Nieuws

Reimage: computerhulp blijkt oplichterij

02 maart 2018
reimage

Oplichterij onder het mom van computerhulp komt steeds vaker voor. Naast valse Microsoft-medewerkers die je wijsmaken dat je pc is besmet om je dan hulp te verkopen die je niet echt nodig hebt, zijn er bedrijven, zoals Reimage, die de goedgelovigheid van consumenten misbruiken om grof geld te verdienen. Test Aankoop reageert.

Naar aanleiding van verschillende klachten van consumenten, zowel in België als in Nederland, hebben wij, samen met onze Nederlandse collega's van de Consumentenbond, de praktijken van Reimage onderzocht. Dit bedrijf, dat opereert vanuit een callcenter in Spanje, is trouwens actief in verschillende Europese landen en dat onder verschillende namen en websites: Reimage, Reimagetech, Reimagetechsupport, Reimage-land, AnyTech365 en mysecuritycenter.

Schadelijke software

De praktijken die we hebben ontdekt zijn allesbehalve koosjer! Een medewerker van het bedrijf Reimage beweert een diagnose te willen stellen van je pc. Zo overhaalt hij je om een programma (malware) te downloaden op hun website of zelfs de controle over je pc te laten overnemen om je vervolgens te overtuigen je te abonneren op hun beveiligingsoplossing.

Helaas, in tegenstelling tot wat Reimage zelf beweert, heeft hun software nooit enige award of aanbeveling door Microsoft ontvangen. Erger nog: veel gerenommeerde antivirussoftware beschouwen hun software als schadelijk. Voordat je het weet, is je pc besmet en ben je gebonden aan een abonnement dat nutteloos is en je tot € 1 099 per jaar kan kosten!

Google onderneemt actie

Op basis van het onderzoek en de getuigenissen van de gedupeerde consumenten, daagden onze collega's van de Consumentenbond Google uit om de online reclame van Reimage te bannen. Overtuigd door hun argumenten reageerde de internetreus onmiddellijk positief op dit verzoek: de advertenties van het bedrijf in kwestie werden verwijderd.

Onze tips om je te wapenen tegen "scareware"

  • Reageer nooit op pop-ups of advertenties die op je scherm verschijnen en beweren dat er iets mis is met je pc, behalve waarschuwingen van je eigen antivirus. Ongewenste meldingen verwijder je met de gratis software AdwCleaner.
  • Installeer een adblocker. Er zijn gratis programma's zoals uBlock Origin, Ghostery of Adblock Plus die reclame filteren en je computer, smartphone of tablet beschermen tegen schadelijke advertenties, banners en pop-ups.
  • Gebruik steeds de recentste versie van je browser.
  • Installeer niet eender welk programma om je pc te scannen. Download alleen gratis beveiligingssoftware die is aanbevolen door een vertrouwde partij en download die alleen van de site van de maker zelf.
  • Ben je toch het slachtoffer geworden van een valse computerhelpdesk en heb je betaald, probeer je geld dan terug te krijgen door een klacht in te dienen bij PayPal of via je kredietkaartuitgever (VISA, MasterCard).

Wil je meer weten over de werkwijze van het bedrijf Reimage, kijk dan naar deze video van onze Nederlandse collega's van de Consumentenbond.

 

Zelf slachtoffer?

Denk je dat jij ook het slachtoffer bent geworden van oplichting onder het mom van technische ondersteuning? Je getuigenis interesseert ons. Contacteer ons op 02 892 37 05 of dien een klacht in via onze module.

Naar onze klachtenmodule