Nieuws

CES: drie start-ups uitgelicht

21 januari 2016
CES Las Vegas

In januari heeft Test Connect voor u de beurs voor consumentenelektronica (CES) in Las Vegas bezocht. Naast de grote merken kwamen ook heel wat kleine start-ups hun uitvindingen voorstellen. Wij kozen er drie opvallende uit.

Swyp: uw portefeuille op dieet

Iedereen heeft wel een bankkaart, of twee. Misschien hebt u ook een kredietkaart? En dan zijn er ook nog dat tiental klantenkaarten van de winkels die u vaak bezoekt. Zo’n plastic kaartje is maar een millimeter dik, maar als u er meer dan tien van in uw portefeuille hebt, dan verliest die al snel zijn slanke figuur.
Dat moet de uitvinder van Swyp ook gedacht hebben toen hij zijn slimme bankkaart ontwierp. Het kaartje is zo dun als een gewone bankkaart, maar kan via een bijhorende kaartlezer en app tot 25 kaarten bewaren. Vervolgens werkt de kaart autonoom. U selecteert eenvoudig de kaart die u nodig hebt via de knoppen en het schermpje, vervolgens kunt u de Swyp-kaart gewoon als de geselecteerde kaart gebruiken, zowel via de magneetstrip als de chip.
De slimme bankkaart is vanaf deze zomer voor $ 99 (€ 91) verkrijgbaar in de VS. De vraag is of een toestel dat bankkaarten kan kopiëren ook in Europa met open armen zal worden onthaald, zelfs al is die volgens de makers goed beveiligd tegen misbruik. De gedachte om enkel nog een plek te moeten vinden voor een slimme kaart en onze identiteitskaart en rijbewijs spreekt ons in elk geval wel aan.

www.swypcard.com

Liif: nooit meer vergeten uw pillen in te nemen

Tricella, een andere start-up, bracht met de Liif een slimme pillendoos uit. Via ingebouwde sensoren detecteert de pillendoos wanneer een patiënt zijn pillen neemt. Wanneer dat niet gebeurt, of wanneer de verkeerde pillen worden ingenomen, kan Liif een melding sturen naar een ermee verbonden smartphone, of desgewenst zelfs naar een familielid of andere vertrouweling. De makers werken bovendien aan een manier om de pillendoos ook zonder smartphone te laten werken. De Liif is beschikbaar voor $ 75 (€ 69).

www.tricella.com

Cujo: beveiligt uw slimme toestellen

Hoe handig ze ook zijn, al die slimme toestellen die verbonden zijn met het internet kunnen een bedreiging vormen voor de beveiliging van uw thuisnetwerk. Die is maar zo sterk als die van de zwakste schakel die ermee verbonden is. Naarmate almaar eenvoudigere toestellen met het internet worden verbonden die geen uitgebreide ingebouwde beveiliging hebben (zoals bv. Smart TV’s, babyfoons met camera en slimme thermostaten) en zo ook een achterpoort kunnen vormen naar uw andere toestellen, ontstaat er een nood aan een manier om al uw netwerktoestellen van buitenaf te beveiligen. Een van de eerste producten die aan die nood beweren te beantwoorden is Cujo. Het toestel scant continu uw netwerk- en internetverkeer en leert zo welke de "normale" gebruikers zijn op uw netwerk en zal onbekende bezoekers blokkeren. Daarnaast maakt het ook gebruik van een databank met bekende types van inbraakaanvallen en virussen om uw netwerk ervan af te schermen. Cujo is vanaf maart beschikbaar en zal $ 99 (€ 91) kosten, daar bovenop komt er een jaarlijkse abonnementskost van $ 8,99 (€ 8) per maand voor het gebruik van de database. We vermoeden dat met de opkomst van het Internet of Things (IoT) waarbij massaal eenvoudige slimme toestellen zoals koelkasten, wasmachines, ovens, deurbellen enz. met het internet worden verbonden we nog meer van dit soort toestellen zullen zien verschijnen, al dan niet geïntegreerd in modems of routers.

www.getcujo.com

Wilt u meer weten over CES? Hier vindt u het verslag van onze man ter plaatse.