Nieuws

Nieuwe Surface Laptop Go is te duur voor wat je krijgt

29 december 2020

De Surface Laptop Go van Microsoft bestaat in drie verschillende versies, maar alleen het duurste model is interessant voor een doorsneegebruiker. Al moet je dan wel relatief diep in je portemonnee duiken. De twee goedkopere modellen raden we sowieso af.

Microsoft mag stilaan beginnen nadenken om de namen te herdenken van een deel van hun producten. Naast de Surface Book, de Surface Pro, de Surface Laptop 3 en andere maken we nu kennis met de Surface Laptop Go. Let dus op dat je alle Surface-producten niet met elkaar verwart.

Met drie verschillende modellen van de Surface Laptop Go probeert Microsoft een groter deel van de markt te bestrijken. Alleen is de duurste versie met een opslaggeheugen van 256 GB en een werkgeheugen van 8 GB het enige model dat voldoende is uitgerust om aan de noden van een doorsneegebruiker te voldoen. Al is € 999 veel geld voor wat volgens ons een minimumconfiguratie is.

64 GB geheugen, 4 GB werkgeheugen en Windows S in basismodel

Het mid range-model biedt slechts 128 GB opslagruimte en kost € 799. Bij het basismodel is dat nog amper 64 GB waarvan amper 28,5 GB werkelijk te gebruiken is. Het werkgeheugen van dat basismodel bedraagt zelfs maar 4 GB. Kunnen we hier eigenlijk nog wel van een volwaardige laptop spreken? Volgens het prijskaartje - € 629 - alvast wel. Maar zelfs het besturingssysteem van de basisversie, Windows S, is een afgeslankte versie van Windows 10. Zo kun je er enkel programma’s van uit de Microsoft Store mee installeren.

Degelijke processor en uniek schermformaat

Bij alle modellen gaat de batterij niet lang mee als je veel op het internet surft - nog geen vijf uur. Veel aansluitingsmogelijkheden zijn er ook niet. Als positieve punten moeten we aanhalen dat de Surface Laptop Go een stevig toestel is dat helemaal niet zo zwaar weegt, namelijk 1,1 kg.

De processor is een Intel Core i5 van de tiende generatie. Daarmee kun je erg vlot basistaken verrichten als surfen, documenten bewerken of e-mails versturen. Voor het meer grafische werk is deze processor minder geschikt. Het aanraakscherm is klein met 12,4 inch (31,5 cm) en in combinatie met de beeldverhouding 3:2 vrij uniek. Het toetsenbord werkt goed en de touchpad ook. Maar geef je geld toch maar uit aan een andere laptop.

Op zoek naar de ideale laptop voor jou?

Geen idee welke andere laptops interessant kunnen zijn voor jou? Bekijk dan al de door ons geteste en beoordeelde laptops in onze koopwijzer laptops.

Ga naar onze koopwijzer laptops