Nieuws

Nieuwe iPads blijven onder de verwachtingen

10 april 2019

Apple heeft met iPad Air 2019 (64 GB 3de gen.) na vijf jaar een opvolger op de markt gebracht voor iPad Air 2. Tegelijkertijd komt iPad Mini 2019 (64 GB 5de gen.) na vier jaar iPad Mini 4 aflossen. In de wereld van de technologie is vier of vijf jaar een eeuwigheid. We verwachtten dus de nodige vooruitgang op het vlak van beeld, geluid en algemene prestaties, maar we raakten helaas niet onder de indruk.

iPad Air 2019 (64 GB derde generatie)

Vijf jaar broeden op een opvolger van de iPad Air 2, dat zal vuurwerk geven, dachten we. Helaas laat de iPad Air 2019 ons te vaak op onze honger zitten. Zo hadden we verwacht dat de schermkwaliteit ons echt versteld zou doen staan, maar het aantal pixels per beeldpunt (dpi) is gewoon hetzelfde gebleven.

Akkoord, het scherm is wat groter (10,5 inch), helderder en heeft een hogere resolutie, maar leg de twee naast elkaar en het verschil lijkt helemaal niet zo groot. We merkten zelfs dat wanneer je vanuit een schuine hoek op het scherm kijkt, je bij de iPad Air 2019 sneller een vervormd beeld krijgt dan bij de oudere versie.

Er zou ook een reflectiewerende laag zijn aangebracht op het scherm, maar het effect daarvan bleef opnieuw onder de verwachtingen.

Geluidservaring stelt teleur

Hetzelfde gevoel overheerst wanneer we de geluidskwaliteit evalueren: er is vooruitgang geboekt, maar het mocht allemaal toch ietsje meer zijn. De twee speakers op de achterkant zitten te dicht bij elkaar om van een heus stereo-effect te kunnen spreken. Ook al is de kwaliteit duidelijk beter dan van andere tablets, de klank is niet echt beter dan die van recente iPads.

Ook het geluid via de hoofdtelefoon kon ons niet helemaal bekoren. We misten levendigheid in de klank die ons gewoonweg niet kon begeesteren. Positief is het feit dat er een mini-jack-aansluiting werd voorzien. 

Geen flash, oververzadigde videobeelden

Door de hogere resolutie van 2224 x 1668 pixels is de kwaliteit van de foto’s echt wel verbeterd. De camera is een weinig revolutionair 8-megapixels-toestel. Waar we ons nog het meest over verbaasden, is dat Apple niet eens de moeite nam om een flash te voorzien.

Daarnaast laat de kwaliteit van de videobeelden ons op onze honger zitten. De videobeelden zijn oververzadigd terwijl de foto’s die je uit de bewegende beelden kunt nemen dan weer niet genoeg verzadigd zijn, hoewel ze nog steeds erg gedetailleerd zijn.

Pen en toetsenbord

De nieuwe versie van de iPad Air ondersteunt enkel de “Apple Pencil 1” en het opgewaardeerde “Smart keyboard for iPad Air”. Opvallend is dat de iPad Pro enkel de “Apple Pencil 2” ondersteunt en niet compatibel is met andere modellen. Apple lijkt er een potje van te maken met zijn pennen. Los daarvan presteert de “Apple Pencil 1” wel naar behoren. Onhandig is het wel dat je hem niet tegelijkertijd met je iPad Air kunt opladen.

Geen aanrader

Alles bij mekaar heeft deze nieuwe iPad Air 2019 (64 GB) niet genoeg te bieden om de voorkeur te krijgen op de klassieke iPad van 2018. Die laatste is dan misschien iets trager en zwaarder, maar voldoet ons insziens nog steeds. Apple vraagt € 569 voor dit nieuwe model met 64 GB geheugen, maar een klassieke iPad 32 GB kost € 210 minder, namelijk € 359. Het is ons niet duidelijk welk doelpubliek Apple voor ogen heeft met deze nieuwe iPad Air 2019. Het is immers niet de goedkoopste, niet de meeste draagbare noch de meest performante iPad.

Op zoek naar een tablet?

Weet je nog niet welke tablet het beste aansluit aan jouw vereisten? Bekijk dan onze koopwijzer tablets en vergelijk meer dan 100 modellen.

Ga naar de koopwijzer tablets

 

iPad Mini 2019 (64 GB vijfde generatie)

Net als met de iPad Air heeft Apple zijn tijd genomen om te werken aan een nieuwe versie van de iPad Mini, namelijk iPad Mini 2019. De vorige – iPad Mini 4 – dateert alweer van 2015. Een aantal vernieuwingen waarvan we hadden verwacht dat Apple ze zou doorvoeren, zijn niet gebeurd. Zo zijn de aansluitingspoorten nog steeds de klassieke Apple lightning-aansluitingen en geen USB-C-aansluitingen zoals Apple intussen wel gebruikt voor zijn andere toestellen. Gelukkig is de hoofdtelefoonaansluiting wel gebleven.

Het ontwerp is hetzelfde gebleven als dat van de iPad Mini 4, dus met o.a. een Home-knop en dezelfde schermgrootte van 7,9 inch. De 2019-versie weegt een verwaarloosbare 10 gram minder, dat wel.

Naast een versie met 64 GB geheugen (vanaf € 459) is er ook nog een toestel met 256 GB intern geheugen. Voor beide versies heb je de mogelijkheid om een toestel met of zonder 4G-module te nemen.

Helderder, maar meer niet

Net als bij de iPad Air lagen onze verwachtingen hoog voor de schermkwaliteit, maar ook hier is het aantal dpi (dots per inch) hetzelfde gebleven. Ook de schermresolutie is nog steeds dezelfde. Je kunt het scherm wel helderder maken dan dat van de iPad Mini 4, maar voor het overige zijn er te weinig verbeteringen aangebracht, vinden wij.

Dezelfde opmerking die we voor de iPad Air 2019 hadden, geldt ook hier: wanneer je vanuit een schuine hoek op het scherm kijkt, krijg je sneller een vervormd beeld met de iPad Mini 2019 dan bij de oudere versie.

Er zou ook een reflectiewerende laag zijn aangebracht op het scherm, maar het effect daarvan bleef opnieuw onder de verwachtingen.

Geluid minder goed

De kwaliteit van de luidsprekers van de iPad Mini 2019 is lichtjes ondermaats en opvallend genoeg zelfs minder goed dan dat van zijn voorganger, de iPad Mini 4. Het is veel aangenamer om met een hoofdtelefoon of oortjes naar muziek te luisteren, behalve als er zware bastonen mee gemoeid zijn.

Batterij moet sneller worden opgeladen

Tijdens onze eerste testen stelden we vast dat de batterij van de iPad Mini 2019 sneller leeg raakt dan die van de iPad Mini 4. Het is voorlopig nog onduidelijk hoe dat komt, want de batterij in beide toestellen is dezelfde en we hebben beide getest met hetzelfde videobestand.

Apple Pencil 1, geen Pencil 2

De gelijkenissen met de iPad Air 2019 blijven ook overeind als we zien welke pen compatibel is. En welke niet. Enkel de Apple Pencil 1 blijkt compatibel met de iPad Mini 2019 terwijl de nieuwere Pencil 2 dat gek genoeg niet is. Net als de iPad moet de pen worden opgeladen via een lightning-aansluiting. Dat betekent dat je je iPad niet kunt opladen wanneer je pen oplaadt.

Geen aanrader

We kunnen er niet omheen: de iPad Mini 2019 biedt te weinig meerwaarde in vergelijking met zijn voorganger. Er is geen ingebouwde flitser bij de camera, het scherm is niet substantieel beter en de speakers zijn ook niet revolutionair. Gelukkig is er wel nog een mini-jack-aansluiting voor hoofdtelefoons. Het is zeker wel een aardig toestel, maar we zien niet genoeg argumenten om er (minstens) € 459 voor neer te tellen. Alleen als de draagbaarheid zo belangrijk is dat elke centimeter minder telt. We hebben sterk de indruk dat Apple voor deze nieuwe versie een absoluut minimum aan investeringen heeft gedaan, maar wel de volle pot aanrekent aan de toonbank.

Op zoek naar een tablet?

Weet je nog niet welke tablet het beste aansluit aan jouw vereisten? Bekijk dan onze koopwijzer tablets en vergelijk meer dan 100 modellen.

Ga naar de koopwijzer tablets

Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies