Eerste indruk

Nieuwe spelconsoles: geen revolutie in zicht

01 december 2020
Playstation 5 en Xbox Series.

Zijn de PlayStation 5 en de Xbox Series de moeite waard? Wat hebben de nieuwe spelconsoles te bieden en waarin verschillen ze van elkaar? Een ding staat vast: er is geen reden om je naar de winkel te haasten. We leggen uit waarom.

Onze eerste indruk van de PS5 en de Xbox Series X

Door het coronavirus zijn de winkels gesloten en lopen leveringen vertragingen op. Daardoor moet je wachten op de nieuwe spelconsoles, tenzij je er eentje in voorverkoop hebt gekocht. Het kan dus nog een tijdje duren vooraleer je de consoles zelf in handen hebt. Maar misschien is dat geen ramp, want of je nu een occasionele gamer of een hardcore gamer bent, de nieuwe spelconsoles zullen je wereld niet meteen op hun kop zetten. Wij hebben ze grondig uitgetest.

Veeleisende consoles

Zeven jaar nadat Sony de PlayStation 4 lanceerde en Microsoft de Xbox One, verschijnen hun opvolgers ten tonele. De duurste modellen kosten tot wel € 500. De aanzienlijke grootte van beide consoles verdeelt de meningen. Qua vermogen en prestaties is er weinig verschil tussen de twee. Ze hebben allebei een processor en een grafische chip van de fabrikant AMD met elk hun typische kenmerken. Het werkgeheugen bedraagt voor allebei een meer dan behoorlijke 16 GB RAM. Ten slotte hebben de twee spelgiganten ingezet op 4K-resolutie en een heel hoge beeldfrequentie van 120 FPS.

Met al die troeven in handen zou je spelervaring vloeiender en de grafische weergave preciezer dan ooit moeten zijn. Op voorwaarde uiteraard dat je over een televisie beschikt die al die technische krachtpatserij kan evenaren. Je kunt de consoles immers op elke tv met een HMDI-poort aansluiten, maar enkel de erg dure tv’s met een HDMI 2.1-poort zijn in staat om dat kunstje te klaren.


Op papier is de Xbox Series X een fractie krachtiger

Waar blijven de spellen?

Op papier is de Xbox Series X nog een fractie krachtiger. Bovendien is er van de zogenaamde 825 GB opslagruimte op de PlayStation 5 slechts 667 GB werkelijk beschikbaar tegenover 802 GB op de Xbox Series X. Maar de console van Sony moet nu ook weer niet het schaamrood op de wangen krijgen. Eerst en vooral biedt ze een visueel festijn aan vanaf de interface. Vervolgens omdat er nog voldoende andere factoren zijn waarmee je het verschil kunt maken, zoals de snelheid van de harde schijf, softwareverbeteringen en – uiteraard – de spellencatalogus.

Op dat laatste vlak stellen beide consoles voorlopig teleur. Ok, je hebt de retrocompatibiliteit – de mogelijkheid om spellen van de vorige PlayStation of Xbox op je nieuwe console te spelen – maar nieuwe spellen die optimal gebruikmaken van al die nieuwe snufjes zijn er niet of nauwelijks. Al lijkt de PlayStation 5 hier in het voordeel te zijn op basis van de aangekondigde exclusieve spellen.


Voor de PlayStation 5 worden nog exclusieve spellen verwacht

Geen haast bij

Telkens een nieuwe generatie consoles op de markt verschijnt, zijn de verwachtingen torenhoog. Nochtans ontketenen de nieuwe kroonjuwelen van Sony en Microsoft niet het soort revolutie die bijvoorbeeld de PS3 en de Xbox 360 destijds ontketenden. Zowel op het vlak van vormgeving als vermogen waren ze zo venieuwend dat je voor het eerst complexere spellen zoals met een open universum kon spelen. Sindsdien werd de nadruk vooral gelegd op betere vormgeving, hogere resoluties of kortere laadtijden. Op de keper beschouwd lijken ons dat meer veranderingen van evolutionaire in plaats van revolutionaire aard.

Als je dan rekening houdt met het feit dat de nieuwe consoles met Blu-Ray-speler € 500 kosten, moet je je afvragen of ze dat waard zijn? Op termijn misschien wel. Een gaming pc met dezelfde capaciteiten kost al gauw het dubbele. Maar de waarde van een console wordt bepaald door de spellen die je erop kunt spelen en op dit moment ontbreken er nog spellen die specifiek voor de nieuwe toestellen werden ontworpen. Het lijkt dus verstandiger om te wachten met kopen tot die spellen daadwerkelijk zijn verschenen.