Dossier

Het verschil tussen update en upgrade

18 mei 2017
Wat is het verschil tussen een modem en een router

Update en upgrade verwijzen allebei naar een aangepaste versie van een toepassing. Toch is er een essentieel verschil tussen beide. Interessant om weten wanneer u de volgende keer een update- of upgrademelding krijgt.

Update

Een update is het bijwerken van een toepassing naar een nieuwe variant van die toepassing. Bij computerprogramma’s of mobiele apps gaat het in veel gevallen om tussentijdse aanpassingen om beter te beschermen tegen nieuwe vormen van malware of om het toevoegen van (doorgaans weinig ingrijpende) extra functies die bv. de gebruikservaring kunnen verbeteren.

Updates zijn dus toevoegingen of verbeteringen aan bestaande programma’s of apps, maar aan de versie zelf verandert niets.Bij een update behouden fabrikanten of ontwikkelaars meestal het eerste deel van het versienummer, maar wordt het laatste cijfer verhoogd (iOS 10.1 wordt bv. iOS 10.2).

Updaten is sterk aanbevolen, zeker als het om beveiligingsupdates gaat.

Upgrade

Bij een upgrade gaat het daarentegen om een volledig nieuwe versie van een toepassing die grotere veranderingen met zich meebrengt zoals een nieuwe gebruikersinterface of belangrijke functionele wijzigingen. Het wordt dan ook aangeduid met een nieuw versienummer, bv. van Windows 8 naar Windows 10 of van iOS 9 naar iOS 10.

Een upgrade komt u per definitie dus minder frequent tegen dan een update. Voor een upgrade moet u vaak bijbetalen, al is dat vaak minder dan de prijs die u bij de aankoop van het programma hebt betaald.

Upgrades zijn net als updates interessant, maar er kunnen redenen zijn om niet te upgraden. Vooral als u een ouder toestel hebt, kan een upgrade met prestatie- of compatibiliteitsproblemen gepaard gaan.

Woordenlijst

Wilt u de betekenis van andere digitale termen weten? Raadpleeg de woordenlijst van Test Connect.