Nieuws

De Peaq-computer van Media Markt: teleurstellend op het eerste gezicht

17 september 2015

Media Markt heeft zopas Peaq gelanceerd, zijn merk van informaticaproducten. In afwachting van onze volledige test, waarvan de resultaten er begin oktober aankomen, hebben we al een eerste blik geworpen op een van de computers uit het gamma en die kan ons niet overtuigen.

De Peaq-reeks bestaat uit zeven laptops en twee omvormbare modellen (pc/tablet) die draaien op Windows 10. De prijs varieert van € 349 tot € 999 en er wordt drie jaar garantie aangeboden. Dit gamma zal nog aangevuld worden met gewone pc’s, pc’s voor gamers en tabletten.

Modern, maar vrij zwaar

De laptop PEAQ IT PNB P1017 - I5B1, die € 849 kost, staat momenteel in ons testlaboratorium. Hij is uitgerust met een Intel Core i5-5200U-processor van de vijfde generatie, 8 GB RAM en een harde schijf van 1TB. Hij draait al op Windows 10 Home, wat betekent dat de koper dus geen update vanuit Windows 8 moet uitvoeren. Met zijn scherm van 17” (44 cm) en zijn vrij zware gewicht is dit toestel eerder bestemd om een bureaucomputer te vervangen dan om de hele dag lang getransporteerd te worden.

Zijn uitrusting beantwoordt aan de hedendaagse eisen: twee aansluitingen voor USB 3.0 en twee voor USB 2.0, HDMI- en VGA-video-uitgangen, een CD/DVD-lezer annex –writer en een lezer voor diverse geheugenkaarten. Het geheel wordt aangevuld met een Ethernet-verbinding en een wifi-kaart met AC-standaard, wat momenteel de snelste is. Het toestel beschikt ook over een aparte grafische kaart NVIDIA 930M met 1 GB RAM en een Dolby Home Theater-gecertificeerde geluidskaart.

Ontgoochelende constructie en afwerking

Deze laptop blinkt niet uit in de kwaliteit van zijn constructie en afwerking. De romp, het frame en de achterkant van het scherm zijn gemaakt van een kunststof die zeer gevoelig is voor buiging.

Bovendien rammelen de toetsen en wordt tijdens het typen het volledige toetsenbord, dat met erg zichtbare clips is vastgemaakt, ingedrukt.

Het matte scherm heeft geen last van reflectie, maar de kleuren zijn jammer genoeg nogal vaal en de kijkhoek is vrij smal.

We maken graag afspraak begin oktober om u meer te vertellen over de prestaties van wat dit toestel onder de motorkap heeft. U leest dan onze bevindingen in ...