Nieuws

Test: HP PhotoSmart eStation (CQ140B)

07 maart 2011

Vooral bijzonder is de Zeen, een afneembare tablet om de printer te bedienen en om te surfen. Maar is de hoge prijs daarmee gerechtvaardigd?

De printer HP Photosmart e-Station CQ140B is uniek in zijn soort: hij is uitgerust met een afneembaar aanraakscherm (7”) dat “Zeen” wordt genoemd. Dit dient als bedieningspaneel van de printer en maakt het mogelijk om op het internet te surfen en de geïntegreerde of gedownloade applets te gebruiken.

 

WiFi onontbeerlijk

Zonder WiFi-netwerk blijft het nut van de tablet beperkt tot het bedienen van de printer.

Wanneer de twee verbonden zijn met een WiFi-netwerk kunt u de printer bedienen, ook als de tablet niet in het station zit.

 

HP Photosmart voor u getest

Het toestel behaalt goede afdrukresultaten, maar presteert minder wat betreft de snelheid voor documenten in hoge resolutie en foto’s. Hij scant en kopieert vrij goed. Er is geen fax.

Een bijzonder element in het concept: indien u de printer volledig wilt uitschakelen, moet u de Zeen afzonderlijk uitzetten nadat u hem uit het docking station hebt gehaald. Anders blijft de printer aanstaan en gaat hij over in “klokmodus” (datum en tijdstip). Hij blijft dan ook elektriciteit verbruiken.

Verder verloor een van de modellen die wij testten verschillende keren de communicatie tussen de printer en de tablet, ook al zat dit in het basisstation. Het was nog steeds mogelijk om te printen via een computer, maar de Zeen werd gewoon een tablet en kon de printer niet meer bedienen tot we een “Factory reset” uitvoerden.

De globale beoordeling is 66/100, wat geen slechte score is in vergelijking met het klassement van de all-in-one printers die wij eerder al hebben getest.

 

Energieverslinder en eerder duur in aankoop

Het belangrijkste negatieve punt is het energieverbruik: 2,5 W uitgeschakeld!

Wij hebben de afdrukkosten berekend: € 0,05 voor een A4-vel in zwart/wit; € 0,20 voor een A4 in kleur en € 0,24 voor een foto 10*15 cm. Dat zijn prijzen waarmee we kunnen leven.

De aankoopprijs daarentegen is een ander paar mouwen: € 379 tot € 400 in België!

 

Uitloper van een poging tot tablet?

We vermoeden, maar zijn niet zeker, dat HP deze printer heeft uitgerust met een tablet, onder meer om voordeel te halen uit hun eerdere vergeefse pogingen om een dergelijk tablet afzonderlijk te lanceren. Zeen heeft de meeste kenmerken die we van een Androïd-tablet zouden verwachten, maar niet van een bedieningspaneel van een printer: een contact om op te laden, een USB-poort, een slot voor een geheugenkaart, een contact voor een koptelefoon, een e-reader applet en de standaardknoppen home, back en menu.

Als tablet krijgt het een lage score voor de snelheid en de kwaliteit van het scherm, hoewel de reactietijd redelijk goed is.