Nieuws

Samsung monitor in ultrahoge definitie: nog niet voor iedereen

23 oktober 2014

De nieuwste monitor van Samsung in ultrahoge definitie (UHD, ook wel 4K genoemd) biedt een uitstekende beeldkwaliteit. Door zijn hoge prijs en technische vereisten is hij echter nog lang niet voor iedereen weggelegd. Tenzij u een verwoed foto- of videoliefhebber bent, wacht u beter nog even af.

Het nieuwste UHD-computerbeeldscherm van Samsung biedt u een formaat van 32” (81 cm) en een uitstekende resolutie (3840 x 2160 pixels). In vergelijking met de meeste kwaliteitsvolle exemplaren op de markt (1920 x 1080 pixels) ligt die van dit Samsung-scherm dus viermaal hoger, vandaar dat men ook over 4K spreekt. Het is uiterst handig wanneer u meerdere zaken tegelijkertijd wilt visualiseren. Daarnaast heeft het scherm eveneens een zeer verfijnde kleurenweergave, waardoor het ook perfect ingezet kan worden voor foto- en videobewerkingen.

Zware vereisten

Ondanks de zeer goede prestaties qua resolutie en kleuren, blijft dit beeldscherm toch eerder een exclusief product. Eerst en vooral omwille van het prijskaartje dat er aan vasthangt – een beeldscherm van € 1 500 is immers niet voor iedereen weggelegd – maar zeker ook door de extra's die nodig zijn om het scherm te sturen. Wenst u met de Samsung U32D970 naar UHD-films te kijken of de allerlaatste videogames op maximale resolutie en details te spelen, dan moet uw computer zeer krachtig zijn: een snelle processor en harde schijf, veel RAM en een krachtige voeding alsook een aangepaste grafische kaart (minimum € 300 voor een GeForce GTX970, bijvoorbeeld). Voor het werken met foto's en voor kantoorgebruik liggen de eisen gelukkig beduidend lager dan voor het gebruik van zware programma’s en games in ultra-hoge definitie.

Ons oordeel

Hoewel ook wij, tijdens het testen, de kwaliteit van dit beeldscherm ondervonden, raden wij het niet aan iedereen aan. De Samsung U32D970 kan zonder enige twijfel zijn meerwaarde bewijzen bij tal van foto- en videoliefhebbers die belang hechten aan een degelijke uitrusting en daar ook het nodige budget voor willen vrijmaken. Overige consumenten wachten beter nog even af. Ultra-HD of 4K is nog in volle ontwikkeling en de inhoud die beschikbaar is in deze resolutie (films, games etc...) is dan ook eerder aan de magere kant.