Koopgids

Koopgids tablets

30 januari 2017
Koopgids tablets

Waar moet je op letten bij je keuze? Welke vragen moet je je stellen om het meest geschikte model te vinden? In onze aankoopgids vind je meer uitleg en advies.

Je wilt een tablet kopen, maar weet niet welke? Houd volgende aandachtspunten in het achterhoofd om de juiste keuze te maken.

Wij testen alle soorten tablets. De testresultaten van de nieuwste modellen en onze aanraders vind je in onze Koopwijzer tablets.

Naar onze koopwijzer tablets

Hoe kies je een tablet?

Stel je zelf een aantal vragen voor je een keuze maakt:

Wat vindt u belangrijk?
 • Prijs – Op basis van de prijs zijn tablets in drie categorieën onder te verdelen. Goedkope basismodellen van minder dan € 150 laat je beter links liggen, want die stellen heel weinig voor. Voor een tablet uit het middensegment betaal je € 150 tot € 500 en voor een toestel uit het hogere segment meer dan € 500.
 • Schermgrootte – Een kleine tablet met een schermdiagonaal van minder dan 8 inch (< 20 cm) is perfect als je een zeer makkelijk meeneembaar en niet al te duur toestel wenst. Zo’n model is handig genoeg om te surfen en e-books te lezen en past in een compacte handtas of jaszak. Een model met een schermdiagonaal van minstens 8 inch (≥ 20 cm) is echter meer geschikt om video’s te bekijken, spelletjes te spelen, tekst in te voeren en te bewerken, te tekenen en comfortabeler te surfen.
 • Geheugencapaciteit – Wil je informatie kunnen opslaan – zeker video’s - dan heb je voldoende geheugencapaciteit nodig. De goedkopere tablets hebben 8 of 16 GB intern geheugen, de duurderde 128 GB of meer. Om een idee te geven: een HD-film van 2 uur neemt ongeveer 3,6 GB in beslag en 12 muziekalbums ongeveer 1 GB. Het heeft echter niet altijd zin om een film in full HD-kwaliteit te bekijken, want de SD-kwaliteit volstaat vaak en vergt veel minder geheugenruimte.
 • Geheugenkaartlezer – Die is onmisbaar als je het interne geheugen wilt uitbreiden. Een iPad is echter niet verkrijgbaar met een geheugenkaartlezer. 
 • 3G - 4G – Een 3- of 4G-verbinding is nuttig als je eender waar e-mails wilt kunnen versturen en ontvangen en gegevens in de cloud wilt kunnen raadplegen. Ben je echter bereid om je te beperken tot wifi-netwerken, dan heb je die niet nodig. Indien beschikbaar is wifi trouwens altijd handiger.
 • Helderheid en contrast – Als je je  tablet geregeld buiten gebruikt, zijn deze elementen belangrijk opdat het scherm ook in het zonlicht goed zichtbaar blijft.
 • Schermresolutie - Die hangt af van de grootte van de tablet. Bij een klein model hoeft de resolutie niet even hoog te zijn als bij een groot model. Toch blijft de resolutie van de nieuwe modellen in beide formaten alsmaar toenemen. Bij een scherm van hoge kwaliteit ligt de resolutie tussen full HD (1080 x 1920 pixels) en 4k (4096 x 2160 pixels). De afkorting dpi staat voor Dots Per Inch of pixels per duim, en wijst op de resolutie in functie van de schermgrootte. Voor een comfortabel doorsnee gebruik van een tablet volstaat 150 dpi. De beste modellen van onze tests bieden meer dan 300 dpi.
 • Foto’s en video’s – De fotokwaliteit van tablets verschilt naargelang van het model maar is door de band aanvaardbaar, al kan ze niet tippen aan die van een compactcamera. Het voordeel is echter dat je de foto’s meteen op het grote scherm kunt bekijken. De meeste modellen hebben niet alleen een camera aan de achterkant, maar ook aan de voorkant. Die heeft een lagere resolutie en geen flits, maar is wel handig voor videogesprekken en selfies.
 • Luidspreker – De kwaliteit van de luidspreker laat soms te wensen over, zeker bij de goedkopere modellen. In dat geval kun je  de geluidskwaliteit aanzienlijk verbeteren door een koptelefoon aan te sluiten.
 • Besturingssysteem – De huidige tablets draaien op Windows 10, Android of iOS. Apple levert langer updates voor zijn besturingssysteem dan Android. Door een te nieuwe versie van iOS op een oude iPad te installeren, kun je de werking echter aanzienlijk vertragen. De laatste versie van Android is 6.0, maar enkel de nieuwste tablets maken daar gebruik van. Het voordeel van dit besturingssysteem is dat het veel meer zelf aan te passen is dan iOS. Samsung belooft nog 18 maanden updates te leveren, maar niet langer. Bepaalde fabrikanten beloven zelfs geen updates meer, wat na verloop van tijd voor problemen kan zorgen.
Heb je hem nodig?

Waarom wil je een tablet kopen? Als je al een computer en een smartphone hebt, waarvoor ga je dan een tablet gebruiken? Weeg de voordelen tegen de nadelen af.

Voordelen 

 • Met een tablet kun je surfen, video’s bekijken, e-books lezen, fotograferen, mailen en spelletje spelen.
 • Dat alles met een toestel ter grootte van een tijdschrift, dat niet alleen licht en makkelijk meeneembaar, maar ook vrijwel onmiddellijk klaar voor gebruik is.
 • Met een tablet heb je bovendien toegang tot het internet via wifi en soms ook via 3G of 4G.

Nadelen 

 • Een toestel zonder afzonderlijk klavier is niet erg handig voor professioneel gebruik.
 • Misschien heb je zelfs geen tablet nodig als je al een smartphone en een laptop hebt, te meer omdat die laatste een langere batterijduur heeft.
 • De apps voor tablets zijn trouwens vaak beperkter dan volwaardige computerprogramma’s.
Waarvoor moet hij dienen?
 • Kinderen – Laat je kinderen liever niet te lang en niet dagelijks van een tablet gebruikmaken, zeker niet op jonge leeftijd. Als hun schermtijd binnen de perken blijft, kunnen ze gerust een tekenfilm bekijken of een spelletje spelen op de tablet. Kies een toestel met een groot scherm waarop je ouderlijk toezicht kunt installeren. Een tweedehandstoestel of een tablet om met de hele familie te delen is prima, maar installeer er dan wel een speciale browser op, zoals Potati, die bepaalde websites en apps blokkeert. Vergeet niet om een beschermingshoes te kopen. Er bestaan ook specifieke tablets voor kinderen, maar die kunnen lang niet iedereen bekoren.
 • Jongeren - Heb je tienerkinderen die constant toegang willen tot sociale media, dan koop je beter een tablet met een goede camera en mobiele internettoegang via 3G of 4G. Vaak is een 2-in-1-toestel met een groot scherm – een kruising tussen een smartphone en een tablet – de beste keuze.
 • Studenten – Om nota’s te nemen tijdens de les of sociale media te gebruiken, is een tablet met een groot scherm nodig. Die moet geschikt zijn voor tekstverwerking, het liefst beschikken over een afzonderlijk toetsenbord en gemakkelijk meeneembaar zijn. Een mobiele internetverbinding is niet altijd noodzakelijk, misschien kan wifi volstaan.
 • Tekstinvoer en professioneel gebruik – Een fysiek toetsenbord is een must om comfortabel tekst en e-mails te kunnen typen. Tablets met Windows 8 of 10 beschikken trouwens over een klavier met een touchpad, waardoor hun gebruik vergelijkbaar is met dat van een laptop.
 • Tekenen  en beeldbewerking – Met een stylus kun je gemakkelijker en nauwkeuriger foto’s en video’s bewerken. Tekst invoeren met behulp van het pennetje gaat echter niet altijd even vlot, afhankelijk van het model. Een groot scherm is wel erg handig.
Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies