Hoe wij testen

Hoe wij tablets testen

05 maart 2020

Wij kopen de tablets anoniem aan en sturen ze naar een onafhankelijk en gecertificeerd internationaal labo. Daar ondergaan ze tal van grondige, nauwkeurige en dus ook dure tests. In totaal beoordeelt het labo maar liefst 278 criteria.

Nauwkeurige metingen

Eerst worden de eigenschappen van de tablets op een rijtje gezet (technische specificaties, kabels, aansluitingen enz.). Daarvoor neemt onze expert geen genoegen met de informatie van de fabrikant. 

Om de tablets te wegen, gebruikt het labo bv. een geijkte weegschaal en gewichten die enkel met handschoenen mogen worden aangeraakt. Ook voor de afmetingen wordt een geijkte meetlat gebruikt. Bij de grote merken zijn er zelden noemenswaardige verschillen tussen deze metingen en de informatie van de fabrikant, maar bij minder gekende merken gebeurt dat vaker. Na deze metingen kan de eigenlijke test in het labo beginnen. 

 

Het labo meet zowel de grootte van de tablets als de dikte, omdat die eveneens een rol speelt bij de beoordeling van het gebruiksgemak. 

 

Op de foto links zie je een dun model, op de foto rechts een te dik model. 

Het labo meet de dikte van de randen met een geijkte meetlat, die om de twee jaar wordt gecontroleerd. Dit criterium is belangrijk, omdat de fabrikanten altijd de grootte van de hele tablet vermelden. Twee tablets die exact even groot zijn, kunnen echter een verschillende schermgrootte hebben, afhankelijk van de randdikte. Bovendien kunnen twee toestellen met dezelfde schermdiagonaal een verschillende hoogte en breedte hebben.