Hoe wij testen

Hoe wij tablets testen

Gebruiksgemak

De grootte van de tablet heeft natuurlijk een invloed op de hanteerbaarheid. Een kleine tablet is makkelijker met één hand vast te houden en met de andere te bedienen. 

Met een groot model is dat lastiger.

Een dikke tablet kantelt lichtjes als je hem liggend op tafel gebruikt, wat niet zo comfortabel is. Dat levert dan ook een lagere score voor het gebruiksgemak op.

Het labo kijkt ook na in welke mate vingerafdrukken zichtbaar zijn. Deze tablet vertoonde al vanaf het eerste gebruik vegen, zowel aan de voor- als aan de achterkant. Dat ziet er niet alleen vies uit, maar maakt het scherm ook minder goed zichtbaar.

Een goede tablet heeft daar minder last van.

De schermpositie is belangrijk voor het gebruik dat je voor ogen hebt. Sommige modellen zijn bedoeld voor horizontaal gebruik, andere voor verticaal gebruik. Horizontaal is ideaal om een film te bekijken, verticaal kan handiger zijn om bijvoorbeeld te surfen. Daarom is de plaats van de knoppen van belang.

Dankzij de multitask-modus kun je meerdere apps tegelijk openen (bijvoorbeeld om een film te bekijken terwijl je iets anders doet). Dat is handiger onder Windows 10 (eerste foto) dan bij Apple en Samsung (tweede en derde foto). 

 

Sommige tablets worden geleverd met een stylus, die ook afzonderlijk verkrijgbaar is.  

Pencil 1, de stylus van Apple, is helemaal niet handig. Die moet je namelijk opladen met behulp van een kleine oplader, die gemakkelijk kwijt raakt. 

Je kunt hem ook rechtstreeks in de tablet stoppen om op te laden, maar dat lijkt nogal riskant en maakt het onmogelijk om het toestel op dat moment te gebruiken.