Nieuws

De opvallende nieuwigheden op de hightechbeurs in Las Vegas

13 januari 2016

Als we de fabrikanten mogen geloven, zal 2016 het jaar worden van de virtual reality-headsets en draagbare gadgets, zoals smartwatches en activity trackers. Bij de televisies zijn er weinig nieuwigheden en steeds grotere schermen. En verder waren er zoals gebruikelijk veel technologieën waar we altijd zonder kunnen...

De CES 2016 werd geopend in de regen. Na een teleurstellende persconferentie, zonder echt verleidelijke aankondigingen, wandelden we tussen de stands op zoek naar de hits van 2016. Hou de komende tijd zeker ook onze koopwijzers in de gaten voor meer informatie en testresultaten van veel andere toestellen die te zien waren op CES Las Vegas! 

Het begin van virtual reality voor het grote publiek?

Na een eerste doorbraak in 2014 zullen dit jaar eindelijk de eerste virtual reality-systemen voor het grote publiek op de markt komen. Drie artikelen verdienen een speciale vermelding: de Sony Playstation VR, de HTC Vive Pre en de de Oculus Rift VR. 

Deze laatste werd gefinancierd door een crowdfundingcampagne alvorens aan Facebook te worden verkocht, en komt op de markt na een aantal gemiste afspraken. De Oculus Rift zal worden aangeboden voor 600 dollar (en waarschijnlijk meer dan 600 euro in Europa). De kit zal bestaan uit een headset, een eenvoudige sensor en - misschien wel het meest verrassend - een standaard draadloze controller voor de Xbox One die indien nodig aanvullend gebruikt kan worden. Naast de prijs van de kit moet men er ook rekening mee houden dat voor de graphics en animaties een vrij krachtige computer vereist is. 

Vijf jaar geleden werd al een prototype voorgesteld. Vandaag verschijnt de Sony PlayStation VR op de CES als accessoire voor de PlayStation 4, hoewel gebruik ervan op pc mogelijk lijkt. Ondanks enige technische onzekerheden is dit vandaag het accessoire dat virtual reality toegankelijk zou kunnen maken.

De HTC Vive Pre heef al verleid onder de impuls van Steam, een platform dat gespecialiseerd is in online distributie van software. Met andere woorden, het merk lijkt alle troeven in handen te hebben. De Vive Pre is de verderzetting van de HTC Vive-headset, voorzien van een camera en software voor het "Chaperone-systeem" dat de gebruiker beschermt bij eventuele obstakels.

Internet of Things: welke toekomst?

Dagdagelijkse toestellen verbinden met het internet is volgens velen de toekomst. Ook al zijn er maar weinig situaties waarin de bediening op afstand van een elektronisch huishoudtoestel echt nuttig is, vooral als het een wasmachine of een oven is, want het toestel in kwestie kan zich niet zelf vullen of leegmaken. Wij zagen echter wel een koelkast van LG die via een mechanisme vergelijkbaar met dat van sommige auto’s geopend kan worden met een eenvoudige beweging van de voet. Slim en potentieel bruikbaar. We twijfelen echter aan het nut van een koelkast die een berichtje stuurt wanneer de melk of een ander levensmiddel bijna op is. Men moet immers eerst de koelkast geprogrammeerd hebben om de inhoud ervan op te slaan en toch op een stuk papier (of in een smartphone) het boodschappenlijstje opstellen.

Steeds grotere televisies

De editie 2016 van de CES van Las Vegas bood weinig interessante nieuwigheden met betrekking tot de televisies. De fabrikanten trachten het publiek nog steeds te overtuigen van de noodzaak van 4K-technologie of HDR (groter dynamisch bereik). De schermen worden steeds groter, en dat is het favoriete argument van de fabrikanten die de noodzaak van hogere resoluties proberen te rechtvaardigen.

Smartwatch en activity tracker, te dure gadgets

Slimme horloges en armbanden behoren tot de topproducten van de CES. Samsung verklaarde dat zijn S2 Gear compatibel is met iOS-apparaten. Huawei tracht dan weer ingang te vinden bij vrouwelijke klanten door luxe materialen, zoals Swarovski-kristallen, in zijn horloges te verwerken. Ondertussen wint het jonge merk Fitbit terrein met Blaze, het slimme horloge voor sportliefhebbers. In tegenstelling tot een mechanisch luxe horloge, dat een goede investering blijft in de loop van de tijd, is de veroudering van slimme horloges onvermijdelijk. Gezien de prijs kan men dan ook maar beter twee keer nadenken alvorens zich te laten verleiden.

De nieuwe hybride tablet van Samsung

Hoewel Samsung enkele jaren geleden had geprobeerd om de pc-markt te verlaten doet het merk nu een aanval op de markt met een hybride tablet: de Galaxy Tab Pro S. Met zijn grote scherm, en als accessoires een verwijderbaar toetsenbord en een pen, wil Samsung de kloof tussen tablets en ultrabooks overbruggen met een toestel dat het beste van beide werelden biedt. Het toestel is bovendien voorzien van Windows 10.

Ons fotoverslag