Dossier

Zo personaliseer je het Actiecentrum in Windows 10

26 september 2019

Een nieuwe melding in Windows 10 verschijnt standaard in het Actiecentrum. Maar wist je dat je die meldingen zelf kunt beheren of dat je via dat centrum toegang hebt tot snelle instellingen zoals batterijbesparing of bluetooth?

Het Actiecentrum is de centrale plek waar alle systeemmeldingen worden getoond. Je opent het door rechts op de taakbalk op te klikken. Als er nieuwe meldingen zijn, staat het aantal op de tekstballon. Klik bv. op de melding van een binnengekomen e-mail en de Mail-app zal openen om het bericht te tonen.

 

Om een melding uit het Actiecentrum te verwijderen klik je op het kruisje dat erbij staat. Je kunt ook alle berichten in één keer verwijderen door onderaan op “Alle meldingen wissen” te klikken. Daarnaast is het mogelijk om een melding te archiveren of aan te duiden als belangrijk (vlag).

Snelle acties

Onderin het Actiecentrum staan iconen voor “snelle acties”. Met een druk op de knop schakel je bv. over naar Tabletmodus of ga je naar het Instellingenscherm. Er staan normaal gesproken vier knoppen, maar na een klik op Uitvouwen (zie afbeelding hierboven) verschijnt de rest.

Personaliseer het snelmenu

Je kunt het menu met snelle acties aan je wensen aanpassen. Klik hiervoor op Alle instellingen. Klik in het volgende scherm op Systeem en dan in de linkerkolom op Meldingen & acties.

Onder Snelle acties klik je op Uw snelle acties bewerken. Het Actiecentrum verschijnt dan als volgt:

 

Klik op het pictogram van de punaise als je een functie uit dit menu wilt verwijderen. Om een functie toe te voegen klik je op Toevoegen. Als je klaar bent klik je op Gereed.

Beheer je meldingen

Onder Alle instellingen > Systeem > Meldingen & acties > Meldingen kun je ook instellen welke notificaties je wilt ontvangen. Microsoft geeft bv. graag tips over Windows. Wil je die liever niet te zien krijgen, vink die optie dan uit.

Nog wat verder naar beneden staat een overzicht van alle apps die toestemming hebben om meldingen in het Actiecentrum te plaatsen. Zet de schakelaar uit als het niet nodig is om berichten van een bepaalde app te krijgen. Door op de naam van zo’n app te klikken, kun je het nog nauwkeuriger regelen. Klik bijvoorbeeld op Mail om in te stellen of banners met meldingen of geluiden gewenst zijn.

 

Meer tips? Bestel onze praktische gids

Wil je meer tips over Windows 10? In onze nieuwste gids Windows 10 Tips&Trucs (ref. 156) vind je allerlei advies om het besturingssysteem (nog) beter onder de knie te krijgen. Als abonnee van Test Aankoop betaal je enkel 1,95 administratiekosten. Bestellen kan via 02 290 34 86 of op www.testaankoop.be/praktischegidsen.