Koopgids

Koopgids desktop, laptop en tablet

04 februari 2021
Koopgids desktop, laptop en tablet

De keuze aan computers, draagbaar of niet, is enorm. En qua uitrusting en programma’s heb je een enorme keuze. Hoe raak je wegwijs in dit labyrint? We zetten je op het juiste spoor.

Welke aansluitingen?

Een computer staat niet alleen. Je kunt er allerlei randapparatuur op aansluiten op voorwaarde dat er daartoe voldoende poorten op het toestel aanwezig zijn. Externe apparatuur (bv. een externe harde schijf) toevoegen op een laptop gaat wel ten koste van de draagbaarheid.

Het compactere toetsenbord en de touchpad van een laptop bieden volgens velen minder gebruikscomfort dan het grotere toetsenbord en de muis van een desktop. Maar niets belet jou om desnoods een extern toetsenbord of een muis op uw laptop aan te sluiten (via een USB-poort of een draadloos systeem) als je hem gebruikt als vaste computer.

DisplayPort

De DisplayPort is een digitale audio/video-interface bedoeld om een computer te verbinden met een of meer schermen of een Home Cinema-systeem.

Het handige aan DisplayPort is dat je ze kunt “Daisy Chainen”. Dit betekent dat je meerdere toestellen in ketting (achter elkaar) kunt verbinden. Zo kun je twee schermen met één DisplayPort-kabel met een kabel van je laptop naar een eerste scherm en een tweede kabel van dat scherm naar je tweede scherm. Hiermee vermijd je een warboel aan kabels door telkens een kabel van je laptop naar het extra scherm te trekken.

Je scherm moet wel DisplayPort In en DisplayPort Out poorten hebben.

Sommige USB-C-connectoren of kabels ondersteunen DisplayPort.

DisplayPort herken je aan het volgende logo.De laatste standaard is DisplayPort 2.0. Daarmee kun je aan 77.37 Gbps data overbrengen (8bit vormen 1 byte; 1 Gigabyte is 1024 Megabyte) wat voor de meeste mensen veel te veel is tenzij je een 16K-scherm hebt met een beeldverversingsratio van 60 Hz in full-colour.

USB

USB is een universele poort om tal van toestellen aan te sluiten: een klavier, een muis, een joystick, een printer, een scanner, een externe schijf, een digitale camera enz. USB is "Hot plug & play": je kunt toestellen aan- en afkoppelen zonder de computer opnieuw te moeten opstarten.

USB 3.0 werkt in theorie 10 keer sneller dan USB 2.0. Bovendien zijn beide onderling compatibel: je kunt een toestel dat is uitgerust met USB 3.0 verbinden met een USB 2.0-poort en omgekeerd, al geniet je dan niet de maximale transmissiesnelheid.

USB type-C is een omkeerbare connector. Ze is bovendien compatibel met de USB 3.2-Gen 2 standaard (maximale theoretische overdracht van 10 Gbit/s). Bovendien is het formaat geschikt om audio en video over te zetten.

De algemene trend van de laatste jaren is een evolutie naar USB-C met 3.1-standaard want deze connector is kleiner dan USB type A, laat hogere lees- en schrijfsnelheden toe, kun je niet fout insteken, ondersteunt HDMI en kan tot 100W voeding leveren. Dit laatste betekent dat je een externe monitor met je laptop kan voeden of je laptop kan laten opladen via de monitor.

Niet elke USB-C-poort en -kabel is dezelfde. Sommige connectoren ondersteunen enkel USB 2.0 (ouder USB-type), maar andere kunnen wel je toestellen opladen en 4K videobestanden doorgeven.

Je gaat best na door welke technologie je kabel ondersteund wordt voordat je hem koopt.

Wanneer op de verpakking SuperSpeed, USB 3.0, USB 3.1 Gen 1 of USB 3.2 Gen 1 staat, dan heb je te maken met USB 3.0. Hiermee heb je een bandbreedte van 4.8Gbps en een voeding van 4.5W.

Wanneer op de verpakking SuperSpeed+, SuperSpeed USB 10 Gbps, USB 3.1 Gen 2 of USB 3.2 Gen 2 staat, dan heb je te maken met USB 3.1. Hiermee heb je een bandbreedte van 10Gbps waarmee je een 4K-scherm met een beeldverversingsratio van 60 Hz en 8 bit kleurendiepte kunt aansturen. 

Wanneer op de verpakking PD staat, dan ondersteunt je kabel of poort op je laptop "power delivery" wat betekent dat hij vermogen kan doorgeven. Dit zegt wel niets over de bandbreedte. Deze kan evengoed USB 2.0 zijn.

Wanneer je het logo van DisplayPort ziet staan dan weet je dat je kabel of poort op je laptop DisplayPort ondersteunt.

Wanneer je een bliksemschicht ziet dan weet je dat je te maken hebt met Thunderbolt3. Met Thunderbolt3 ben je altijd zeker van je zaak. Je kunt zowel je randapparatuur Daisy Chainen, tot 100W voeden en aan 40Gbps data overbrengen.

Kies je een desktop, let er dan op dat er ook vooraan enkele USB-poorten zitten. Die zijn makkelijker bereikbaar dan die achteraan, vooral als hij onder je bureau staat.

Sommige USB-poorten blijven constant onder spanning. Je kunt ze gebruiken om bepaalde toestellen te herladen, zoals je smartphone. USB is een universele poort om tal van toestellen aan te sluiten: een klavier, een muis, een joystick, een printer, een scanner, een externe schijf, een digitale camera enz. USB is "Hot plug & play": je kunt toestellen aan- en afkoppelen zonder de computer opnieuw te moeten opstarten.

USB 3.0 werkt in theorie 10 keer sneller dan USB 2.0. Bovendien zijn beide onderling compatibel: je kunt een toestel dat is uitgerust met USB 3.0 verbinden met een USB 2.0-poort en omgekeerd, al geniet je dan niet de maximale transmissiesnelheid.

USB type-C is een omkeerbare verbinding. Ze is bovendien compatibel met de USB 3.1-standaard (maximale theoretische overdracht van 10 Gbit/s). Daarnaast is het formaat geschikt om audio en video over te zetten. 

Kies je een desktop, let er dan op dat er ook vooraan enkele USB-poorten zitten. Die zijn makkelijker bereikbaar dan die achteraan, vooral als hij onder je bureau staat.

Sommige USB-poorten blijven constant onder spanning. Je kunt ze gebruiken om bepaalde toestellen te herladen, zoals je smartphone.

Ethernet
Via een ethernetpoort kun je hetzij thuis een netwerk van computers tot stand brengen, hetzij een verbinding maken met een adsl- of kabelmodem, en zo op internet te gaan.

Sommige recentere laptops hebben geen ethernetpoort maar wel USB-C-poorten. Je zult dus een adaptor nodig hebben om van je USB-C-poort op je laptop naar ethernet te gaan.
Wifi

Deze technologie laat toe om toestellen (computers, smartphones, printers, tv's enz.) draadloos te verbinden met het internet. Ook 802.11 a, b, g, n of ac of ax genoemd, verwijzend naar de technische norm in kwestie. Wifi werkt met radiogolven op de frequenties 2.4 GHz en/of 5 GHz (voor de varianten 802.11 a en ac). Het bereik ervan kan in een volledige doorsneewoning dekking bieden.

De laatste technologie is Wifi 6, ook wel “802.11 ax” genoemd. Deze is niet per se performanter dan Wifi 5 of 802.11 ac maar presteert wel beter wanneer je meerdere toestellen met je router verbindt.

3G en 4G

Technologie om een verbinden te maken via een draadloos gsm-netwerk en zo op internet te kunnen. 4G (LTE) is sneller dan 3G, maar nog niet overal beschikbaar.

Bluetooth

Dit is een communicatiestandaard via radiogolven, die voor een draadloze verbinding zorgt tussen de computer en andere toestellen met bluetooth (smartphone, tablet, klavier, muis, luidspreker, hands-free microfoon...) binnen een beperkte afstand.

Audio-aansluitingen

Hierop kun je luidsprekers, een versterker of een microfoon (MIC IN) aansluiten. Soms zitten ze aan de voorkant van de computer, wat het aan- en afkoppelen vergemakkelijkt.

Videopoort

Een videopoort dient voor de aansluiting van een scherm of projector. Zo is een analoge VGA-poort geschikt voor oudere schermen, een digitale DVI-poort of HDMI-aansluiting voor de recente platte schermen.

Firewire

FireWire (of iLink), nog zo’n supersnelle verbinding, is de standaard voor videoapparatuur en digitale camcorders. Er zijn twee versies: FireWire 400 en 800. Die laatste is tweemaal sneller dan de eerste. Deze poort wordt ook gebruikt om onder meer externe harde schijven aan te sluiten. Als een desktopcomputer geen ingebouwde FireWire-poort heeft, kun je een FireWire-kaart laten toevoegen aan het moederbord. Ook deze aansluiting biedt het voordeel "Hot plug & play" te zijn, waardoor je randapparatuur kunt aan- en loskoppelen zonder de computer te herstarten.

Thunderbolt

Deze draadaansluiting (audio, video, data) is vooral aanwezig op Apple-producten of premiumtoestellen zoals de XPS-producten van Dell, maar wordt gemeden door andere constructeurs. Thunderbolttechnologie biedt een supersnelle verbinding en oplaadmogelijkheden in beide richtingen. Zo kun je een tweede scherm voeden met je laptopbatterij wanneer de stekker van dit scherm niet insteekt of je laptop opladen via je extra scherm. Dit kan handig zijn wanneer je thuis of op het werk vaak van bureau verandert. Je scherm moet Thunderbolt of USB Power Delivery wel ondersteunen.

Met Thunderbolt 3 kun je ook Daisy Chainen. Dit betekent dat je meerdere toestellen in ketting met je computer of laptop kan verbinden. Je hebt dus geen twee kabels nodig die van je laptop vertrekken om bijvoorbeeld twee monitoren te verbinden. Je verbindt je computer met de eerste monitor en vervolgens verbind je de tweede monitor rechtstreeks met de eerste. De eerste monitor moet dan wel twee Thunderbolt 3-uitgangen hebben.

Voor de meeste gebruikers is Thunderbolt overbodig en volstaat USB 3.0. Thunderbolt biedt wel een meerwaarde om grote bestanden snel over te zetten.

Thunderbolt gebruikt ook hetzelfde type connector als USB-C.

User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

1 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/04/2021

Ik zoek een relatief goedkope laptop of desktop van 2020 om naar de hogeschool vives brugge te gaan