Nieuws

Galaxy Tab S6 Lite van Samsung is een lichte, maar performante tablet

26 mei 2020

Samsung brengt een nieuwe tablet op de markt, de Galaxy Tab S6 Lite, die minder dan € 400 kost. Hij zit daarmee in dezelfde prijsklasse als de klassieke iPad van Apple. De gewone Galaxy Tab S6 kost twee keer zoveel. De concurrentie tussen tablets uit de middenprijsklasse en zelfs smartphones is echter groot. Wat zijn de troeven en gebreken van de S6 Lite?
Het scherm van de Tab S6 Lite is niet van hetzelfde hoge niveau dat we gewend zijn van Samsungtoestellen en heeft een lagere resolutie. Toch is het een goede tablet met een performante camera ondanks het lagere aantal pixels. Ook al wordt het aan de man gebracht als een “Lite”-versie, hij heeft voldoende kwaliteit in huis voor wie niet bereid is om het dubbele te betalen voor een Galaxy Tab S6.
 
De stylus wordt meegeleverd, wat mooi meegenomen is.
 

Geen typisch Samsung-scherm

We zijn een bepaalde glamour gewoon van Samsungschermen en die vinden we niet meteen terug bij de Tab S6 Lite, ook al is het een erg degelijk klassiek TFT-scherm van 10,4 inch. Het bekoort logischerwijs minder dan het AMOLED-scherm van de Tab S6. Een en ander maakt dat de schermresolutie van de Tab S6 Lite ook lager is : 2000 x 1200 WUXGA+, tegenover 2560 x 1600 van de Tab S6. Het is geen enorm verschil, maar je merkt het wel. We merken ook een verschil in schermcontrast, ook al gaat het maar om 2,5 %. Het gaat hier om details. Globaal beschouwd is de kwaliteit van het scherm goed.
 

Geluidskwaliteit is behoorlijk

Ook voor geluidskwaliteit haalt de Tab S6 een erg hoog niveau; daarmee kan de Tab S6 Lite niet wedijveren. Die laatste produceert iets meer schelle tonen en minder sterke bastonen. Daardoor heeft hij niet dezelfde punch als zijn grote broer. Dat merk je ook bij stemopnamen die minder zuiver zijn. 
 
Is de geluidskwaliteit van een tablet essentieel voor jou ? Raadpleeg dan onze koopwijzer tablets om te kijken welke modellen op dat vlak de beste scores halen. 

Ga naar de koopwijzer tablets

Foto- en videokwaliteit zijn verrassend goed

Hier heeft de Tab S6 Lite ons echt verrast. Ook al beschikt de camera van de Tab S6 over een hogere resolutie met 13 Mpx en 5 Mpx voor de camera achteraan. Toch verliepen de tests niet zoals verwacht. De Tab S6 Lite met zijn 8 Mpx doet het zelfs over de hele lijn beter dan zijn grote broer. Hét bewijs dat het aantal pixels zich niet recht evenredig verhoudt tot de fotokwaliteit.

We vermoeden dat de problemen die we signaleerden nadat we de Tab S6 hadden getest intussen werden gecorrigeerd voor de Tab S6 Lite. Houd er rekening mee dat je geen flash hebt op de camera. Videobeelden kun je enkel opnemen in FHD en niet in 4K, zoals bij de Tab S6.

Uitbreidbaar geheugen en aansluiting hoofdtelefoon

Je kunt een MicroSD-kaart toevoegen om het geheugen tot maximaal 1 Terrabyte uit te breiden. Hij beschikt niet over NFC, noch over Bluetooth AptX, maar wel over een hoofdtelefoonaansluiting (3,5 mm).
 

Wifi-prestaties beïnvloed door plaats antenne

Zoals we al hadden vastgesteld bij de Tab S6 heeft de manier waarop je de tablet vasthoudt een invloed op de prestaties van de wifi. Dat komt door de manier waarop de antenne werd geplaatst. De Tab S6 Lite ondersteunt WiFi AC, maar geen WiFi 6. 

Batterij houdt het 12 uur vol

De batterie van de S6 Lite zingt het 731 minuten of meer dan 12 uur uit als je er video’s mee bekijkt.  De batterij van de klassieke iPad uit 2019 houdt het ter vergelijking 549 minuten vol of ongeveer 9 uur en die van de Tab S6 klokt af op 497 minuten of 8 uur. Met 348 minuten of bijna 6 uur bengelt de iPad daar nog achter. De Tab S6 is op dit vlak dus heer en meester over de andere genoemde modellen.