Nieuws

Microsoft Surface Go 2: uitstekende tablet voor lichtere taken onderweg

09 juni 2020

De Microsoft Surface Go 2 is de langverwachte opvolger van de Surface Go 1 die in 2018 veel succes kende. Het is een erg draagbare tablet met een klein scherm van 10,5 inch en Windows 10S als besturingsprogramma. Onze eerste testresultaten zijn alvast veelbelovend.

De nieuwe Surface Go van Microsoft bestaat in verschillende versies. De processor kan een Intel Premium Gold of een Intel Core m3 van de 8ste generatie zijn, het werkgeheugen kan variëren van 4 tot 8 GB en de opslagruimte kan 64 of 128 GB bedragen, en om te surfen beschikt hij over wifi en sommige modellen 4G. In afwachting van de volledige testresultaten kunnen we wel al een van de testmodellen evalueren. We bespreken hier het model met een Pentiumprocessor Gold 4425Y, 8 GB RAM en 128 GB SSD-geheugen.

 

Een (te) gulzig besturingssysteem

Uitgerust met wifi 6 biedt de Go 2 een verbetering ten opzichte van de vorige generatie. Het is besturingssysteem is Windows 10S en niet Windows Home. De « S » in de naam van het besturingssysteem betekent dat je uitsluitend applicaties uit de Microsoft Store kunt gebruiken, wat een zekere beperking is. Je kunt wel gemakkelijk overschakelen naar Windows 10 Home als je wilt, maar dan kun je niet meer terug naar Windows 10S. Op zich is dat ook niet erg.

We hebben gemerkt dat op het model met 128 GB opslagruimte het besturingssysteem maar liefst 58 GB beslaat waardoor er slechts 70 GB beschikbaar is voor de gebruiker. Dat is te weinig voor een tablet die net uit de verpakking komt.

En wat met de batterij? Wanneer je ononderbroken op internet surft, gaat de batterij 6 uur mee vooraleer je ze moet herladen. Kijk je alleen maar naar video’s dan kan de batterij het zelfs 11 uur volhouden. Daarmee doet de Go 2 het minder goed dan bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Tab S6 Lite  waarmee je 12 uur onafgebroken kunt surfen (twee keer zo lang dus) en die evenveel kost.

 

Heel goede prestaties van scherm en camera's

De prestaties van het scherm zijn heel goed, maar niet uitzonderlijk. Het is een multipoint aanraakscherm van 10,5 inch en een resolutie van 1 920 x 1 280 pixels en 220 DPI (Dots Per Inch) wat een hogere resolutie is dan Full HD. Het scherm is een halve inch groter dan dat van zijn voorganger omdat de randen van het toestel fijner zijn. De kijkhoek is goed, maar de maximale helderheid is iets lager dan bij het vorige model.
 
De camera vooraan beschikt in standaardmodus over 3,69 megapixels (en niet 5 megapixels zoals aangekondigd) en een uitstekende Skype videokwaliteit Full HD van 1080p; dat is zelfs veel beter dan een doorsneelaptop. Bij een MacBook Pro is de resolutie van de webcam bijvoorbeeld maar 720p. Toch merken we in de hoeken van het scherm enige vignettering wat lichtjes teleurstellend is.   

 

De Surface Go 2 is een interessante tablet omdat hij duidelijk beter is dan goedkopere concurrenten, zonder op het niveau te zijn van een iPad. De camera achteraan beschikt over 6 megapixels, voldoende om degelijke foto’s te nemen, maar ook niet uitzonderlijk. Hij heeft geen flash waardoor hij niet kan concurreren met een doorsnee smartphone.
 

Makkelijk bij je handbagage

Mini-tablets of -laptops zoals de Surface Go 2 kun je perfect in je handbagage meenemen omdat ze zo licht zijn. Ook al kun je er niet de hele dag mee werken, ze zijn ideaal om tijdelijk mee te werken onderweg. Ze kunnen net als een laptop de meest gebruikte software probleemloos aan, vooral voor dagelijkse administratie, e-mail en surfen op het web. Zwaardere programma’s als Photoshop, Logic Pro of Da Vinci Resolve kun je er niet of zeer slecht mee gebruiken. 
 
Net als bij het model van 2018 is het verwijderbare toetsenbord niet in de prijs inbegrepen. Je kunt het apart kopen voor minstens € 100. Samen met de prijs van de tablet kom je dus aan ongeveer € 700. Dat is al een aardig budget, maar zoals gewoonlijk betaal je meer voor toestellen die je zo makkelijk kunt meenemen.

 

Een tablet voor jou

Ben je niet overtuigd dat de Microsoft Surface Go 2 iets voor jou is? De kans is groot dat je een tablet vindt die wel aan je eisen voldoet in onze koopwijzer tablets waar je alle testresultaten kunt raadplegen. 

Ga naar de koopwijzer tablets