Nieuws

CCleaner-software getroffen door een virus, wat moet je doen?

20 september 2017
ccleaner cloud

Bepaalde recente versies van het opruimprogramma CCleaner, dat verschillende malen door Test Aankoop en Test Connect aanbevolen is, zijn getroffen door een virus. Geen paniek: we leggen je uit wat je moet doen om ervoor te zorgen dat je CCleaner met een gerust hart kunt blijven gebruiken.

Het opruimprogramma CCleaner, erg bekend bij gebruikers van Windows, is onlangs door een kwaadaardige code getroffen, zonder dat softwaremaker Piriform er iets van af wist. Indien je computer door het virus getroffen zou zijn, vind je hier hoe je het moet uitschakelen.

Wat is er gebeurd?

De getroffen software omvat enkel de 32-bits-versies van CCleaner (v5.33.6162) en CCleaner Cloud (v1.07.3191) die tussen 15 augustus en 12 september 2017 werden gedownload.

Die versies zijn getroffen door een virus dat personen met kwade bedoelingen de mogelijkheid geeft om de getroffen pc‘s in handen te nemen (een zogenaamd netwerk van zombiecomputers).

Piriform, uitgever van de software en eigendom van Avast, schat dat er wereldwijd ongeveer 2 300 000 computers getroffen zijn.

Wat moet je doen?

Indien je de optie "automatisch updaten" van CCleaner hebt aangevinkt, hoef je je geen zorgen te maken: het getroffen programma is reeds automatisch vervangen door een gezonde versie.

Indien je een van de hierboven vermelde 32-bits-versies van CCleaner gedownload hebt, dien je die versie te verwijderen en de nieuwe versie van het programma te downloaden via de website van Piriform, zodat je geen last meer hebt van het virus.

Heb je nog vragen?

Je slaagt er niet in om het probleem op te lossen of je ondervindt andere problemen op je computer? De experts van onze advieslijn digitale technologie staan voor je klaar op het nummer 02 892 37 10.

Een goed antivirusprogramma nodig? Neem een kijkje in onze Koopwijzer firewall- en antivirussoftware.

Naar de koopwijzer firewall- en antivirussoftware