Koopgids

Koopgids desktop, laptop en tablet

04 februari 2021
Koopgids desktop, laptop en tablet

De keuze aan computers, draagbaar of niet, is enorm. En qua uitrusting en programma’s heb je een enorme keuze. Hoe raak je wegwijs in dit labyrint? We zetten je op het juiste spoor.

Welk besturingssysteem?

Het besturingssysteem fungeert als de dirigent van het orkest van de computer en bepaalt hoe de verschillende componenten met elkaar omgaan.
OS voor tablets

android

Voor tablets zijn er 4 besturingssystemen: Android, iPadOS, FireOS en Windows 10. iPadOS is de recente vervanger van Apple iOS. Android is veruit het meest verspreid. Het aanbod aan apps van Apple is beperkter dan bij Android, maar het gevaar op het binnenhalen van malware (gevaarlijke software) is ook kleiner.

Windows

windows10

Windows van Microsoft is het besturingssysteem waarmee de meeste pc's (behalve Apple-computers) werken. De laatste versie, Windows 10, is geschikt voor computers en tablets. Dit systeem kent meer succes dan Windows 8, dat nooit heeft weten te overtuigen.

MacOS

MacOS is het besturingsprogramma van Apple-computers. De meest recente versie is macOS 11 met codenaam Big Sur. De Apple-wereld is meer gesloten dan Windows. Gevolg: minder compatibiliteitsproblemen met software en randapparatuur. Vooral andere toestellen en randapparatuur van Apple zijn zeer compatibel met elkaar. Het aanbod aan compatibele software is beperkter.

Linux

Linux

Linux is een openbronsoftware en dus gratis, maar minder eenvoudig voor de doorsneegebruiker. Er bestaat een groot aanbod aan verschillende "distributies" (versies). Enkele van de prominente distributies zijn Linux Mint, Ubuntu, Manjaro, Pop!_OS en Elementary OS. 

De laatste jaren is het gebruiksgemak van veel Linux-distributies serieus verbeterd met meer nadruk op het visuele en het intuïtieve. Elke distributie doet dit op zijn eigen manier, maar het mooie is dat je zelf alles kunt instellen en aanpassen.  Je kiest voor een Linux-distributie als je zelf wilt beslissen welke updates er gedaan worden, omwille van de aanpasbaarheid, de privacy en omdat besturingssystemen op basis van Linux minder werkgeheugen vergen waardoor ze een goede oplossing zijn om een oude computer terug tot leven te wekken. Lees er meer over in ons dossier over Linux.

Wanneer je tevreden bent over Windows 10 of macOS en programma’s gebruikt die eigen zijn aan dat besturingssysteem, blijf je beter bij Windows 10 of macOS.  Sommige Nvidia grafische kaarten worden ook niet of slecht ondersteund. Sommige oude printers hebben geen drivers voor Linux. Om de installatie ervan tot een goed einde te brengen, heb je de hulp nodig van iemand die dit systeem beheerst, maar deze specialisten zijn niet dik gezaaid. Linux kan worden gecombineerd met gratis programma’s die ongeveer hetzelfde kunnen als die van Microsoft en Apple. 

Chrome OS

google OS

Op de kleine Chromebooks is het besturingssysteem Chrome OS van Google geïnstalleerd. Chromebooks zijn speciaal ontworpen om veel gebruik te maken van het internet. Chromebooks integreren heel goed de vaak gratis webapplicaties van Google. Het besturingssysteem kenmerkt zich door grote knoppen en een simpele manier van werken. 

User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

1 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/04/2021

Ik zoek een relatief goedkope laptop of desktop van 2020 om naar de hogeschool vives brugge te gaan