Nieuws

Nieuwe update Windows 10: dit kun je verwachten

16 mei 2019

Microsoft loste zopas de eerste van de twee grote jaarlijkse updates van Windows 10. Even origineel als zijn voorgangers, wordt de nieuwe update “mei 2019-update” of “versie 1903” genoemd. Wat mag je ervan verwachten?
De uitrol van de nieuwe Windows 10 update is in mei gestart, maar het kan nog even duren vooraleer de update effectief beschikbaar wordt op je computer. Dit zijn alvast de voornaamste nieuwigheden.

Meer controle over updates

Naast de continue veiligheidsupdates krijgt Windows 10 jaarlijks ook twee grotere updates waarbij er nieuwe functies worden toegevoegd. Laat dat nu net een van de dingen zijn die bij deze jongste update veranderen, of toch tenminste als je dat zelf wilt. Je krijgt immers meer controle over de installatie van updates. Veiligheidsupdates zullen nog steeds automatisch worden geïnstalleerd, maar grotere updates met nieuwe functies, zoals deze update, kan je installeren wanneer jij dat wilt. Zo kan je je huidige versie van Windows 10 blijven gebruiken tot de ondersteuning wordt beëindigd.

Concreet betekent dit dat je de volgende grote update 18 maanden lang kunt uitstellen. Als er bv. bij een nieuwe update problemen opduiken, zal je niet machteloos moeten toekijken hoe die problemen ook op jouw computer worden geïnstalleerd maar rustig kunnen wachten tot ze zijn verholpen. Dat is al een flinke stap in de goede richting.

Bovendien kan je veiligheidsupdates voortaan ook in de Home-editie met een week uitstellen, tot vijf maal toe, net zoals in de Pro-editie.

Gereserveerd geheugen

Zoals we al eerder schreven (in Test Connect 21 van maart/april 2019) gaat Windows vanaf deze versie 7 GB schijfruimte reserveren voor de installatie van updates. Hiermee wil Microsoft voorkomen dat updates mislukken door een tekort aan schijfruimte. De gereserveerde schijfruimte wordt niet enkel gebruikt voor updates, maar ook voor andere tijdelijke bestanden van Windows.

Dat betekent dat je dus uiteindelijk minder dan die 7 GB zal verliezen omdat een deel daarvan nu al in gebruik is voor tijdelijke bestanden. Toch kan je jezelf vragen stellen bij deze praktijk, zeker voor kleine harde schijven maakt 7 GB minder een flink verschil voor de gebruiker.

Licht thema

Voor wie het niet zo heeft met het donkere standaardthema van Windows 10 is er nu goed nieuws. Je kunt voortaan naast het donkere en de verschillende kleurenthema’s ook kiezen voor een licht thema. Mac OS-gebruikers kregen er onlangs een donker thema bij. Je bent nu dus ongeacht je besturingssysteem vrij om te kiezen voor de “bright” of “dark side”.

Minder rommel in je Startmenu

In deze nieuwe versie is het Startmenu standaard al een stuk minder rommelig geworden. In plaats van twee kolommen is er nu nog maar één. Spelletjes worden wel nog ongevraagd mee geïnstalleerd, maar zitten wel al netjes samen in een map. Bovendien is het voortaan ook voor heel wat extra standaard apps (denk aan Groove Music en Paint 3D) mogelijk om ze te de-installeren.
Heb je toch graag twee kolommen, dan kan dat uiteraard nog steeds.

Uitgebreidere zoekfunctie Startmenu

De zoekfunctie in het Startmenu kan voortaan je hele harde schijf doorzoeken. Tot nu toe was die beperkt tot programma’s en applicaties en de inhoud van bibliotheken (Documenten, Afbeeldingen, Muziek enz.) en werd de inhoud van mappen die je niet had toegevoegd aan een bibliotheek (bv. een C:\jouwmap) niet mee doorzocht.

Microsoft-account zonder wachtwoord

Je kunt er voortaan voor kiezen om je Microsoft-account te beveiligen met géén wachtwoord. In plaats daarvan wordt je account gekoppeld aan je telefoonnummer en ontvang je telkens je wilt inloggen een bericht met daarin een inlogcode. Is je Microsoft-account gekoppeld aan Windows, dan kan dat daar ook.

Hoe bereid je je computer voor?

Zorg voor goede back-ups van al je bestanden (die zou je trouwens steeds moeten hebben) en zorg voor meer dan 8 GB vrije schijfruimte op je C-schijf. De vuistregels van een goede back-up vind je terug in ons dossier Een back-up maken.

Naar het dossier over back-uppen

We raden je ook aan om te wachten tot de update automatisch wordt geïnstalleerd. Wanneer de update problemen geeft bij computers met bepaalde hardware, dan wordt de update voor die toestellen immers uitgesteld tot de problemen zijn opgelost. Zelf actief naar de update zoeken of hem handmatig installeren kan dit proces omzeilen en stelt je bloot aan dat risico.