Nieuws

Hoe goed zijn tweedehands en refurbished laptops?

23 juni 2022

Als je geen budget hebt voor een nieuwe laptop, dan kan een tweedehands of refurbished model een goed alternatief zijn. Soms zijn die zelfs beter dan nieuwe laptops uit dezelfde prijscategorie. We geven enkele handige kooptips om prima zaken te doen.

Wat is het verschil tussen tweedehands en refurbished?

Sommige verkopers gebruiken de term “refurbished” voor tweedehandstoestellen, maar de twee zijn niet hetzelfde. Een tweedehands laptop wisselt van eigenaar in de staat waarin hij zich bevindt terwijl een refurbished model eerst nog opnieuw op punt werd gezet door de fabrikant of door een gespecialiseerde hersteller. Bij refurbished worden onderdelen vervangen die niet meer goed werken of sporen van slijtage tonen.

Voor meer informatie over hoe je jouw laptop zelf kunt herstellen en waar je hem kunt laten herstellen, ga naar onze Repairguide.

Leer meer over herstellen op onze Repairguide

Waar moet je op letten bij een laptop die niet nieuw is?

  1. Kijk na of het toestel Windows 11 ondersteunt of niet.
  2. Koop niet té goedkoop.
    Uit de refurbished laptops die we hebben getest, blijkt dat wanneer een toestel minder dan € 350 kost hij vaak niet interessanter is dan een goedkope nieuwe laptop. Maar betaal je tussen de € 450 en € 600 voor een refurbished laptop, dan is de kans reëel dat je een aantal voordelen hebt ten opzichte van een nieuw model in dezelfde prijsklasse.
  3. Zoek op hoeveel de laptop nieuw kostte toen hij voor het eerst op de markt kwam en probeer een review te vinden van rond die periode.
  4. Vraag aan de verkoper of er nog een garantie geldt op de batterij.
  5. Vraag aan de verkoper of de laptop nog veiligheidsupdates krijgt. Als er geen updates meer gebeuren, heb je meer risico op virussen en malware.
  6. Kijk na op ifixit.com hoe herstelbaar de laptop is, want dat kan na een tijdje nodig zijn.
  7. Als de laptop een Windows 10 Pro licentie heeft, vraag de verkoper dan of je een bedrijfsaccount nodig hebt. Voor sommige bedrijfsaccounts heb je een Microsoft 365 Business account nodig en dat is niet beschikbaar voor particulieren.

Naar ons dossier over refurbished toestellen

Toch meer interesse in een nieuwe laptop?

In onze vergelijker laptops vind je de testresultaten van meer dan 90 toestellen. Het kost je hooguit een paar minuten, maar je bespaart misschien wel honderden euro’s door de laptops die jou interesseren met elkaar te vergelijken.

64 Qualité
moyenne
Test Achats
Prix de référence 679,00 
66 Bonne
qualité
Test Achats
Prix de référence 699,00 
65 Bonne
qualité
Test Achats
Prix de référence 729,00