Nieuws

Verbeter uw privacy in Windows 10

02 december 2016
 privacy in windows 10

Wilt u meer controle over uw privacy in Windows 10, dan hoeft u niet te wachten tot de volgende grote update. Test Connect geeft enkele tips om uw gegevens beter te beschermen.

Wacht niet op Microsoft

Microsoft gaf onlangs te kennen in zijn Windows-blog dat gebruikers veel meer controle zullen krijgen over de informatie die over hen wordt verzameld. Dit wordt voorzien in de volgende grote update van Windows 10, die nog in het voorjaar van 2017 zou worden uitgerold. In afwachting daarvan geven we u graag enkele tips over hoe u nu al uw privacy beter kunt beschermen.

Belangrijke privacy-instellingen

Ga naar Start > instellingen > Privacy.
In dit menu passen we enkele belangrijke privacy-instellingen aan. Daarnaast kunt u zelf ook de machtigingen van de verschillende Windows-apps aanpassen, zoals op een smartphone. Houd daarbij in het achterhoofd dat sommige apps niet meer zullen werken als u bepaalde machtigingen intrekt, bv. de agenda-app kan niet werken zonder toegang tot uw agenda.

privacy-instellingen Windows 10

 

Algemeen

Schakel in dit tabblad alle opties behalve de SmartScreen-filter uit. Die waarschuwt u voor gevaarlijke websites.

Klik vervolgens op Mijn Microsoft-reclame en andere persoonlijke gegevens beheren, een webpagina verschijnt. Klik rechts bovenaan de pagina op Aanmelden. Schakel beide opties op deze pagina uit. Hiermee verhindert u dat uw Microsoft-profiel gebruikt wordt om u gepersonaliseerde advertenties te tonen wanneer u surft met de Edge browser of met elke andere browser op websites waar u uw Microsoft-account gebruikt.

Spraak, handschrift en typen

In dit tabblad schakelt u de optie leren kennen uit. Deze functie verzamelt allerlei gegevens over u, met als doel uw gedrag beter te kunnen interpreteren en zelfs voorspellen. Op die manier kan de digitale assistent uw vragen beter interpreteren (ze zal weten wie nonkel Peter is en dat u hem gisteren die ene mail hebt gestuurd), maar leert Windows uw handschrift ook beter ontcijferen wanneer u een stylus gebruikt. Geen van beide opties zijn echter al beschikbaar in ons land, en dus staat er helemaal niks tegenover al de informatie die u prijsgeeft.

Accountgegevens

Schakel in dit tabblad de optie Apps mogen mijn…gebruiken uit. Zo voorkomt u dat apps toegang krijgen tot de profielgegevens uit uw Microsoft-account.

Feedback en diagnose

Kies bij Frequentie van feedback voor Nooit en bij Diagnose- en verbruiksgegevens voor Basis. Windows 10 “belt” regelmatig naar huis om aan Microsoft te vertellen hoe u hem gebruikt. Het is op dit moment helaas niet mogelijk om de functie helemaal uit te schakelen, maar door te kiezen voor “Basis” beperkt u het tot een minimum. Tenzij u Microsoft graag ook zelf laat weten wat u van zijn producten vindt, telkens u er met een pop-up om wordt gevraagd, schakelt u deze optie ook beter uit.