Nieuws

Matebook X Pro: ambitieuze debutant

06 maart 2019

06 maart 2019
Huawei verkoopt voor het eerst een laptop in België. Met de Matebook X Pro die in december verscheen, wil de producent die tot nu toe naam maakte met tablets en vooral smartphones een voet tussen de deur krijgen op de laptopmarkt. Het debuut mag er alleszins wezen. De Matebook X Pro overtuigde tijdens onze tests.
Dat Huawei kiest voor een naam als Matebook X Pro verwijst duidelijk naar de Macbook Pro van concurrent Apple. Net als de Macbook Pro en de Microsoft Surface book 2 is de Matebook X PRO een laptop die thuishoort in het topsegment.

Ben je op zoek naar een laptop op jouw maat? Surf dan naar onze koopwijzer laptops.

HUAWEI MateBook X Pro
5 Stars
Bekijk onze testresultaten

Krijg exclusieve toegang

Referentieprijs
 1.499,00
MICROSOFT Surface Book 2
5 Stars
Bekijk onze testresultaten

Krijg exclusieve toegang

Referentieprijs
 1.749,00
APPLE 2018 MacBook Pro 13" Touch Bar (86010320)
5 Stars
Bekijk onze testresultaten

Krijg exclusieve toegang

Referentieprijs
 1.999,00

Interessante prijs

Een van de redenen waarom de Matebook X Pro in het topsegment thuishoort, is de prijs. Je betaalt namelijk € 1 499 voor een model dat draait op Windows 10, een Intel i5 processor van de laatste generatie heeft, 8 GB RAMgeheugen, 256 GB SSD harde schijf, een touchscreen van 13,9 inch, een schermresolutie van 3 000 x 2 000 pixels en als grafische kaart een Intel UHD 620 Graphics.

Er bestaat ook een duurdere versie. Voor € 1 899 krijg je dubbel zoveel RAMgeheugen en SSD harde schijfruimte(16 GB en 512 GB respectievelijk) en een nog krachtigere i7855OUprocessor.

Ter vergelijking: een Macbook Pro (2018) heeft een kleiner scherm 13,3 inch met een lagere resolutie (2 560 x 1 600) en de richtprijs bedraagt € 1 749. Er is ook een model met ingebouwde Touch bar dat € 1 999 kost. Bovendien is het scherm geen touchscreen. Als we vergelijken met de Surface Book 2 is er alleen een verschil in schermgrootte. Die bedraagt 13,5 inch bij het model van Microsoft.

De Surface Book 2 heeft wel een streepje voor omdat hij in tegenstelling tot de andere twee een afneembaar scherm heeft. Je kunt hem dus ook als tablet gebruiken. De richtprijs bedraagt € 1 749. Je merkt dat het prijskaartje van de Huawei dus ook het interessantste is van de drie.

Connectiviteit

Dankzij een USB 3.0poort, 2 USBCpoorten waarvan een Thunderboltpoort en een jackaansluiting voor een hoofdtelefoon scoort de Matebook X Pro prima voor connectiviteit. Sterker nog, via de meegeleverde adapter (die je aansluit op een van de USBCpoorten) beschik je over een USBCaansluiting, een VGApoort en een HDMIaansluiting. Die laatste is trouwens ook weer nergens te bespeuren bij de concurrenten van Apple en Microsoft. 

Batterij, webcam en co

De batterij, het scherm en de luidsprekers voldeden ook aan onze verwachtingen of overtroffen die zelfs. Hoe goed deze onderdelen precies scoorden op onze test vind je hier

Maar niet alles is fantastisch aan de Matebook X Pro. Zo zit de webcam verstopt onder een toets in het toetsenbord. Druk je op de toets, dan komt de webcam te voorschijn. Alhoewel dat misschien een leuke gimmick is en een pluspunt op het vlak van privacy (als de webcam verborgen zit in het toetsenbord kan een hacker je niet filmen), geeft dat geen flatterend beeld omdat je daardoor steeds in een soort kikvorsperspectief bent te zien.

De resolutie van de webcam 0,92 megapixels ligt niet ver van die van de Macbook Pro met zijn 0,78 megapixels. Op dat vlak overvleugelt de Surface Book 2 zijn concurrenten met een resolutie van 3,69 megapixels.


Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies