Nieuws

Dell XPS 15 is betrouwbaar, maar toch duur voor wat hij biedt

21 oktober 2021

Dell heeft met de XPS 15 (CN95111CC) een zeer degelijke laptop op de markt gebracht. Vooral de schermverhouding en -helderheid steken er bovenuit. De beperkte batterijduur en het hoge prijskaartje zijn dan weer minpunten. Voor een lagere prijs dan de € 1 699 voor deze XPS 15 vind je betere opties, ook binnen het gamma van Dell zelf.

Laptopbouwer Dell brengt met de XPS 15 (CN95111CC) geen revolutionair toestel op de markt. Dat merk je al meteen aan het design dat erg gelijkaardig is aan dat van vorige modellen. De behuizing bestaat uit een aluminium chassis afgewerkt met carbon.

Ga naar onze koopwijzer laptops

Stevige processor

De Intel Core i5-11400H processor laat je toe om al je dagelijkse taken vlot af te werken, ook als je veel met Excelbestanden werkt of veel scripts of macro’s laat lopen. Jammer genoeg is de grafische kaart geen Intel Iris Xe Graphics, maar de iets oudere Intel UHD Graphics. Daardoor presteert de XPS 15 iets minder op onze grafische tests, al voldoet hij wel voor niet al te zware foto- of videobewerking.

Je kunt een configuratie kiezen met een meer performante grafische kaart als Nvidia GeForce RTX 3050 of Nvidia GeForce RTX 3050Ti, maar dan betaal je minstens € 2 100.

Met 8 GB RAM kom je in principe toe, maar als je veel documenten en tabbladen in je browser tegelijk open houdt, dan kan extra RAM nodig zijn.

Een Intel Core i5 processor en 8 GB RAM

Voldoende geheugen ondanks bloatware

Het opslaggeheugen bedraagt 512 GB SSD van het snelle type NVMe. De werkelijk beschikbare ruimte bedraagt 408 GB. Voor de meeste gebruikers zal dat volstaan. Een deel van het voorziene geheugen wordt ingenomen door vooraf geïnstalleerde programma’s – bloatware heet dat – zoals Dropbox en proefversies van McAfee en Microsoft Office.De laptop opstarten duurt acht seconden, hem uit slaapstand halen slechts één seconde. Dat is gewoonweg prima.

Ruime keuze aansluitingen

Wil je de laptop verbinden met een externe monitor dan kan dat via de DisplayPort. Daarnaast beschikt de Dell XPS 15 over 3 USB-C-aansluitingen: twee aan de linkerkant die Thunderbolt 4 ondersteunen en een aan de rechterkant die USB-C 3.2 Gen 2 ondersteunt, naast een SD-kaartlezer en een audio jack. De drie uitgangen ondersteunen Power Delivery, dus je kunt ze gebruiken om je laptop mee op te laden. Een USB-C-lader zit trouwens mee in de doos.

Twee USB-C Thunderbolt 4 aansluitingen aan de linkerkant en een DisplayPort

Een USB-C 3.2 Gen 2 aansluiting, een SD-kaartlezer en een audio jack aan de rechterkant

Voor draadloze aansluitingen is deze Dell uitgerust met Bluetooth 5.1 die sneller is dan Bluetooth 4 en een groter bereik heeft. De wifistandaard is Wifi 6. We maten een goede maximale snelheid van 490 Mbps voor een wifiverbinding dichtbij de router en 275 Mbps twee kamers verder. De verbinding is steeds stabiel.

Handig schermformaat met lekker veel nits

Het 15.6 inch Full HD+-scherm heeft een 16:10-beeldverhouding. Dat betekent dat het aantal pixels in de hoogte niet 1080 bedraagt, maar 1200. Door die bijkomende hoogte kun je extra lijntjes van een tekstdocument lezen op je scherm voordat je moet scrollen. Dat is dus handig voor wie vaak teksten leest of schrijft.

De helderheid van het scherm is uitstekend met een maximum van 538 nits. Jammer genoeg komt de tekst licht korrelig over en zijn de kleuren een klein beetje onderverzadigd.

Batterijduur stelt teleur

Als je vaak werkt onderweg of op plaatsen waar je niet altijd je oplader kunt aansluiten, dan biedt de 56 Whr batterij niet echt veel comfort. Met een volle batterij kun je met de Dell XPS 15 slechts 6 uur en 41 minuten actief browsen op internet. Blijf je offline dan gaat de batterij 9 uur en 33 minuten mee.

De Intel Core i5-11400H-processor is nu eenmaal een engergievreter. We merkten ook tijdens onze tests dat het toetsenbord sterk opwarmt, ook bij licht gebruik. In principe niets om je zorgen over te maken, maar wel een indicatie dat het koelsysteem niet optimaal werkt.

Verschillende configuraties mogelijk

Zoals eerder al gesuggereerd kun je kiezen voor afwijkende configuraties met keuzes uit drie verschillende processoren, drie verschillende videokaarten, vier configuraties voor het werkegeheugen, drie opslagvolumes en drie types schermen. Maar je kunt niet vrijelijk alles met elkaar combineren. Zo kun je met de instapprocessor enkel de RAM en de opslagruimte nog verhogen.

Als je de duurste videokaart neemt, de Nvidia GeForce RTX 3050 Ti, dan krijg je ook een performantere batterij van 86 Whr.

Waarschijnlijk niet je eerste keuze

Als je een budget van € 1 700 kunt besteden aan een laptop, dan zal deze XPS 15 wellicht niet je eerste keuze zijn. Hoewel het een goede laptop is voor dagelijks gebruik vind je alleen al bij Dell zelf met de Inspiron 16 Plus een toestel met een hogere resolutie, een iets groter schermdiagonaal en vergelijkbare prestaties. Bovendien biedt hij een betere batterijautonomie en warmt hij niet hard op. Hij kost bovendien € 620 minder.

LENOVO YOGA 7I 14" (I7, 1TB SSD, 16GB)
Bekijk testscore Exclusieve toegang
Referentieprijs
 1.249,00
LENOVO YOGA 7I 14" (I5, 512GB SSD, 8GB)
Bekijk testscore Exclusieve toegang
Referentieprijs
 939,00
MICROSOFT SURFACE LAPTOP 3 (I7, 512GB SSD, 16GB)
Bekijk testscore Exclusieve toegang
Referentieprijs
 2.199,00