwigheid beschermt je computer tegen ransomware en ongevraagde appmachtigingen.

Net zoals de vorige grote update die je computer ergens tussen april en nu onderging, is de nieuwe update er opnieuw een voor creatievelingen. Voor het onderscheid kreeg die de naam “herfst makersupdate” (Fall Creators update) aangemeten. De volgende keer dat je pc je vraagt om te herstarten voor updates, houd je er dus best rekening mee dat het wel eens een tijdje zou kunnen duren.

Mixed-reality

Naast wat kleine updates aan het uiterlijk en de prestaties van Windows zijn er ook heel wat nieuwe functies. Microsoft zet verder in op zogenaamde Mixed-reality, waarbij je met een speciale bril en controllers, interactief kan werken met virtuele objecten in een reële omgeving. Ook de Foto’s-app krijgt een uitbreiding en laat je via Story Remix toe om foto- en videomontages te maken waarbij je zelfs 3D-animaties kan toevoegen aan je eigen beelden. Al kan je de app nog niet als een volwaardige opvolger voor Windows Movie Maker beschouwen.

OneDrive

In OneDrive is het voortaan mogelijk om bestanden zichtbaar en rechtstreeks toegankelijk te maken vanuit de OneDrive-map op je computer, zonder dat de bestanden ook echt plaats innemen op je harde schijf, zoals dat tot nu toe wel het geval was.

Bescherming tegen ransomware

De – wat ons betreft belangrijkste – nieuwigheden komen er op het vlak van de veiligheid. Wanneer je apps uit de Windows Store installeert krijgen die voortaan niet automatisch alle machtigingen (bv. toegang tot je contacten of camera), maar word je erom gevraagd als de app die toegang voor het eerst nodig heeft.

Daarnaast kan je voortaan je bestandsmappen beschermen tegen ongecontroleerde toegang door programma’s. Concreet zorgt deze functie ervoor dat je op de hoogte wordt gebracht wanneer een programma wijzigingen probeert aan te brengen in een van die beschermde mappen. De poging wordt meteen ook geblokkeerd. Dit kan erg effectief zijn om je bestanden te beschermen tegen ransomware.