Nieuws

Nieuwe Huawei-laptops erg verschillend in prijs, minder verschillend qua prestaties

10 september 2020

Door het aanhoudende conflict met Google op het domein van smartphones, concentreert Huawei zich voortaan meer op de laptopmarkt. De nieuwe MateBook met Windows 10 verschijnt in twee verschillende versies die onderling weinig verschillen. Daarom is het goedkoopste model voor de meeste gebruikers de aangewezen keuze.

De MateBook X Pro 2020 heeft de allures  en het prijskaartje (€ 1 899) van een laptop uit het topgamma van Huawei terwijl de Matebook 14 een betaalbaarder model is (€ 999) met desondanks heel wat interessante kenmerken. De twee computer-modellen zullen hier beschikbaar zijn vanaf begin oktober.

Vergelijkbare prestaties

Onder de motorkap zijn beide laptops meer aan elkaar gewaagd dan je zou verwachten. Voor de meeste gebruikers gaat het alleszins niet om bepalende verschillen.

Beide MateBooks beschikken over dezelfde Intel Core i7-10510U processor die minder energie verbruikt en dus de batterij minder belast. Let wel, voor wie zwaardere software gebruikt zoals 3D-ontwerpen en videospellen is deze processor minder geschikt. De basisversie van de MateBook 14 (€999) heeft echter een iets minder performant i5-processor.

De grafische kaart is in beide gevallen veeleer bescheiden, met voor de MateBook 14 een Nvidia GeForce MX350 en voor de X Pro een GeForce MX250. Dat betekent dat je videospellen die geen te zware grafische ondersteuning nodig hebben probleemloos kunt draaien op beide toestellen. 

De X Pro raakt sneller verhit

Een computer die oververhit raakt, zal minder goed presteren en minder gebruiksvriendelijk zijn. We merkten dat de X Pro bij intensief gebruik sneller opwarmt dan zijn kleine broer. Dat komt wellicht door de compactere behuizing waarin de ventilatie minder efficiënt werkt. Er circuleert simpelweg minder lucht in de X Pro dan in de MateBook 14. 

Daarnaast heeft de X Pro een werkgeheugen van 16 GB (RAM). Dat is ruimschoots voldoende, maar in veel gevallen eigenlijk overbodig. De 8 GB van de MateBook 14 zal voor de meeste gebruikers al volstaan. Met de X Pro is het risico dus aanwezig dat je veel geld betaalt voor iets dat je niet echt nodig hebt.

Duidelijk verschillende schermen

Hoewel de schermen van beide modellen aanraakschermen zijn en dezelfde grootte van 14 inch hebben, is de 3K-resolutie van het X Pro-scherm beduidend hoger dan de 2K-resolutie van het MateBook 14-scherm. Het scherm van de X Pro is ook helderder, maar toch zijn de reflecties bij zonnig weer vervelend. Een nadeel dat geldt voor beide schermen. Heel opvallend is de plaats van de webcam, niet bovenaan het scherm, maar in het toetsenbord verwerkt tussen de F6- en F7-knop. Het gevolg daarvan is een weinig flatterend perspectief.

De schermratio van beide laptops is 3:2, dus de breedte bedraagt anderhalve keer de hoogte. De meest gangbare schermratio voor laptops is 16:9, maar 3:2 is geschikter voor bureauwerk waarbij je meer tekstregels ziet in een tekstverwerkingsprogramma en minder geschikt om video’s te bekijken omdat je dan zwarte randen te zien krijgt.  

Luxueuzere afwerking van de X Pro

Het scharnier om het scherm open te plooien lijkt stevig voor de beide modellen, maar met de X Pro heb je ook een functie om het scherm met een hand te openen. In de standaardversie van de Matebook 14 zit die optie niet, wel bij een duurdere versie.

Wat de duurdere X Pro voorts onderscheidt van de MateBook 14 is een glazen trackpad in plaats van een plastieken en een SSD-schijf van 1 TB in plaats van 512 GB bij de MateBook 14. Maar nogmaals, de kloof tussen beide modellen is niet zo groot. De voornaamste verschillen zijn op het vlak van dagelijks gebruikscomfort. 

Een erg praktische lader

Beide MateBooks worden geleverd met een universele lader van 65 W en een USB-C-kabel. Met die lader kun je ook een smartphone of tablet met USB-C-poort opladen.

Een extra accessoire bij de MateBook X Pro is een multi-adapter USB-C, HDMI, VGA en USB-A. Je kunt die adapter aansluiten op je lader of op de batterij van je computer.

Het is een handig hebbeding naast de basisconnecties die verschillend zijn bij de twee modellen. De MateBook 14 is zeer klassiek uitgerust met een USB-C, twee USB-A, een 3,5 mm jack en een HDMI-poort. De X Pro, die kan rekenen op zijn multi-adapter, is uitgerust met twee USB-C, een USB-A en een 3,5 mm jack-uitgang. 

Alle USB-C-poorten, op de beide modellen, laten je toe om zowel de laptop op te laden, aan te sluiten op een scherm (met de adapter) en data over te dragen.

Misschien liever een ouder model?

De keuze die Huawei je geeft, is beperkt: enerzijds een laptop uit het topgamma, robuust, luxueus, maar geneigd om snel te verhitten. Anderzijds een goedkoper, evenwichtiger model dat nog steeds behoorlijke prestaties laat optekenen. 

Wil je wat meer keuze, dan kun je overwegen om het voorlaatste model, de MateBook D14, aan te schaffen. Bijna de helft goedkoper dan zijn opvolger (€ 599) heeft hij een iets minder performante processor en een 16:9-scherm (de voor- en nadelen las je hierboven). De D14 is dus een minder luxueus, maar valabel alternatief, beschikbaar aan een echte drempelprijs. 

Weet dat je de MateBook X Pro 2020 op dit moment al goedkoper kunt verkrijgen in andere Europese landen (waar hij al enige tijd beschikbaar is). In Frankrijk kun je hem bijvoorbeeld vinden voor €1599, wat €300 goedkoper is dan het officiële tarief in België.

Onze koopwijzer helpt je kiezen

Zoek je een nieuwe computer of laptop? Raadpleeg dan zeker onze koopgids om je wegwijs te maken in het labyrinth van keuzes. Voor studenten hebben we een uitgebreid dossier Welke laptop kiezen voor je studierichting

Ons dossier over computers voor studenten

We beschikken ook over testresultaten van meer dan 50 laptops, en binnenkort zullen we de volledige laboresultaten van de twee nieuwe modellen van MateBook daar beschikbaar maken.

66 Goede
kwaliteit
Test Aankoop
Referentieprijs  699,00
65 Goede
kwaliteit
Test Aankoop
Referentieprijs  729,00
70 Goede
kwaliteit
Test Aankoop
Referentieprijs  799,00