Eerste indruk

Windows 8: onze eerste indruk

15 maart 2012

Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft komt pas eind dit jaar op de markt. Maar dit is alvast onze eerste indruk van de opvolger van Windows 7.

Op het Mobile World Congress in Barcelona werd een nagenoeg definitieve versie van Windows 8 voorgesteld. De belangrijkste nieuwigheid is de nieuwe uniforme gebruikersinterface “Metro”. Die werkt op identiek dezelfde manier op een gewone computer met muis en klavier als op een toestel met een touchscreen, zoals een tablet. Microsoft wil de gebruiker dus duidelijk dezelfde ervaring bezorgen met om het even welk toestel hij gebruikt. Hieruit blijkt ook dat Microsoft een grote speler wil worden op de tabletmarkt, waar het tot nog toe geen deel van uitmaakte.

 

De gebruikersinterface Metro

De interface wordt gekenmerkt door een compleet nieuwe grafische omgeving, die gebruikt zal worden voor alle applicaties van tablets onder Windows, alsook voor heel wat programma’s op de pc.

Het huidige bureaublad maakt volledig plaats voor een nieuw startscherm (dat u opent door op de “Windows”-toets op het klavier te drukken). Dat kunt u horizontaal verschuiven (met de muis of op een touchscreen met de vinger) om de applicaties te bekijken, die over verschillende schermen verdeeld staan.

 

Het hoofdscherm van de nieuwe interface, dat toegang geeft tot de programma’s, het controlepaneel, de vertrouwde verkenner en de “Microsoft Store”.

 

Als u de eerste letters van een programma intypt, krijgt u een menu waarin u snel de gewenste applicatie kunt selecteren. Als u met de cursor naar de plaats gaat waar tot nu toe de Start-knop zat, verschijnt er een minimenu. Het verschaft rechtstreeks toegang tot een aantal veel gebruikte functies en instellingen. Ook het controlepaneel ondergaat een metamorfose, opdat het comfortabeler in gebruik wordt op een tablet.

 

Voor wie toch nog de oude vertrouwde handelingen van de voorgaande Windows-versies verkiest,  is het mogelijk om op dezelfde manier programma’s te starten of bestanden te beheren als bij Windows XP, Vista en Windows7.

 

Niets wereldschokkends

Wij ondervonden geen enkel probleem bij de installatie van Windows 8 en ook de aanwezige randapparatuur werd probleemloos herkend. Windows 8 start heel wat sneller op dan Windows 7 en reageert snel, zelfs als er verschillende applicaties tegelijkertijd draaien. Vanuit technisch oogpunt is Windows 8 niet fundamenteel herschreven ten opzichte van Windows 7. Het is eerder een update met nieuwe mogelijkheden. In dat opzicht zijn de materiële vereisten grosso modo identiek aan die van Windows 7.

 

Kortom, voor pc-gebruikers houdt de eerste kennismaking met Windows 8 geen sensationele vernieuwingen in. Maar vanzelfsprekend is de nieuwe interface in de eerste plaats uitgedacht voor tablets. Het is dan ook goed mogelijk dat hij aanslaat voor dat gebruik en dat de inspanningen van Microsoft om tot een domein toe te treden waarin iOS en Android de plak zwaaien, vruchten afwerpen. Maar op een pc vergt de hypergesimplificeerde interface soms heel wat onnodige handelingen op het toetsenbord of met de muis.

 

De toekomst moet uitwijzen of die uniforme aanpak voor pc en tablet beide soorten gebruikers kan bekoren of dat pc-gebruikers de (momenteel goed verborgen) mogelijkheid zullen benutten om het systeem te herconfigureren, opdat de Metro-interface weer plaats maakt voor het vertrouwde startmenu van Windows vanaf de versie XP. In dat laatste geval helpt het dat de meeste van de oude sneltoetsen behouden blijven.