Nieuws

Einde ondersteuning Office 2010: dit zijn je opties

17 oktober 2020

Office 2010 heeft het "einde van zijn leven" bereikt. Microsoft zal dus geen technische ondersteuning of updates meer bieden voor deze versie van het kantoorsoftwarepakket. We zetten je opties op een rijtje, inclusief de oplossingen waarbij je niet (opnieuw) langs de kassa moet passeren.

Gebruik je Office 2010, dan heb je ongetwijfeld de melding gekregen dat de ondersteuning werd beëindigd op 13 oktober 2020. Deze datum markeert het "einde van de levensduur" van het product: Microsoft zal geen technische ondersteuning of software- en beveiligingsupdates meer leveren voor deze versie van het Office-pakket. Uiteraard probeert de Amerikaanse speler je te pushen richting een upgrade naar een nieuwere versie. Maar dat is niet de enige optie.

6 mogelijke pistes op een rij:

1. Ik blijf Office 2010 gebruiken
Je kunt Office 2010 blijven gebruiken, maar wees je wel bewust van de risico’s. Gebruik je de software sporadisch en ben je voorzichtig in je digitale gedrag, dan hoef je misschien niet te betalen. Ondanks dat de ondersteuning wordt stopgezet, blijven de Office 2010-toepassingen namelijk gewoon werken. Maar je kunt blootgesteld worden aan veiligheidsrisico’s: vinden hackers nieuwe kwetsbaarheden, dan worden deze niet meer gedicht door Microsoft. In dit geval is het dus raadzaam om een voldoende uitgebreide en reactieve antivirus te hebben. Raadpleeg onze koopwijzer antivirus.
2. Ik kies voor een officiële upgrade

De oplossing die Microsoft zelf voorstelt, klinkt misschien logisch en veilig, maar ze is ook de duurste. Je hebt de keuze tussen Office 2019 en Microsoft 365. De eerste is de meest recente versie van het kantoorpakket. Voor een licentie op de officiële website betaal je al tussen € 149 en € 299. Dit is niet de meest aangewezen versie: de functies zijn beperkt en al in oktober 2025 wordt de ondersteuning stopgezet.

Microsoft 365 bestaat van zijn kant uit een abonnement op de nieuwste versie van Office en een set van clouddiensten. Je kan een maandelijks (vanaf € 7/maand) of jaarlijks (vanaf € 69/jaar) abonnement nemen. Microsoft pusht vooral deze formule, die zogenaamd vollediger en duurzamer is, maar ga er niet te snel op in. Afhankelijk van je behoeften is dit namelijk misschien niet de beste optie.

3. Ik kies voor een goedkope licentie
Je bent niet verplicht om je kantoorsoftware bij Microsoft te kopen. Veel websites bieden Windows 10- en Office-licenties aan voordelige prijzen aan. We hebben verschillende van die sites uitgeprobeerd en er Windows 10-licenties aangekocht voor gemiddeld een tiental euro. En we waren er tevreden mee. Je vindt alle details van ons onderzoek in het artikel in Test Connect 31 (november/december 2020). Office-aanbiedingen hebben we niet getest. Wel kregen we positieve feedback van een consument die Office Professional Plus 2019 heeft gekocht voor € 28,99 op een Belgische website die licenties in promotie aanbiedt.
4. Ik gebruik mijn professionele Office-account
Gebruik je op kantoor een up-to-date versie van Office, dan kun je het bijbehorende account misschien gebruiken om in te loggen op je persoonlijke computer. Ga bij je werkgever na of de licentie toestaat dat er verschillende apparaten aan worden gekoppeld. Het akkoord van je werkgever is ook wenselijk om voor de hand liggende privacy- en veiligheidsredenen.
5. Ik gebruik de gratis webversie van Office
Office Online is de gratis webversie van het kantoorpakket. Om ze te gebruiken surf je naar www.office.com en log je in met je Microsoft-account. Dit is natuurlijk een afgeslankte versie en het meeste werk kan je enkel online doen. Om er gemakkelijker bij te kunnen, kun je een snelkoppeling maken die meteen toegankelijk is via het Startmenu in Windows. Open hiervoor de browser Microsoft Edge (laatste versie) en log in op Office Online. Typ Alt + F om naar Instellingen en meer (…) te gaan, klik op Apps > Office installeren.
6. Ik kies een gratis en open source alternatief
Microsoft Office is niet de enige speler op de markt. Er bestaan verschillende alternatieven, waaronder LibreOffice. Dit pakket beschikt zowel over een tekstverwerker, spreadsheet- als presentatieprogramma. Bovendien is het open source, gratis en zelfs compatibel met .docx, .xslsx en andere formaten. Naast de klassieke tools, vind je er ook modules om tekeningen, databases of wiskundige formules te maken. LibreOffice is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux en kun je hier downloaden.

Blijf je Office 2010 nog even gebruiken voor je een andere optie kiest, bescherm je computer dan met de best mogelijke antivirus.

Vergelijk antivirussoftware