Nieuws

Leven na Vista: stap over naar Windows 7 of 10

23 maart 2017
windows vista

Op dinsdag 11 april beëindigt Microsoft de ondersteuning van Windows Vista en verwijst daarmee een van de kneusjes uit de Windowsfamilie finaal naar de geschiedenisboeken. Bent u Vista-gebruiker?
Test Connect zet uw opties op een rijtje.

Windows Vista werd vanaf 2007 verkocht en geleverd op nieuwe computers, maar slaagde er door onder andere prestatie- en stabiliteitsproblemen nooit in uit de schaduw van zijn populaire voorganger Windows XP te treden. Microsoft zag de problemen snel in en bracht al in 2009 het nog steeds erg populaire Windows 7 op de markt.

Geen veiligheidsupdates meer

Windows Vista stopt dan wel niet met werken, maar u krijgt geen veiligheidsupdates meer. Bovendien zullen de nieuwe versies van veel andere programma’s (zoals nu al internetbrowsers Google Chrome en Mozilla Firefox) niet langer werken in Windows Vista, waardoor u met een verouderd en kwetsbaar systeem achterblijft.

Wat nu?

Hebt u nog Vista op uw computer, dan is die minstens 8 jaar oud. Misschien gebruikt u hem maar zeer sporadisch of los van het internet; dan is uw risico beperkt en loont het waarschijnlijk niet de moeite om er nog in te investeren.

Stap over naar Windows 7

Gebruikt u uw computer wel nog regelmatig, dan kan hij misschien nog enkele jaren mee. Overweeg in dit geval wel een upgrade naar Windows 7. Dit besturingssysteem wordt niet meer te koop aangeboden door Microsoft, maar is online nog beschikbaar als downloadlicentie (vanaf € 30). Windows 7 krijgt nog ondersteuning tot januari 2020 en kunt u eenvoudig zelf installeren als upgrade van Windows Vista, zonder dat u de hele computer moet formatteren of alle programma’s opnieuw moet installeren.

Upgrade naar Windows 10

Beschikt uw computer over voldoende krachtige hardware (een dual- of quadcore processor en 4 GB RAM) dan ligt zelfs Windows 10 (op USB-stick of als download vanaf € 120) nog binnen de mogelijkheden. Dit vergt wel een volledig nieuwe installatie van Windows, waarbij u dus eerst een volledige back-up moet maken van alle bestanden die u wilt behouden en achteraf alle programma’s opnieuw moet installeren. Er is ook het risico dat er voor bepaalde onderdelen van uw computer geen drivers voor Windows 10 beschikbaar zijn.
Hulp nodig bij de upgrade? Lees ons artikel Windows 10 upgraden zonder zorgen (Test Connect 4 van mei/juni 2016).

Overweeg een SSD

Houd met een oude computer ook in het achterhoofd dat de gemiddelde levensduur van een harde schijf in gebruik ongeveer 4 jaar is. De kans dat de harde schijf van uw 8 jaar oude computer het zal begeven is dan ook niet gering. Voorkom het ergste en maak regelmatig back-ups. Als het noodlot dan toch toeslaat, overweeg dan de upgrade naar een SSD. Die geeft uw oude computer een snelheidsboost en wanneer u een nieuwe computer koopt, kunt u de SSD laten overzetten zodat uw investering niet verloren gaat.
Lees meer over hoe u uw oude computer sneller kunt maken in ons artikel Snelheidsboost voor uw computer (Test Connect 8 van januari/februari 2017).