Nieuws

MacBook Air 2020: voor dezelfde prijs kun je beter krijgen, zelfs bij Apple

03 juni 2020

Niet alleen brengt de MacBook Air editie 2020 amper veranderingen, ook blijft de nieuwkomer achter op oudere Apple-modellen met eenzelfde prijs (€ 1 200). Bovendien stelt zijn autonomie teleur, net als de algemene prestaties.

Net zoals zijn voorgangers onderscheidt de MacBook Air 2020 zich door zijn dunne en lichte body, maar ook door een uitstekend scherm en een groot en handig touchpad. Los daarvan worden we absoluut niet omvergeblazen door zijn prestaties, toch niet voor de aangeboden prijs.

Twee versies, beide minderwaardig ten opzichte van oude modellen

De MacBook Air 2020 verschijnt in twee versies.

  • Met Core i3-processor en 256 GB opslag: € 1.199
  • Met Core i5-processor en 512 GB opslag: € 1.499

Gezien deze prijzen ons aan de hoge kant leken, vergeleken we deze nieuwkomer met zijn voorgangers. Daarbij vielen twee zaken op:

  • De basisversie (i3) van 2020 is even performant, maar een beetje duurder dan het topmodel (i5) van de vorige MacBook Air uit 2019.
  • Het topmodel (i5) van 2020 is minder performant, maar (bijna) even duur als de MacBook Pro 13 inch van 2019 en 2018.

Moeilijk dus om de nieuwe MacBook Air aan te bevelen. We wisten natuurlijk al dat je bij de concurrentie betere prestaties kunt krijgen voor lagere prijzen. Maar nu vinden we ook binnen Apple zelf een betere prijs-kwaliteitverhouding.

Een goed, maar onderbelicht beeld

De nieuwe MacBook Air kreeg dan wel dezelfde resolutie als zijn voorgangers, met duidelijke beelden en scherpe kleuren, toch blijft hij qua helderheid achter.

De lichtsterkte van een scherm wordt uitgedrukt in “nits”. Volgens onze testen behaalt de MacBook Air 2020 een maximale lichtsterkte van slechts 368 nits, wat 41% lager ligt dan de 559 nits van de MacBook Pro 2019. Zelfs de MacBook Air 2019 doet met zijn 437 nits beter.

Teleurstellende autonomie

De batterij van een laptop bepaalt in hoeverre je hem onderweg kunt gebruiken en is dus een sleutelelement.

Met een volledig opgeladen MacBook Air 2020 kun je volgens Apple 11 uur surfen op internet en 12 uur video's bekijken. Tijdens onze tests bleek dat echter 8u16 surfen en 9u48 video kijken te zijn.

Wetende dat wij een autonomie van 8 uur vandaag als een minimum beschouwen, haalt de nieuwe MacBook Air het maar nipt.

We vergeleken deze autonomie met oude Apple-computers. Hier tonen we hoe zij het ervan afbrachten.

  • De MacBook Pro 13 inch uit 2019 biedt 1 uur extra surfplezier en 1u30 langer video kijken
  • De MacBook Pro 13 inch uit 2018 doet zelfs nog beter, met 2u41 langer surfen en 3 uur langer video kijken
  • Zelfs met de MacBook Air 2019 kon je 2 uur langer video's kijken... Al liet deze je wel 10 minuten minder surfen

Skype- en kabelonvriendelijk

In deze tijden van 4K biedt de camera van de MacBook Air 2020 zelfs geen Full HD-beeld en blijft ze steken op een resolutie van 720p.

Mede hierdoor is het toestel niet echt geschikt om te videobellen. De beelden zijn donker en tonen weinig details. En alhoewel het geluid helder klinkt, loopt het niet altijd synchroon met het beeld.

Anderzijds deed de dunne body van de MacBook Air 2020 heel wat aansluitingen sneuvelen: zo kreeg hij slechts twee USB-C Thunderbolt-poorten en een hoofdtelefoonaansluiting. Op zich valt dat te begrijpen, maar het lijkt ons een te grote opoffering voor de consument. Als je je MacBook wil verbinden via ethernet, HDMI of een andere aansluiting, dan moet je de gepaste (en gepeperde) adapters aanschaffen.

Niet de allerbeste keuze, ongeacht je behoeften

Ben je tevreden met een basisgebruik van je computer (surfen, e-mails, tekstbestanden), dan is de basisversie van de MacBook Air 2020 (met i3-processor) een goed toestel. Echter is hij noch beter, noch goedkoper dan zijn voorganger, de MacBook Air 2019 met i5-processor. Deze laatste start bovendien sneller op. Op de website van Apple is dit model niet meer te koop, maar er zijn wel nog verschillende webshops die hem aanbieden.

Verwacht je echter meer van een laptop (intensief surfen, verschillende bestanden tegelijk bewerken inclusief video's), dan delft de MacBook Air 2020 het onderspit, zelfs in zijn topversie. In dat geval kies je beter meteen voor de MacBook Pro 13 inch uit 2019 of uit 2018. Het prijsverschil is sowieso gelijk aan het verschil tussen beide MacBook Air-versies.

Vind de laptop die je nodig hebt

Kan de MacBook Air 2020 je niet overtuigen? Vind een alternatief via onze koopwijzer laptops, met alle resultaten van onze tests.

Naar de koopwijzer laptops