Nieuws

Schoonmaak op uw Mac

30 juni 2016
Schoonmaken Mac

Naar aanleiding van ons artikel over het opschonen van een Windows-computer (Test Connect #4, mei/juni 2016), kregen we de vraag of dergelijke programma’s ook bestaan voor Apple-computers. Dat is inderdaad het geval, al heeft een Mac doorgaans minder “nood” aan opruiming dan een Windows-pc.

Door de manier waarop het besturingssysteem omgaat met onder meer tijdelijke bestanden, loopt het bij een Mac minder snel de spuigaten uit. Met volgende tips houdt u uw Mac schoon.

  • Met DaisyDisk kunt u verloren ruimte op uw harde schijf ontdekken en visualiseren. De werking van dit programma is vergelijkbaar met die van Windirstat uit ons artikel.
  • Overbodige apps verwijderen kunt u door ze vanuit de map Applicaties naar de prullenmand te slepen, waarna ze vervolgens gede-installeerd worden.
  • Processen die het opstarten van uw Mac vertragen, zijn vaak gekoppeld aan uw gebruikersaccount. U vindt ze via Systeem > voorkeuren > gebruikers en groepen, selecteer vervolgens uw gebruikersnaam en kies dan Login Items. Hier kunt u overbodige opstarters verwijderen.
  • CCleaner bestaat ook voor Mac en is goede software, maar het doet eigenlijk niet meer dan de hierboven omschreven handelingen automatiseren. Kies voor CCleaner omwille van het gebruiksgemak.
U kunt uiteraard nog dieper in de instellingen van Mac OS duiken om nog verder te optimaliseren, maar tenzij u weet wat u doet, raden we u dit niet aan.