Eerste indruk

De XL make-over van Nintendo 3DS, onze eerste indruk

14 augustus 2012

Nintendo 3DS XL heeft dezelfde features als de 3DS, maar pronkt wel met een maatje meer, wat het spelcomfort aanzienlijk verhoogt.

Eén jaar na de lancering van de 3DS-spelconsole presenteert Nintendo diens grotere broertje, de 3DS XL. Van een echte upgrade kunnen we niet spreken, maar we zien wel een beter design, grotere schermpjes en een grotere batterijautonomie.

 

Groter, maar beter in de hand

De 3DS XL is in de eerste plaats groter en (ongeveer 100 gram) zwaarder. Het bovenste schermpje werd gepromoveerd van 90 mm naar 124 mm, het onderste van 77 mm naar 106 mm. Terwijl de originele 3DS een veeleer hoekig uitzicht had, ziet de nieuwe console er meer gestroomlijnd uit, met afgeronde hoeken, zoals een miniatuurnotebook. Hierdoor ligt hij gemakkelijker in de hand dan zijn nochtans kleinere en lichtere voorganger. Nintendo heeft ditmaal gekozen voor een matte cover, wat minder mooi oogt maar wel beter vlekken afstoot.

 

Hoewel de console wel groter is geworden, blijven de bedieningsknopjes exact hetzelfde. Voor spelers met grote duimen kan dit problemen stellen. De schuifbalk voor het 3D-effect, op de originele 3DS nogal klein en onnauwkeurig, is groter gemaakt. Toch wordt hij tijdens het spelen vaak nog steeds per ongeluk aangeraakt, waardoor u telkens de 3D-instelling verandert. Nintendo had beter voor een scrollwieltje geopteerd.

 

Enkele kansen laten liggen

De nieuwe console kan op twee manieren openklappen: volledig open, zoals de 3DS, of half open, wat handig is voor spelletjes waarvoor u de voorste camera gebruikt. Dat Nintendo geen tweede analoge 360°-knop heeft toegevoegd, is jammer. Rechts van het onderste scherm is hier immers nog plaats genoeg  voor.

 

De 3DS XL wordt geleverd met een flash-SD-kaart van 4GB, maar zonder adapter. De console kan worden opgeladen met adapters van een andere Nintendo 3DS of DSi. Of u moet apart een adapter aanschaffen. Nintendo heeft hier wel een kans laten liggen door geen USB-poort te voorzien.

 

Batterij gaat langer mee

Het grotere 3D-scherm van de 3DS XL is minder vermoeiend voor de ogen, en de console ligt voor volwassenen beter in de hand. Bovendien gaat de batterij een pak langer mee. Zelfs met de grotere schermen is de batterijautonomie gestegen van 3 à 5 uur naar 6 à 8 uur.

 

De 3DS was op zich al een interessante console, en de 3DS XL lost enkele probleempjes van het originele toestel op. U vindt hem in de winkels vanaf € 187, exclusief de oplader (€ 17,95 voor de officiële Nintendo-oplader, € 10 voor een merkloze adapter).

 

Hebt u al een 3DS in huis, dan is de 3DS XL u de meerprijs waarschijnlijk niet waard. Gelukkig kunt u in augustus bij verschillende ketens wél uw oude 3DS inruilen voor een korting van € 100 op de nieuwe versie.