Eerste indruk

Surface Book 3 niet beter dan zijn voorganger

16 juli 2020

Met een startprijs van 1799 euro voor de basisconfiguratie positioneert Microsoft zijn Surface Book 3 duidelijk als een premium laptop. Toch stelt de batterij teleur en zien wij weinig verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger, de Surface Book 2, die bijna volledig uit de rekken is gehaald.

De Surface Book 3 is een 2-in-1 laptop: het scherm kan je loskoppelen van het toetsenbord om hem als tablet te gebruiken. Zowel toetsenbord, touchpad als aanraakscherm werken perfect.

De laptop start in 7 seconden op dankzij zijn moderne SSD. Met Windows Hello, infrarood gezichtsherkenning, hoef je ook geen wachtwoord meer in te typen.

Vlot voor dagelijks gebruik

Dagelijkse activiteiten, zoals door webpagina’s scrollen en YouTube-filmpjes bekijken, gaan vlot en zonder vertraging. Ook voor meer geavanceerde taken is de laptop perfect geschikt. Lichte video- en beeldbewerking gaat prima, maar voor gamen raden we hem niet aan.

Heel duur extra geheugen

Indien je toch wat foto’s van hoge kwaliteit of een paar zware programma’s op je pc wilt hebben, dan is het aangeraden om extra geheugen te nemen. Spijtig genoeg moet je dan zowel extra RAM als een zwaardere processor bijbestellen. Om 512 GB opslag te hebben kost je dat maar liefst 1000 euro meer.

Weet ook dat de laptop zich moeilijk laat herstellen of verbeteren.

Batterij stelt teleur

Een deel van de batterij bevindt zich in het scherm, een deel in het toetsenbord. Het toestel laadt heel traag op. Na een half uur laden is de batterij amper 28 % opgeladen. Ter vergelijking: de Surface Book 2 haalde 65 % op deze test.

Met een volle batterij kan je een 13 uur en 6 minuten video’s afspelen of een matige 7 uur en 25 minuten surfen. Voor een laptop met een dergelijke prijs mag je beter verwachten. De Dell XPS 13 9300 houdt het bijvoorbeeld 3 uur en 16 minuten langer vol.

In tabletmodus kan je 2 uur en 6 minuten browsen. Zijn voorganger, de Surface Book 2 houdt het een uur en 4 minuten langer vol.

Zwakke Skype-prestaties en matig geluid

Je kunt in een scherpere resolutie (1080p) Skypen dan met de meeste laptops. Toch kregen we tijdens onze test te maken met een donker en af en toe bevroren beeld, en gedempte stemmen.

Ook op het vlak van geluid scoort deze laptop middelmatig.

Een scherp scherm

Het aanraakscherm heeft met een verhouding van 3:2 een vrij “vierkant” formaat. Handig om tekst te lezen. Wanneer je een film bekijkt krijg je wel twee zwarte banden, boven- en onderaan te zien.

De resolutie is met 267 pixels per inch (zowel in lengte als in de breedte) scherp voor een laptop. De helderheid is wel iets minder dan die van de Surface Book 2. Bovendien is het scherm reflecterend waardoor je reflecties van jezelf en omgeving te zien krijgt bij gebruik in het zonlicht buiten.

Geen HDMI

Wil je een beamer of extern scherm via HDIMI aansluiten, dan moet je gebruikmaken van een adapter die je apart moet aankopen.

Heimwee naar de Surface Book 2

De Surface Book 3 is over het algemeen een goed presterende laptop voor veeleisende gebruikers. Toch zien we weinig meerwaarde ten opzichte van zijn voorganger. Het is dan ook zeer spijtig dat de meeste configuraties van de Surface Book 2 van de markt gehaald zijn.

Kenmerken Surface Book 3

 • Processor: Quad Core Intel Core i5-1035G7
 • Schermgrootte: 13,5 inch (15 inch-versie hebben we nog niet getest)
 • Schermverhouding: 3:2
 • Resolutie: 3000x2000 en 267 ppi
 • Helderheid (scherm): 387 nits
 • RAM: 8 GB
 • SSD: 256 GB, M.2 NVMe PCIe
 • Wifi: AC, AX (Wifi 6)
 • Besturingssysteem: Windows 10
 • Aansluitingen: 2 USB-A 3.1 Gen 2; 1 USB-C- 3.1 Gen 2 met voeding; SD-kaart lezer; audiojack
 • Camera’s: 1 vooraan (5MP) en 1 achteraan (8MP)
 • Gewicht: 1,534 kg

Op zoek naar een laptop?

Overweeg je om een nieuwe laptop te kopen, maar weet je niet welke te kiezen? Neem dan een kijkje op onze koopwijzer laptops om je keuze te vergemakkelijken.

Ga naar de koopwijzer laptops