Eerste indruk

HP ePrint: eerste indruk

19 oktober 2010

Mobiel printen, het lijkt nuttig voor... tja, voor wat eigenlijk? HP probeert u toch te verleiden.

HP heeft dit jaar een aantal e-All In One-printers op de markt gebracht. De "e" duidt onder meer aan dat u rechtstreeks van het internet kunt afprinten zonder computer. Maar wie daar echt op zit te wachten? De "speciale" apps overtuigen ons alvast niet.

 

Printen zonder pc

HP is er dus in geslaagd om nog een nieuwe facet toe te voegen aan de printers die al "all in one" hadden: het printen zonder pc, vanop een smartphone of een netbook bijvoorbeeld.

Het principe is vrij eenvoudig: elke printer krijgt een uniek e-mailadres (eindigend op @hpeprint.com) en eens de e-printer aan een (draadloos) netwerk met internet is gekoppeld, kunt u van om het even waar een email met een bijlage naar de printer sturen (bv. via uw smartphone).

Die drukt dit dan af, voorzover het gaat om bestanden gemaakt in Office-programma's (Word, Excel, Powerpoint) of in Outlook, txt-bestanden, pdf's of afbeeldingen.

 

Voor- en nadelen

Het belangrijkste voordeel van het ePrint-systeem is dat u geen driver met extra software moet gebruiken om te printen. Een smartphone of netbook met een e-mailclient volstaat.

Als u een mailtje naar de printer verstuurt wanneer die niet aan staat, dan bewaart de printer het bestand voor een periode van 24 uur op een server. Dan wordt het gewist.

Een nadeel is dat u, vooraleer het bestand wordt afgeprint, geen aanpassingen kunt aanbrengen. Het wordt afgedrukt zoals u het voor het laatst hebt gesaved. Hoe Word- of Excel-bestanden uit de printer zullen komen, is dus vaak moeilijk in te schatten.

Een foto zal niet altijd op de volledige resolutie worden afgedrukt. Zo is een overgezette foto op een iPhone meestal sterk gecomprimeerd (aangepast aan schermresolutie) om geheugen te sparen. We raden dan ook aan om voor foto’s steeds met het originele bestand te werken.

Belangrijk om te weten is nog dat u maximaal 10 items per mail kunt doorsturen naar de printer. De totale bijlage mag niet groter zijn dan 5 MB.

 

Apps overtuigen niet

Naast de mogelijkheid om vanop een mobile device af te printen, kunt u ook prints maken met de apps die op de ePrint-toestellen staan. Ook hier heeft u dus geen aparte pc nodig.

Deze applicaties zijn de volgende: Yahoo, Dreamworks, Tabbloid, HP Quickforms, Family, Web Sudoku en Snapfish (enkel voor HP Photosmart Premium). Later zouden daar apps zoals Facebook bij komen, maar dat is toekomstmuziek.
De mogelijkheden van de standaard-apps zijn vrij beperkt. Zo kunt u via Yahoo een dagelijks nieuwsoverzicht afprinten. Helaas is dit nogal Amerikaans getint en heeft u zo goed als niets te zeggen over hoe het uit de printer komt. Wij kregen, toen we om een "dagelijks overzicht" vroegen, 11 pagina's, niet recto-verso en in kleur.

Met HP Quickforms kunt u dan weer een kalender en ... ruitjespapier afdrukken. Via Dreamworks geraakt u aan kleurplaten voor de kinderen. Bij Web Sudoku dekt de vlag de lading volledig, maar wie gaat de moeite nemen om zo'n puzzel af te printen? De Tabbloid-app zorgt ervoor dat de blogs die u volgt vanzelf uit de printer rollen als de schrijver/ster iets nieuws publiceert.

 

Op zoek naar de meerwaarde

U merkt het misschien al, echt enthousiast zijn we niet over deze HP e-AIO-printers. Al moeten we wel eerlijk zijn: wat we hebben afgeprint, was van goede kwaliteit. Maar u moet dus goed opletten hoe u het bestand opslaat, om er zeker van te zijn dat het in de juiste verhoudingen wordt afgedrukt.

Ook moesten we redelijk lang nadenken over de vraag: wie heeft hier eigenlijk wat aan? Ok, het kan leuk zijn als u vrienden of familie op bezoek hebt die leuke foto's op hun smartphone hebben staan, maar verder dan dat geraakten wij niet.

Wat de zes applicaties betreft, daar zien we echt het nut niet van in. Voor ruitjespapier gaan we naar de boekhandel, een sudoku vinden we dagelijks in de krant en een kleurprent staat nog altijd in een kleurboek. Daarvoor hebben we echt geen printer nodig.

Voor wie toch geïnteresseerd is: HP biedt een ePrint aan vanaf € 99.