Nieuws

Google lanceert zijn tablet

12 juli 2012

Internetgigant Google stort zich op de tabletmarkt met zijn eigen creatie: de Google Nexus 7. Een prijskaartje van 199 dollar, dat laat niemand onverschillig!

Android, het besturingssysteem (OS) van Google waarmee alle iPad-concurrenten zijn uitgerust (met uitzondering van BlackBerry, dat zijn eigen systeem gebruikt), is al lang geen onbekende meer. De Google Nexus 7, die door Asus gebouwd wordt, is echter het eerste volledig eigen product van Google.

 

Deze Google-tablet met ‘home made’ OS vormt een antwoord op de Apple iPad, op de Kindle Fire van Amazon, maar ook op de nog te lanceren Surface van Microsoft.

Geen echte verrassingen

Deze nieuwe tablet is uitgerust met de recentste versie van Android (4.1) en heeft een 7 inch-scherm (ongeveer 18 cm) met een resolutie van 1280 x 800 pixels. Zijn ‘quad core’-processor van 1,2 Ghz is bijzonder krachtig en momenteel de enige die wordt aangeboden. De frontcamera van 1,2 Mpixel is standaard, maar van een camera aan de achterzijde is geen spoor, in tegenstelling tot bij talrijke bestaande tablets (zoals de iPad). De Google Nexus 7 beschikt standaard ook over een micro-usb-poort waarmee hij met een computer verbonden kan worden, maar het geheugen kan niet uitgebreid worden met een micro-sd-kaart. Voor de verbinding met internet en met andere toestellen staan de wifi-functie en de bluetooth 3.0 garant. De batterij zou goed zijn voor een autonomie van ruim 9 uur.

 

De Google Nexus 7 is verder ook voorzien van NFC-technologie (Near Field Contact), waarmee twee apparaten vanop afstand met elkaar kunnen interageren. Op die manier wil Google zijn "Google Wallet"-applicatie promoten. Daarmee kunt u een aankoop betalen door gewoon de tablet voor een betaalterminal te houden, een beetje zoals de mobib-kaart van de MIVB.

 

Alles bij elkaar genomen spreken deze kenmerken niet meteen tot de verbeelding. Google en Asus lijken vooral te willen concurreren met de Amazon Kindle Fire (nog niet beschikbaar in België), en niet zozeer de degens te kruisen met de iPad van Apple en de toekomstige Surface van Microsoft.

 

Lowcostconcurrent

Deze tablet betekent goed nieuws voor de marktevolutie, zeker gezien zijn erg interessante prijs: 199 dollar voor de versie met 8 GB en 249 dollar voor de versie van 16 GB. In Frankrijk wordt deze laatste te koop aangeboden voor 249 euro. De wisselkoers die de Amerikanen hanteren, blijkt nog steeds niet in het voordeel te spelen van de Europeanen.

 

Vanuit technisch standpunt staat de Google Nexus 7 zijn mannetje en moet hij op de nodige bijval kunnen rekenen. Het scherm van 7 inch is echter een heel stuk kleiner dan dat van de iPad, dat 9,7 inch groot is. Ook al zijn de tablets met een scherm van 7 inch op dit moment niet zo in trek, toch wil Google zijn kans wagen.

 

De Nexus 7 wordt vanaf half juli in diverse landen op de markt gebracht. De Britten zouden echter een voorkeursbehandeling krijgen. Voor België is nog geen lanceringsdatum bekend, maar zodra het toestel beschikbaar is, mag u van ons een testverslag verwachten.