Nieuws

iPad Pro: toch niet voor professionals

22 december 2015

Met de iPad Pro mikt Apple op een waardig alternatief voor de laptop, maar dan lichter en handiger. Het gebrek aan muis of trackpad en het extra aan te schaffen keyboard zijn echter gemiste kansen die zwaar doorwegen in de eindafrekening.

Op zich is de iPad Pro een mooie tablet. Het scherm van 12,9 inch met een resolutie van 2732x2048 pixels biedt een beeldkwaliteit die beter is dan Full HD, maar 4K resolutie wordt helaas niet ondersteund. Wanneer u Youtube video’s bekijkt via de website in plaats van via de app is de resolutie zelfs maar maximaal 720p. De meeste apps zijn niet aangepast aan de grootte van het scherm, maar dat zou in de volgende maanden wel aangepast worden.

Video kijken en surfen tegelijk

Een fijne nieuwe functie is die waarbij u tijdens het bekijken van een opgeslagen video gewoon verder kunt surfen. De video verschijnt in een kleiner scherm op de voorgrond. De vier luidsprekers zorgen voor een uitstekend geluid, beter dan die van andere tablets die we ooit hebben getest.

Modellen en prijzen

De modellen met wifi hebben een intern geheugen van 32 GB (€ 919) of 128 GB (€ 1 099). Slechts een model van 128 GB  biedt ook een 4G-optie. Daarvoor betaalt u € 1 249.

Technische kenmerken

Houd er rekening mee dat u slechts 26,4 GB werkelijk geheugen hebt wanneer u een toestel van 32 GB koopt. De oplader van deze iPad is met zijn 2,4 A een stuk krachtiger dan die van een iPhone, die beperkt is tot 1 A. Verwissel ze dus niet! Het toestel weegt slechts 713 gram. Wilt u een Apple keyboard toevoegen, komt er wel nog eens 330 gram bij. Voorlopig is dat echter niet verkrijgbaar in Europa, behalve in het Verenigd Koninkrijk. U kunt in de plaats het Logitech keyboard aanschaffen. Dat werkt via Bluetooth en gebruikt de batterij van de iPad, dus u moet het niet extern opladen. U telt er wel maar liefst € 149 voor neer.

Praktisch

Wie veel met Excel werkt, zal zich gekortwiekt voelen omdat veel essentiële functies gewoonweg niet werken. Een tabel openen en bekijken en kleine aanpassingen maken, is geen probleem, maar daar houdt het dan ook op. Net zo voor Word. U kunt een rapport schrijven, maar als u ook de opmaak wilt bewerken, zijn de limieten snel bereikt.

Bovendien is het sowieso onhandiger werken zonder muis of trackpad. Het touchscreen kan dat niet helemaal opvangen, zoals wanneer u enkele woorden uit een tekst wilt selecteren.

Kortom…

De iPad Pro is een goed toestel om mee te werken, maar voor professionele doeleinden is hij niet efficiënter dan … een gewone iPad. 

Bent u op zoek naar een goeie tablet waarmee u eender waar aan de slag kunt, op de trein in het vliegtuig of bij u in de sofa?