Hoe wij testen

Hoe wij tablets testen

Scherm

Het labo beoordeelt de kwaliteit van de tablets ook op een subjectieve manier. Deze test kun je trouwens evengoed zelf uitvoeren: druk met je vinger aan de rand van het scherm en kijk wat er gebeurt. Als je vinger boven het scherm lijkt te zweven, betekent dit dat het scherm verzonken is. Er zit dus ruimte tussen de digitizer en de lcd-plaat. Dat is niet comfortabel en komt alleen bij goedkope tablets van slechte kwaliteit voor (zoals links op de foto). Bovendien blijkt uit onze tests dat zo’n scherm meer last heeft van reflecties. 

Een scherm dat sterk weerspiegelt, kan erg vervelend zijn. Omdat het daglicht tijdens de tests kan veranderen, bootst het labo dit na met een speciale lamp die dezelfde lichtsterkte levert. Door het vermogen dat hiervoor vereist is, gaat de batterij maar 15 minuten mee. 

Het scherm links op de foto heeft veel last van weerspiegeling.

Om de helderheid van het scherm objectief te beoordelen, gebruikt het labo een instrument dat de luminantie meet in candela per m² ("nits"). 

De schermhelderheid is een van de meest opvallende eigenschappen bij het gebruik van een tablet en verschilt sterk van model tot model (links op de foto zijn de icoontjes bijvoorbeeld amper zichtbaar).

De pixeldichtheid (ppi of pixels per inch) speelt een belangrijke rol bij de beoordeling van de schermkwaliteit. Om de pixels te tonen, maakt het labo hier gebruik van een digitale elektronische microscoop (zoals op de eerste foto van het artikel). 

Op de eerste foto hieronder zie je de pixels (RGB) van een slecht scherm, op de tweede foto die van een topmodel, terwijl ze allebei hetzelfde beeld weergeven en de microscoop er even sterk op inzoomt.