Nieuws

iPad Pro 2018: net in de winkel, nu al uitgebreid getest

12 november 2018

De iPad Pro 2018 (derde generatie) ligt sinds vorige week in de winkel en brengt zoals elke lancering van een Apple-product een hoop verwachtingen met zich mee. Zeker niet alle verwachtingen worden ingelost, blijkt uit onze tests van twee modellen. Bijgevolg vinden we ook de prijs moeilijk te rechtvaardigen.

Wij hebben twee modellen van de nieuwe iPad Pro getest. Enerzijds de iPad Pro 2018 Wifi met een scherm van 11 inch en anderzijds de versie met 4G, de iPad Pro 2018 Cellular met een schermgrootte van 12,9 inch. Beide testmodellen hebben een intern geheugen van 64 GB. Kostprijs: € 899 en € 1 289 respectievelijk.

Hieronder vind je de belangrijkste conclusies van onze test. Voor de volledige testscores van de nieuwe iPad Pro verwijzen we je naar onze koopwijzer tablets, waar je ook de volledige testresultaten vindt van tientallen andere tablets.

Naar de koopwijzer tablets 

Inloggen met gezichtsherkenning

Inloggen op je iPad Pro 2018 gebeurt nu met gezichtsherkenning, net als bij de iPhone X-serie. Dat gaat bovendien erg vlot, zowel in verticale als horizontale positie. In tegenstelling tot de iPhone X-serie kun je meerdere gezichten registreren op hetzelfde toestel. Let wel, dat betekent niet dat je profielen kunt creëren voor verschillende gebruikers, het betekent gewoon dat je met meerdere mensen kunt inloggen op het toestel via gezichtsherkenning. Niettemin een handige eigenschap wanneer je je toestel deelt met andere gezinsleden bijvoorbeeld. 

Nieuwe, dure accessoires nodig

Als je je iPad professioneel wilt gebruiken, heb je een toetsenbord nodig. Helaas kun je het toetsenbord van je oude iPad niet hergebruiken. Dus sta je meteen voor een extra uitgave. Een nieuw toetsenbord kost € 199 voor het model met een 11 inch-scherm en € 219 voor een model met 12,9 inch-scherm. Niet weinig dus. Ook de oude pen kun je niet hergebruiken. De nieuwe pen kost je € 135. Opnieuw een typisch Apple-maneuver om de gebruiker op kosten te jagen.

USB C: een (lichte) teleurstelling

De grootste verandering is dat Apple met deze iPad heeft gekozen om af te stappen van de lightning-aansluiting en in de plaats te kiezen voor de standaard USB C-aansluiting. Op het vlak van compatibiliteit is dat uitstekend nieuws. Jammer genoeg betekent het tegelijkertijd dat je als Applegebruiker niets meer hebt aan je adapters met lightning-aansluiting. Je zult dus nieuwe adapters moeten kopen. Op dit moment is het nog niet duidelijk of dat dan ook Apple-adapters moeten zijn.

Wij hebben zelf een aantal Apple-adapters gekocht en uitgeprobeerd. De adapter voor 3,5 mm jack-aansluiting heb je nodig om een hoofdtelefoon aan te sluiten op je iPad (tenzij je een Bluetooth-hoofdtelefoon gebruikt), want net als bij zijn andere recente producten heeft Apple gekozen om ook voor de iPad Pro 2018 geen 3,5 mm jack-aansluiting meer te voorzien. Het zou mooi zijn geweest als Apple deze adapter mee had geleverd in de verpakking. Niet dus.

Een andere adapter die we testten, was voor een SD-kaart. We konden probleemloos alle data van de SD-kaart overzetten op de iPad, maar de omgekeerde bewerking lukte niet. Je kunt met andere woorden geen data van je toestel overzetten op de SD-kaart. Heel opmerkelijk en heel teleurstellend.

Net als het feit dat we met geen enkele adapter de gegevens op een USB 3.0 Fat32-stick konden lezen. We hadden gedacht dat met de USB C-aansluiting elke adapter zou werken, maar dat blijkt dus zeker niet het geval.

De meegeleverde USB C-kabel is bovendien maar 1 meter lang terwijl oudere versies waren uitgerust met een kabel die 2 meter lang is. Stel je voor dat je je iPad moet opladen terwijl je aan het werk bent of in een vergadering zit en je hebt een kabel die maar een meter lang is. Niet ideaal, lijkt ons.

Het scherm is een voltreffer

Het scherm is volgens Apple Liquid Retina, dus geen OLED. De resolutie en DPI (Dots Per Inch) zijn dezelfde als bij vorige versies, maar de maximum helderheid werd verhoogd met 100 nitsen dat merk je. De antiglans-laag en de oleophobische laag (om vingerafdrukken minder zichtbaar te maken) die werd aangebracht verzekeren dat je minder vaak het scherm moet proper vegen met een doekje (niet meegeleverd, uiteraard).

Een handige nieuwigheid is dat de homeknop werd verwijderd, waardoor het toestel compacter is dan zijn voorgangers, zonder dat dit de schermgrootte beïnvloedt.

We haalden eerder al aan dat er twee verschillende schermgroottes (11 inch en 12,9 inch) beschikbaar zijn. Met 12,9 inch benader je wel de schermgrootte van een kleine laptop. Om die reden lijkt het ons dan ook handiger om voor het grotere formaat te kiezen. Zeker als je de iPad Pro gebruikt voor je werk.

Prestaties beduidend beter

Apple beweert dat de prestaties en vooral de verwerkingssnelheid vele malen beter is dan die van iPad Pro 2017. Daar zou de A12X-processor voor zorgen. We zagen inderdaad bij de referentietests dat de prestaties beduidend hoger liggen, maar daar viel niet uit te concluderen dat de kracht van de grafische processor (GPU) voor praktische taken dubbel zo hoog zou liggen als die van de iPad Pro 2017.

Geheugen en prijzen

Apple heeft een duidelijke, maar enigszins merkwaardige prijsstrategie ontwikkeld in verband met de verschillende geheugencapaciteiten en schermgroottes. Eerst en vooral moeten we opmerken dat er geen modellen beschikbaar zijn met een geheugencapaciteit van 128 GB terwijl veel consumenten daar toch voor zouden kiezen. In de plaats moet iedereen die meer dan 64 GB geheugen wil, opteren voor een model dat meteen minstens 256 GB aan opslagcapaciteit biedt.

Daarnaast zijn er ook modellen beschikbaar met een geheugencapaciteit van 512 GB en 1 TB. Het prijsverschil tussen een model met 64 GB en 1 TB bedraagt maar liefst € 830. Als je weet dat een M2 SSD-kaart van 1 TB rond de € 200 kost, is dat prijsverschil des te opmerkelijker.

Voor de vier mogelijkheden van geheugencapaciteit, 64 GB, 256 GB, 512 GB en 1 TB bedraagt het prijsverschil tussen een 11 inch-scherm en een 12,9 inch-scherm telkens precies € 220.

Een ander prijsverschil is gelinkt aan het verschil tussen een iPad Wifi en een iPad met 4G. Daar telt dan weer de redenering dat de 4G-versie telkens € 170 duurder is dan de Wifi-versie.


64 GB Wifi 256 GB Wifi 512 GB Wifi  1 TB Wifi  64 GB 4G  256 GB 4G  512 GB 4G 1 TB 4G
11 inch € 899 € 1069 € 1 289  € 1 729  € 1 069 € 1 239  € 1 459  € 1 899
12,9 inch € 1 119 € 1 289 € 1 509  € 1949  € 1 289 € 1 459  €  1 679  € 2 119

Gelijkwaardig aan laptop?

Aangezien er een "Pro" wordt toegevoegd aan de naam van deze iPad dringt de vraag zich op of je voldoende hebt aan dit toestel voor professionele doeleinden. Uiteraard hangt dat sterk af van je professionele activiteiten en kunnen we daar dus moeilijk een eenduidig antwoord op geven.

Wat we wél met zekerheid kunnen zeggen, is dat de iPad Pro 2018 geen volwaardige vervanger is voor een pc. En gezien het prijskaartje dat Apple op deze nieuwe uitgave kleeft, zou dat toch wel mogen, vinden wij.

Ben je op zoek naar een betrouwbare laptop die past binnen je budget en overeenkomt met je gebruikersprofiel, raadpleeg dan zeker onze koopwijzer laptops. Je vindt er de testresultaten van 39 verschillende modellen. 

APPLE MACBOOK PRO 13" 2020 (M1, 512GB SSD, 8GB)
Bekijk testscore Exclusieve toegang
Referentieprijs
 1.679,00
APPLE MACBOOK PRO 13" 2020 (M1, 256GB SSD, 8GB)
Bekijk testscore Exclusieve toegang
Referentieprijs
 1.449,00
APPLE MACBOOK AIR 13" 2020 (M1, 512GB SSD, 8GB)
Bekijk testscore Exclusieve toegang
Referentieprijs
 1.399,00