Nieuws

Vertrouw computerherstellers niet blindelings

20 september 2011
Vertrouw computerherstellers niet blindelings

Niet elke computerhersteller weet simpele defecten te detecteren en efficiënt te herstellen, terwijl de klant te vaak met een gepeperde rekening achterblijft.

Met de steeds dalende elektronicaprijzen is het vaak aantrekkelijker om een nieuwe pc te kopen dan om de oude te laten herstellen door een (vaak prijzige) specialist. Toch hoeft zo’n herstelling niet altijd ingewikkeld of duur te zijn. Op voorwaarde dat u een betrouwbare en kundige hersteller vindt tenminste.

24 herstellers uitgetest

We wilden nagaan of computerhersteldiensten competent genoeg zijn om de oorzaak van een defect te identificeren en op te lossen. Onze onderzoekers bezochten 24 herstellers in de vijf grootste steden van ons land met een defecte pc van vier jaar oud, dus buiten de garantietermijn. Het ging om twee afzonderlijk pannes: een hardwareprobleem en een softwaredefect. Binnenin de pc was er immers een kabeltje los en bovendien startte de computer niet meer op doordat het besturingssysteem moest worden hersteld.

In principe konden beide problemen binnen de tien minuten worden opgelost, door het losse kabeltje opnieuw aan te sluiten en daarna de herstelfunctie op een Windows Vista- of Windows 7-installatiedisk te gebruiken, zonder dat er bestanden, programma’s of instellingen verloren gaan.

Prijsverschil tot € 185!

Niet alle herstellers weten simpele defecten te detecteren en efficiënt te herstellen, zo blijkt. Bovendien rekenen sommige herstellers flink aan voor wat vaak maar enkele minuutjes werk zou mogen kosten. Het prijsverschil voor de herstelling van de twee defecten bleek op te lopen tot maar liefst € 185! De goedkoopste hersteller rekende namelijk € 15 aan, de duurste net geen € 200. Ook tussen de hersteldiensten van ketens vonden we grote verschillen. Zo rekenen verschillende vestigingen van elektronicaketen Krëfel bestekkosten aan met tot € 168 verschil!

Ontdek in deze video hoe onze onderzoekers de herstelde computers controleerden.