Dossier

Wat is het verschil tussen een firewall en een antivirus?

15 mei 2018
Wat is het verschil tussen een modem en een router

Hoewel ze vaak als één pakket worden verkocht zijn een firewall en een antivirus twee totaal verschillende beveiligingstoepassingen voor je computer. De verschillen op een rijtje.

Een firewall werkt als een portier die ongewenst inkomend en uitgaand netwerkverkeer blokkeert. Zowel Windows als Mac OS beschikken over een degelijke ingebouwde firewall.
Bij Windows is die standaard geactiveerd, bij Mac dien je die handmatig in te schakelen. Ga naar Systeemvoorkeuren > Beveiliging en privacy > Firewall en klik links onderaan het venster op het pictogram met het hangslot om je admin-wachtwoord in te voeren. Zet vervolgens de Firewall op on. Ga tot slot naar Firewallopties en schakel Stealth-modus in.

Een antivirus detecteert bekende malware, herkent verdacht gedrag van nog niet gekende malware en blokkeert de uitvoering ervan voordat er schade wordt aangericht op je computer. Windows 10 bevat ook een ingebouwde antivirus (Defender), maar in onze tests wordt die nog steeds overtroefd door andere gratis antivirussoftware. 

Het is zowel voor een antivirus als een firewall niet aangeraden om er meer dan één tegelijk te gebruiken. In Windows 10 wordt de ingebouwde antivirus en/of firewall automatisch gedeactiveerd wanneer je er een van een derde partij installeert.

Welke antivirus kiezen?

Wil je een antivirusprogramma installeren op je computer? Onze koopwijzer firewall- en antivirussoftware kan je helpen een keuze te maken.

Naar onze koopwijzer antivirussoftware