Nieuws

Einde ondersteuning Office: dit zijn je opties

01 september 2022

Je gebruikt maar beter geen oudere versie van Office omdat deze mogelijk niet meer ondersteund wordt door Microsoft. We zetten je opties op een rijtje om de risico's en kosten te beperken.

Gebruik je Office 2010 of een oudere versie, dan moet je beseffen dat die het "einde van zijn levensduur" heeft bereikt. Dat betekent dat Microsoft geen technische ondersteuning of software- en beveiligingsupdates meer levert voor jouw kantoorpakket. Uiteraard probeert de Amerikaanse speler je te pushen richting een upgrade naar een nieuwere en betalende versie. Maar dat is niet de enige optie.

6 mogelijke pistes op een rij:

1. Ik blijf een oude versie van Office gebruiken

Je kunt een verouderde versie van Office blijven gebruiken, maar wees je wel bewust van de risico’s en beperkingen. Gebruik je de software sporadisch en ben je voorzichtig in je digitale gedrag, dan hoef je misschien niet te betalen. Ondanks dat de ondersteuning wordt stopgezet, zouden de Office-toepassingen namelijk gewoon moeten blijven werken.

Weet wel dat bepaalde oudere versies van de maildienst Outlook voor Windows om veiligheidsredenen geen verbinding meer zullen kunnen maken met de servers. En vinden hackers nieuwe kwetsbaarheden in je kantoorpakket, dan worden deze niet meer gedicht door Microsoft. In dit geval is het dus raadzaam om een voldoende uitgebreide en reactieve antivirus te hebben. Raadpleeg onze koopwijzer antivirus.

2. Ik kies voor een officiële upgrade

De oplossing die Microsoft zelf voorstelt, klinkt misschien logisch en veilig, maar ze is ook de duurste. Je hebt de keuze tussen Office 2021 en Microsoft 365. De eerste is de meest recente versie van het kantoorpakket. Voor een licentie op de officiële website betaal je al tussen € 149 (zonder Outlook) en € 299. Dit is niet de meest aangewezen versie: de functies zijn beperkt en al in oktober 2026 wordt de ondersteuning stopgezet.

Microsoft 365 bestaat van zijn kant uit een abonnement op de nieuwste versie van Office en een set van clouddiensten. Je kan een maandelijks (vanaf € 7/maand) of jaarlijks (vanaf € 69/jaar) abonnement nemen. Microsoft pusht vooral deze formule, die zogenaamd vollediger en duurzamer is, maar ga er niet te snel op in. Afhankelijk van je behoeften is dit namelijk misschien niet de beste optie.

3. Ik kies voor een goedkope licentie
Je bent niet verplicht om je kantoorsoftware bij Microsoft te kopen. Veel websites bieden Windows- en Office-licenties aan voordelige prijzen aan. We hebben verschillende van die sites uitgeprobeerd en er Windows 10-licenties aangekocht voor gemiddeld een tiental euro. En we waren er tevreden mee. Je vindt alle details van ons onderzoek in het artikel in Test Connect 31 (november/december 2020). Office-aanbiedingen hebben we niet getest. Wel kregen we positieve feedback van een consument die Office Professional Plus 2019 heeft gekocht voor € 28,99 op een Belgische website die licenties in promotie aanbiedt.
4. Ik gebruik mijn professionele Office-account
Gebruik je op kantoor een up-to-date versie van Office, dan kun je het bijbehorende account misschien gebruiken om in te loggen op je persoonlijke computer. Ga bij je werkgever na of de licentie toestaat dat er verschillende apparaten aan worden gekoppeld. Het akkoord van je werkgever is ook wenselijk om voor de hand liggende privacy- en veiligheidsredenen.
5. Ik gebruik de gratis webversie van Office
Office Online is de gratis webversie van het kantoorpakket. Om ze te gebruiken surf je naar www.office.com en log je in met je Microsoft-account. Dit is natuurlijk een afgeslankte versie en het meeste werk kan je enkel online doen. Om er gemakkelijker bij te kunnen, kun je een snelkoppeling maken die meteen toegankelijk is via het Startmenu in Windows. Open hiervoor de browser Microsoft Edge (laatste versie) en log in op Office Online. Typ Alt + F om naar Instellingen en meer (…) te gaan, klik op Apps > Office installeren.
6. Ik kies een ander gratis alternatief

Microsoft Office is niet de enige speler op de markt. Er bestaan verschillende alternatieven, waaronder het concurrerende gratis online pakket Google Docs (je hebt hier een Google-account voor nodig).

Heb je geen vertrouwen in Google? Of wil je liever een programma kunnen downloaden op je computer? Dan zijn de open source pakketten LibreOffice of OnlyOffice mogelijk interessant. Je kan beide pakketten gratis downloaden. OnlyOffice is wel meer crossplatform en samenwerkingsgericht.

Als alternatief mailprogramma kan je kiezen voor het gratis en open source Thunderbird dat niet moet onderdoen voor Outlook.

Blijf je je oude versie van Office nog even gebruiken voor je een andere optie kiest, bescherm je computer dan met de best mogelijke antivirus.

Vergelijk antivirussoftware