Dossier

Zo personaliseer je het Actiecentrum in Windows 10

26 september 2019

26 september 2019
Een nieuwe melding in Windows 10 verschijnt standaard in het Actiecentrum. Maar wist je dat je die meldingen zelf kunt beheren of dat je via dat centrum toegang hebt tot snelle instellingen zoals batterijbesparing of bluetooth?

Het Actiecentrum is de centrale plek waar alle systeemmeldingen worden getoond. Je opent het door rechts op de taakbalk op te klikken. Als er nieuwe meldingen zijn, staat het aantal op de tekstballon. Klik bv. op de melding van een binnengekomen e-mail en de Mail-app zal openen om het bericht te tonen.

 

Om een melding uit het Actiecentrum te verwijderen klik je op het kruisje dat erbij staat. Je kunt ook alle berichten in één keer verwijderen door onderaan op “Alle meldingen wissen” te klikken. Daarnaast is het mogelijk om een melding te archiveren of aan te duiden als belangrijk (vlag).

Snelle acties

Onderin het Actiecentrum staan iconen voor “snelle acties”. Met een druk op de knop schakel je bv. over naar Tabletmodus of ga je naar het Instellingenscherm. Er staan normaal gesproken vier knoppen, maar na een klik op Uitvouwen (zie afbeelding hierboven) verschijnt de rest.

Personaliseer het snelmenu

Je kunt het menu met snelle acties aan je wensen aanpassen. Klik hiervoor op Alle instellingen. Klik in het volgende scherm op Systeem en dan in de linkerkolom op Meldingen & acties.

Onder Snelle acties klik je op Uw snelle acties bewerken. Het Actiecentrum verschijnt dan als volgt:

 

Klik op het pictogram van de punaise als je een functie uit dit menu wilt verwijderen. Om een functie toe te voegen klik je op Toevoegen. Als je klaar bent klik je op Gereed.

Beheer je meldingen

Onder Alle instellingen > Systeem > Meldingen & acties > Meldingen kun je ook instellen welke notificaties je wilt ontvangen. Microsoft geeft bv. graag tips over Windows. Wil je die liever niet te zien krijgen, vink die optie dan uit.

Nog wat verder naar beneden staat een overzicht van alle apps die toestemming hebben om meldingen in het Actiecentrum te plaatsen. Zet de schakelaar uit als het niet nodig is om berichten van een bepaalde app te krijgen. Door op de naam van zo’n app te klikken, kun je het nog nauwkeuriger regelen. Klik bijvoorbeeld op Mail om in te stellen of banners met meldingen of geluiden gewenst zijn.

 

Meer tips? Bestel onze praktische gids

Wil je meer tips over Windows 10? In onze nieuwste gids Windows 10 Tips&Trucs (ref. 156) vind je allerlei advies om het besturingssysteem (nog) beter onder de knie te krijgen. Als abonnee van Test Aankoop betaal je enkel 1,95 administratiekosten. Bestellen kan via 02 290 34 86 of op www.testaankoop.be/praktischegidsen.
User name

Deelnemen aan de discussie

Neem deel aan dit gesprek door je vraag of commentaar in de groep Computers van onze community Communicatie & multimedia te stellen.

6 reacties

User name
ROBERT VANDEBORNE
22/03/2019

Beste,
Overgang van Windows7 naar 10 verloopt vlot. Het is een zwaar programma.
Het geeft meer mogelijkheden maar het wordt eveneens commerciëler.

Ik vind het een aanrader om over te stappen en met geduld het nieuwe programma te installeren

User name
FRANCOIS VAN SANDE
29/03/2019

Ben ook nog steeds een Windows 7 gebruiker.
Ik gebruik al jaren het programma WORKS als database programma.
Bij overschakelen naar Win 10 kan ik dit programma niet meer gebruiken en bijgevolg ook mijn databases niet.

User name
CHRIS KENIS
09/04/2019

je kan works niet installeren op een W10 maar blijkbaar blijft works werken als je een upgrade van W7 naar W10 doet, als je eerst een kopie maakt van je systeem kan je dat uitproberen en terugdraaien als het toch niet werkt,

User name
WALRAEVE W
10/04/2019

windows 10 geïnstalleerd op twee computers.
Een notebook Samsung met upgrade van win7 naar win10. Het testprogramma gaf groen licht.... Win10 werkte goed (op de Fn toetsen van het klavier na) tot aan de eerste grote upgrade. Vond de reden niet, repair werkte niet, maar kon gelukkig een vroegere toestand herinstalleren.... Ik heb upgrade uitgeschakeld want anders begint alles opnieuw... Ik vermoed problemen met oude drivers. Ervaar dat win10 te zwaar is voor het toestel....

Een desktop met i7 processor... Ik draaide win7 en win 10 (originele versie) in dual boot. Draaide ook goed tot aan de upgrade. Enkel herinstalleren kon helpen. Maar ook hier zou het probleem zich wellicht hernieuwen. Ik heb win10 er af gegooid en werk nog enkel met win7 (voor mij de beste windowsversie ooit).

Zonder die verplichte en omvangrijke upgrades waar je zelf niets aan kunt sturen, was er vermoedelijk geen probleem geweest.

User name
MARINA PIMPERNEL
10/05/2019

heb ook windows 10 gratis upgrade gedaan en in begin verliep vlot tot 1ste update. Liep kompleet in het honderd op beide PC. (werkten daarvoor met Wind. 8) beide harde schijven gecracht. Nieuwe schijven moeten steken en nu werk ik nog steeds met Windows 8.1. Windows 10 moet voor mij niet meer

User name
Tillie 🌹
12/10/2019

Hallo,

Mij hebben ze aangeraden om een nieuwe laptop aan te schaffen want veel van de vorige series laptops (Windows 7) hebben het vermogen niet om Windows 10 correct te installeren. Vaak ontstaan er dan ongewild fouten in het systeem en kan uiteindelijk tot een crash/vastlopen van je pc betekenen. Alle data lost en laptop is niet meer te herstellen...
Dus dan heb je geïnvesteerd in de aankoop van dat windows 10 update pack en is dan mislukt door te zwakke oude laptop die bij overmaat ook nog is de geest gelaten heeft...
Dus kreeg ik de aanbeveling een nieuwe laptop met reeds geïnstalleerd besturingssysteem van windows 10 aan te schaffen en zal ook naar behoren kunnen werken

Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies