Eerste indruk

iPad Mini: onze eerste indruk

25 oktober 2012

Bovenop de vernieuwde iPad met Retina Display komt Apple nu al met zijn nieuwste model aandraven: de iPad Mini. We werpen alvast een snelle blik op de eigenschappen van deze jongste tablet.

In 2010 lanceerde Apple zijn iPad, eerste generatie, 9,7 inch groot. Sindsdien is de markt geëvolueerd. Tablets kleiner dan 8 inch zijn verschenen, geproduceerd door Google, Amazon en Samsung. Nu presenteren deze spelers respectievelijk de Google Nexus 7, de Kindle Fire (niet verkrijgbaar in Europa) en de Galaxy Tab 2 7.0. Apple kon dit segment natuurlijk niet aan de concurrentie laten en gooit dus de nieuwe iPad Mini in de strijd.  

Nieuwe afmetingen

Het toestel heeft een schermdiagonaal van 7,9 inch, met een resolutie zoals die van de iPad 2, namelijk 1024x768 pixels. Op zo’n kleiner scherm komt die resolutie echter wel veel beter tot zijn recht. Het scherm is groter dan dat van zijn concurrenten (zoals de Nexus 7). Het apparaat is niet alleen kleiner, maar ook dunner (7,2 mm tegenover 9,4 mm voor de iPad met Retina Display). Wat het gewicht betreft, weegt het nieuwe toestel amper 308 g en valt daarmee dus perfect in één hand te houden. 
 

Systeem en functies

De camera’s voor en achteraan hebben dezelfde eigenschappen als die van de iPad 3. De frontale camera beschikt over een lens van 1,2 megapixels, de achterste één van 5 megapixels. De foto’s van de iPad Mini zullen daarom niet noodzakelijk beter zijn, aangezien hij dunner is en daarom niet 100 % dezelfde lenzen heeft.

Daarnaast doet de iPad Mini net hetzelfde als de andere iPads. Hij zal natuurlijk wel beschikbaar zijn met het iOS6-besturingssysteem, waarin Google Maps is vervangen door het nieuwe systeem "Maps". Dat is momenteel nog niet compleet en heeft nog te lijden onder een heleboel fouten. We hopen dat dat met de tijd zal beteren. Ook te vermelden: de stemgestuurde assistent "Siri", bekend van de iPhone, tekent ook present.

Wat de aansluitingen betreft, zien we dezelfde veranderingen als bij de iPhone 5: de nieuwe generatie-aansluiting "lightning" en een nano-simkaartlezer. 
 

En het prijskaartje?

De iPad Mini is verkrijgbaar in verschillende versies: 16 GB, 32 GB, 64 GB in 3G en wifi. U kunt hem vanaf 26 oktober voorbestellen. De prijzen beginnen op € 329, voor de wifi-versie van 16 GB. Dat is dus duurder dan de Nexus 7, die € 249 kost voor 16 GB, of de Samsung Galaxy Tab 2 7.0, die u € 249 betaalt voor 8 GB. Uiteraard houden wij u verder op de hoogte van de resultaten, zodra we de iPad Mini effectief hebben kunnen testen!