Nieuws

De nieuwe iPad nu ook bij ons

23 maart 2012

Eindelijk is de nieuwe iPad ook in België verkrijgbaar. Wij hebben hem alvast voor u getest.

Met hetzelfde design en dezelfde schermafmetingen ziet de nieuwe iPad er hetzelfde uit als zijn voorganger, de iPad 2. Ze zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden. De grote veranderingen zitten namelijk binnenin: een nieuwe processor, een grafische kaart, een nieuwe camera en een nieuw scherm.

 

Vier keer hogere resolutie

De resolutie van de iPad 3 is vier keer hoger dan die van de iPad 2: 2048 x 1536 pixels, wat zelfs meer is dan de full HD resolutie van uw tv. Gevolg: foto’s zien er nog gedetailleerder uit en de weergave van bijvoorbeeld webpagina’s is veel aangenamer. U hoeft niet meer in te zoomen om de kleine lettertjes te lezen, want het “licht wazige” effect is bij de iPad 3 verdwenen.

 

De keerzijde van de medaille is dat de foto’s en applicaties zwaarder zijn, doordat hun resolutie vier keer hoger is dan voordien. Heel wat applicaties zijn trouwens al geüpdatet en meerdere daarvan zijn een stuk groter geworden. Wie zich de 16 GB versie aanschaft, loopt dus het risico dat het geheugen veel sneller vol zit. Dat geldt trouwens ook voor wie nog een oudere versie van de iPad bezit. De applicaties worden immers groter, zelfs al kan uw oudere iPad die hogere resolutie niet weergeven.

 

Betere foto- en videofunctie

Met de camera aan de achterkant van de tablet kunt u voortaan foto’s nemen van 5 megapixels en filmpjes opnemen in full HD (1080p). Handig als extra toestel, maar om al uw vakantiefoto’s te maken blijft de iPad onhandig (en vooral nogal belachelijk).

 

Nutteloze 4G en wat meer warmte

De Ipad 3 pakt ook uit met een 4G-verbinding. Helaas hebt u daar niks aan, want het 4G-netwerk in België is nog niet bruikbaar. De Belgische operatoren zijn het weliswaar aan het opzetten, maar dat is nog niet voor morgen. De 4G-functie is vandaag dus enkel bruikbaar voor Amerikanen en Canadezen. Bij ons zult u enkel gebruik kunnen maken van 3G of 3G+.

 

Door zijn nieuwe processor en krachtigere grafische kaart wordt de iPad 3 warmer dan zijn voorgangers als u bepaalde applicaties gebruikt. Het verschil ten opzichte van het vorige model kan zelfs 10°C bedragen. Terwijl de iPad 2 tot zo’n 30°C kan opwarmen, haalt de iPad 3 op bepaalde momenten een temperatuur van meer dan 40°C! Die warmte is niet overdreven noch gevaarlijk en ze doet het toestel ook niet trager werken. Maar als u de tablet op uw schoot legt, kan de warmte wel hinderlijk zijn.

 

De temperatuurweergave toont aan dat er een opmerkelijk verschil is tussen de warmte die beide tablets afgeven. De iPad 3, onderaan, wordt duidelijk warmer dan zijn voorganger bovenaan.

 

Nieuwe batterij

De verbeterde resolutie en de processor vergen meer van de batterij. Daarom werd de capaciteit verhoogd. Toch kunt u de iPad 3 met een volle batterij maar even lang gebruiken als zijn voorganger (ongeveer 10 uur). Door de helderheid van het scherm te verminderen, gaat de batterij echter langer dan 16 uur mee!

 

Het grote verschil is dat het langer duurt eer de batterij is opgeladen (doordat de capaciteit hoger is). In acht uur tijd raakt de iPad 3 zelfs niet volledig opgeladen. Ter vergelijking: als u het toestel snel oplaadt gedurende 30 minuten, kunt u de iPad 2 tot 2 uur gebruiken, maar de iPad 3 slechts 1 uur 40 min.

 

Weet ook dat de batterij sneller leeg zal zijn als u de maximale helderheid instelt: u kunt de tablet dan maximaal 5 uur gebruiken, terwijl hij het tot 10 uur uithoudt als u de helderheid van het scherm verlaagt.

 

Ons advies? Koop de iPad 2!

De nieuwe iPad zal zoals gewoonlijk verkrijgbaar zijn in 6 versies: de versie met Wifi (16 GB voor € 479, 32 GB voor € 579 en 64 GB voor € 679) en de 3G-versie (16 GB voor € 599, 32 GB voor € 699 en 64 GB voor € 799).

 

Maar is de iPad 3 echt interessanter dan de iPad 2? Wij vinden van niet. Apple-adepten en fervente aanhangers van nieuwe technologieën zullen zich er misschien meteen op storten. Maar wij raden u eerder de iPad 2 aan, die tegen een lagere prijs verkrijgbaar is tot einde voorraad.

 

Aarzel niet om eerst onze volledige test van tablets te bekijken.