Nieuws

De nieuwe iPad Air heeft (bijna) alles van een Pro

30 oktober 2020

De vierde generatie van de iPad Air komt met een nieuw uiterlijk. Zijn prestaties zijn vergelijkbaar met die van de iPad Pro 11". De tablet deed het goed in onze test en is een aanrader voor intensieve gebruikers die een alternatief zoeken voor de klassieke iPad, buiten het Pro-gamma.

Apple lijkt het serieus te menen met de update van de iPad Air. De tablet werd afgestoft en vormt nu een waardig alternatief voor de klassieke iPad en iPad Pro.

Het nieuwe model lijkt als twee druppels water op de iPad Pro 11’’ en maakt die haast overbodig.

Duidelijk verbeterde prestaties

De iPad Air 2020 heeft dezelfde A14-processor als de iPhone 12, die op een hogere snelheid draait dan de iPad Pro 2020. Zijn 4 GB RAM helpt hem ook te concurreren met Apples "professionele" tablet-gamma. Dat is minder dan de iPad Pro 2020 (6 GB), maar evenveel dan de iPad Pro 2018 (de vorige generatie). Daar valt dus niks op aan te merken.

Het 10,9-inch "Liquid Retina"-scherm heeft een resolutie van 2360 x 1640 met een helderheid van 500 nits (gemeten bij 448 nits in onze test): kenmerken die zeer dicht bij die van de iPad Pro 11" liggen. Die laatste is echter nog steeds beter qua geluidsmogelijkheden.

De iPad Air beschikt nog altijd niet over een flitser, wat onbegrijpelijk blijft. De camera wint echter wel aan kwaliteit, met 12 megapixels voorin en 7 MP achterin. Dat is genoeg om te concurreren met de Pro-reeks, maar hetzelfde niveau wordt niet bereikt.

Een USB-C-aansluiting en krachtige wifi, maar geen 5G

Voor het eerst, en net als de Pro-modellen, heeft de iPad Air een USB-C-aansluiting. Een andere bekabelde aansluiting is er evenwel niet, waardoor het gebruik van een USB-C-adapter (niet meegeleverd) bijna een must is voor gevorderde gebruikers, bijvoorbeeld om een hoofdtelefoon met jack of een extern HDMI-scherm aan te sluiten.

Deze nieuwe iPad Air ondersteunt de wifi 6-standaard en doet dat volgens onze tests met meer succes dan de Pro-modellen. We hebben snelheden gemeten tot 872 Mbps, wat nog sneller is dan de Samsung Galaxy Tab S7 (826 Mbps). Houd er echter rekening mee dat deze resultaten werden verkregen onder ideale omstandigheden met de nieuwste routers.

De iPad Air is in zijn "cellulaire" versie met simkaartslot niet compatibel met 5G. Je moet dus surfen via 3G of 4G. Aangezien deze versie € 140 duurder is dan de wifi-versie en wifi steeds meer beschikbaar is in de openbare ruimte, raden we ze eerder af. Bovendien kun je altijd je smartphone als wifihotspot voor je tablet gebruiken.

Dure accessoires

Als je een toetsenbordhoes en stylus wil, dan zijn enkel de nieuwste én duurste accessoires van Apple compatibel: het Magic Keyboard (€ 339) en de tweede generatie Apple Pencil (€ 135).

Wat betreft de opslagcapaciteit betaal je € 170 meer voor de upgrade van 64 naar 256 GB. De basiscapaciteit van 64 GB lijkt ons voldoende voor de meeste toepassingen.

De iPad Air is dan wel compatibel met snel opladen, maar de meegeleverde lader (van 20W) is dat niet. De batterij gaat ongeveer 12 uur mee bij het bekijken van video's en 7,5 uur bij het surfen op het internet, wat gemiddeld 10 uur gevarieerd gebruik oplevert. Dat is iets minder dan de iPad Pro, maar wel helemaal eerlijk.

Extra's voorbehouden aan de Pro-tablets

Hoewel de iPad Air 2020 rechtstreeks concurreert met de iPad Pro 11”, heeft deze laatste nog steeds enkele voordelen die voorbehouden zijn aan modellen uit het topgamma.

  • FaceID-gezichtsherkenning (de iPad Air heeft alleen een TouchID-vingerafdruksensor)
  • Een LIDAR-sensor in de camera achteraan, die onder andere de augmented reality-mogelijkheden vergroot
  • Een ultra-groothoeklens
  • Een flitser voor de camera
  • Vier luidsprekers (in plaats van twee op de iPad Air)
  • Grotere maximale opslagcapaciteit (1 TB tegenover 256 GB)

Deze extra’s zouden echter niet zo sterk mogen doorwegen op de prijs. Terwijl de iPad Pro 11" € 899 kost in zijn meest betaalbare versie (128 GB), betaal je voor de eenvoudigste versie (64 GB) van de iPad Air 2020 zo'n € 669.

Aanbevolen voor intensieve gebruikers

Als de klassieke iPad voor jou niet volstaat en de Pro-reeks te veel vraagt voor je budget, dan is de nieuwe iPad Air aan te bevelen. Voor intensieve gebruikers is het in vergelijking met de Pro 11" de ideale keuze tegen een lagere prijs.

Vergelijk alle modellen

De iPad Air 2020 is al opgenomen in onze koopwijzer van meer dan 102 tablets. Om de beste tablet voor jou te vinden, kan je hem zowel vergelijken met andere iPad-modellen als met tablets van andere fabrikanten.

80 Topkwaliteit
Beste
Koop
Test Aankoop
vanaf  419,00
75 Topkwaliteit
Beste
Koop
Test Aankoop
vanaf  169,99
85 Topkwaliteit
Beste van
de Test
Test Aankoop
vanaf  559,00