Nieuws

De Matebook D14 is krachtig, stevig en licht

07 mei 2020

Een performante, mooi afgewerkte laptop voor de mobiele bureauwerker, dat is onze eerste indruk van de Matebook D 14 van Huawei. En dat voor een erg democratische € 699. 
Wat ons in eerste instantie opvalt aan de Matebook D14 van Huawei zijn de gelijkenissen met de MacBook Air van Apple. Het toetsenbord dat oplicht en het scharniermechanisme voor het scherm zijn daar de voornaamste redenen voor. Sowieso heeft de nieuwe Matebook meer weg van een Ultrabook dan van een laptop – een lichtgewicht die je makkelijk overal mee naartoe kunt nemen. Tegelijkertijd voelt hij erg stevig aan.
 
Andere uiterlijke kenmerken zijn het mat 14 inch-scherm en een touchpad dat bijna de hele onderkant van het toetsenbord beslaat. De webcam zit in dat toetsenbord verwerkt, tussen de knoppen F5 en F6. Als je de webcam nodig hebt, kun je hem door middel van een veer naar buiten plooien. Heb je hem niet nodig, dan steek je hem terug weg. Handig.
 

Ryzen 5 bij de betere processoren

De Matebook D14 is een van de eerste laptops die we hebben getest met een Ryzen 5-processor. Op dat vlak hoegenaamd geen lichtgewicht dus, want de rekenkracht is gelijkaardig aan die van de hogere Intel Core i5-processoren.
 

Zowaar een universele mobiele oplader

Nog een troef van deze Huawei laptop is de meegeleverde oplader. Wij vinden dat die een echte meerwaarde biedt omdat je er zowel je smartphone, tablet of laptop mee kunt opladen. 

In de stekker zit een chip die detecteert welke oplaadmodus het aangesloten toestel ondersteunt. En dat werkt wonderwel. Zo konden we een OnePlus smartphone probleemloos opladen. De iPad Pro laadt zelfs sneller op dan met zijn eigen oplader. Knap werk, Huawei.

10 uur zonder laden

Je hebt die oplader in elk geval nodig, want de batterij is niet het indrukwekkendste onderdeel van de Matebook D14. Volgens onze eerste testen kun je 10 uur werken zonder opladen. Dat is niet slecht, maar er bestaan al laptops die 15 uur zonder laden kunnen.
 

Niet voor zware spellen of programma’s

Huawei heeft duidelijk gekozen voor een laptop die geschikt is voor doorsnee bureautaken. Een hoge schermresolutie is daarbij niet noodzakelijk. De Full HD-resolutie van het scherm is daarom voldoende, zonder meer. 

Deze laptop is dus niet gemaakt voor wie hoge grafische verwachtingen heeft. Zo is de grafische kaart – een AMD Radeon Vega 8 – niet geschikt voor zwaardere spellen omdat ze slechts 1 GB RAM-geheugen heeft. We vinden het vreemd dat van de 512 GB opslaggeheugen slechts 80 GB beschikbaar is voor de C-schijf. Daardoor bestaat het risico dat na een aantal grotere updates de C-schijf al vol is. 
 

Technische kenmerken

 • Processor: AMD Ryzen 5 3500u

Basisfrequentie: 2,1 Ghz
Turbo boost: tot 3,7 Ghz
Aantal cores: 4 (8 threads)

 • Scherm:

  Schermgrootte: 14 inch
Resolutie: Full HD 1920*1080
Refresh rate: 60 Ghz

 • Opslaggeheugen: 512 GB NVMe PCIe SSD
 • RAM-geheugen: 8 GB
 • Grafische kaart: AMD Radeon Vega 8 met 1 GB RAM (op de CPU)
 • 1x USB 2.0
 • 1x USB 3
 • 1x USB-C
 • HDMI-poort
 • Hoofdtelefoonaansluiting (3,5 mm)
 • Besturingssysteem: Windows 10 Home
 • Batterij: 3665 mAh @ 15,28 Lithium ion Polymer
 • Gewicht: 1,38 kg
Ben je op zoek naar de ideale laptop voor jou, neem dan een kijkje op onze koopwijzer laptops.
 

70 Goede
kwaliteit
Laptops
Referentieprijs  799,00
75 Topkwaliteit
Laptops
Referentieprijs  999,00
66 Goede
kwaliteit
Laptops
Referentieprijs  699,00