Nieuws

Ontdek de beste antivirus voor jouw situatie

08 februari 2021

Een goede onlinebeveiliging begint onder meer bij je computer. Geen betere gelegenheid dan Safer Internet Day om onze selectie van antivirusprogramma’s met jou te delen. Van de beste gratis oplossing tot de beste voor jouw besturingssysteem of gezinssituatie. We helpen jou een keuze te maken.

Kwaliteit hoeft niet altijd geld te kosten, dat geldt ook voor antivirusprogramma’s. Uit onze tests blijkt dat er zeer goede gratis antivirussoftware op de markt is. Vind je daartussen je gading niet, dan heb je uiteraard nog andere opties.

De beste gratis antivirus

Ben je een Mac-gebruiker, denk dan niet te snel dat je geen antivirus nodig hebt. Tijdens onze labotests vinden we weliswaar veel minder malafide software voor macOS dan voor Windows, maar toch zijn er gevaren. Zo ben je kwetsbaar als je dubieuze programma’s offline installeert of veiligheidswaarschuwingen negeert, en kun je evengoed het slachtoffer van phishing worden.

Kaspersky Security Cloud (voor Windows)

De gratis versie van Kaspersky is vrij gebruiksvriendelijk, biedt een goede algemene beveiliging en komt met een uitstekende bescherming tegen phishing.

Zonder internetverbinding kan het programma niet bij de nodige databases, wat een nadeel is. Daarnaast krijg je advertentie pop-ups te zien die je willen overtuigen om in te tekenen op extra (betalende) features.

AVG Antivirus (voor MacOS)

Mac-gebruikers kunnen deze versie van AVG installeren: ze biedt over het algemeen een goede bescherming tegen zowel malware als phishing.

Het programma is makkelijk te installeren, te verwijderen. Je krijgt wel enkele advertenties voor extra functionaliteiten te zien, maar die vallen je niet lastig.

De hulpfunctie kan daarentegen veel beter en tijdens het surfen ondervonden wij enkele vertragingen.

De beste voor Windows 10

Heb je interesse in een betalende optie, dan kunnen we voor Windows 10-gebruikers drie programma's aanbevelen.

Eset Internet Security

Prijs: € 51,65/jaar voor 1 licentie of € 62/jaar voor 3

Deze software scoort op bijna al onze veiligheidstests uitstekend. Om een USB-stick doeltreffend te scannen heeft het programma wel toegang nodig tot zijn database en vereist daarvoor een internetverbinding.

De bescherming tegen phishing is goed, al zijn er betere oplossingen op de markt zoals F-Secure SAFE (zie verder).

Ter vergelijking met de andere twee beste programma’s voor Windows 10, Is Eset Internet Security net iets goedkoper wanneer je maar 1 licentie koopt, maar duurder wanneer je er 3 wil.

Bitdefender Internet Security

Prijs: € 59,99/jaar voor 3 licenties

Dit programma biedt over de hele lijn een uitstekende bescherming, behalve wanneer je offline een USB-stick wilt laten scannen.

De antivirus beschermt je goed tegen malafide websites al doet SAFE van F-Secure dit bijvoorbeeld beter (zie verder).

Verder heeft Bitdefender Internet Security ook een anti-spamfunctie. Deze analyseert je inkomende mails en bepaalt of ze betrouwbaar zijn of niet.

Hoewel wij sterk aanraden om met een up-to-date versie van Windows 10 te werken kan het voor sommige gebruikers interessant zijn dat Bitdefender Internet Security Windows 8.1, 8 en 7 ondersteunt.

F-Secure SAFE

Prijs: € 59,90/ jaar voor 3 licenties

F-Secure SAFE biedt over het algemeen een uitstekende bescherming. Het programma is makkelijk te gebruiken en heeft geen last van advertenties. Iets wat je van een betalend product mag verwachten, maar helaas niet altijd het geval is.

In tegenstelling tot ESET Internet Security en Bitdefender Internet Security biedt F-Secure geen eigen firewall aan.

De beste voor macOS

Voor MacOS-gebruikers raden we één betalende antivirus aan.

F-Secure SAFE

Prijs: € 59,90/jaar voor 3 licenties

Dit programma biedt een goede bescherming, vooral tegen phishingwebsites. Het aantal vals-positieven (het detecteren van een virus dat er eigenlijk geen is) was ook bijzonder laag.

Het programma is vlot in gebruik en weinig belastend voor je computer. Enkel de hulpfunctie stelt zwaar teleur (niet offline beschikbaar, geen zoekfunctie en gebrek aan schermafbeeldingen).

Buiten ouderlijk toezicht en veilig bankieren komt deze versie met weinig extra functionaliteiten.

De beste voor grote gezinnen

Wanneer je met veel bent thuis en (bijna) allemaal een laptop bezit, kan het interessant zijn om naar een product te kijken waarmee je meerdere toestellen kan beveiligen.

Alternatief kan je op al je toestellen een goed scorende gratis antivirus installeren.

Bitdefender Internet Security

Prijs: € 69,90/jaar voor 10 licenties

Dit programma lijkt ons de beste deal voor je situatie. Het biedt over de hele lijn een uitstekende bescherming, behalve wanneer je offline een USB-stick wilt laten scannen.

De antivirus beschermt je goed tegen malafide websites al doet SAFE van F-Secure dit bijvoorbeeld beter.

Verder heeft Bitdefender Internet Security ook een anti-spamfunctie. Deze analyseert je inkomende mails en bepaalt of ze betrouwbaar zijn of niet.

Voor sommige gebruikers kan het interessant zijn dat Bitdefender Internet Security nog Windows 8.1, 8 en 7 ondersteunt.

Avast Premium Security multi-device

Prijs: € 89,99/jaar voor 10 licenties

Ook Avast biedt een interessante oplossing. Over het algemeen is de bescherming uitstekend, behalve wanneer je offline een USB-stick met malware wilt laten scannen. De bescherming tegen phishing is goed, maar 10 andere producten uit onze test deden het beter. Wel krijg je er een thuisnetwerk-beschermingsfunctie bij. Handig om je lokaal netwerk te scannen en mogelijke kwetsbaarheden te detecteren.

Een minpunt zijn helaas de advertenties. Na elke smart scan krijg je een melding die beweert dat er prestatieproblemen zijn. Wanneer je doorklikt om de problemen op te lossen beland je op een verkooppagina voor een VPN-dienst.

Raadpleeg alle testresultaten

Nog niet gevonden wat je zocht? In onze koopwijzer antivirus vind je alle door ons geteste programma’s.

77 Topkwaliteit
Beste
Koop
Veiligheids- en antivirussoftware
Referentieprijs  0,00
84 Topkwaliteit
Beste van
de Test
Veiligheids- en antivirussoftware
Referentieprijs  59,99
79 Topkwaliteit
Veiligheids- en antivirussoftware
Referentieprijs  94,99